Inscience

INSCIENCE FILMFESTIVAL, MEER DAN ALLEEN FILMS

| Luus Veeken

Van 7 tot en met 11 november vindt de vierde editie van het Internationale Inscience Filmfestival Nijmegen plaats. Dit jaar is de rode draad het thema Kunstmatige Intelligentie. Nijmegen Cultuurstad sprak met Lisa ter Berg, programmamanager van het festival.

Vijf dagen lang neemt Inscience je mee in de wereld van de wetenschap via wetenschapsfilms, een lezingenprogramma, Virtual Reality (VR), Do-It-Yourself Labs (DIY) en Inscience Junior, voor de jonge wetenschappers in spé. Elk onderdeel bevat zeker één activiteit met het thema kunstmatige intelligentie. Filmmakers en wetenschappers zijn naar Nijmegen gehaald voor talks en lezingen.

“Dit jaar verwachten we maar liefst 9.000 bezoekers. Er komen veel bezoekers uit het buitenland en daarom zijn alle films Engels ondertiteld of Engels gesproken. Ook is bij sommige talks de voertaal Engels”, licht Lisa toe. “We halen filmmakers en aansprekende wetenschappers naar Nijmegen, zodat we de festivalfilms kunnen voorzien van relevante informatie.” Al met al is het festival natuurlijk een enorme organisatie. Door het jaar heen werken er een handjevol medewerkers aan de programmering en productie. “Nu zijn zo’n 22 medewerkers aan het werk. Gelukkig kunnen we op het festival zelf op meer dan 100 vrijwilligers rekenen.”

Films in een betekenisvolle context

Op het festival worden meer dan zestig verschillende films vertoond. De variatie is groot, van spectaculaire fictie tot boeiende documentaires over belangrijke ontwikkelingen in de wetenschap. Maar ook kun je er een klassieker als 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick op het grote doek zien.

Inscience wil meer zijn dan alleen vertoner van films. Lisa en haar team streven ernaar films aan te vullen met andere activiteiten om ze zo in een betekenisvolle context te plaatsen. Vooraanstaande wetenschappers schetsen hun soms verrassende vergezichten. In de VR-bioscoop in bibliotheek Mariënburg waan je je in een wereld die (nog) niet de onze is. En wil je zelf de wetenschap ervaren? Neem dan deel aan de verschillende onderzoeken of doe mee met de verschillende DIY-Labs in de Mariënburgkapel. Voor de kinderen zijn er onder meer films, een kindercollege over kunstmatige intelligentie, een junior wetenschapsquiz en een heuse Escape Room.

Must Sees

Dat het met zoveel films en omlijstende activiteiten moeilijk kiezen is, kan Lisa zich levendig voorstellen. Daarom heeft zij de volgende must sees voor ons.

  • Vrijdagavond Cielo, een filmische droom over de schoonheid van de nachtelijke hemel. Aansluitend kun je mee op expeditie naar de sterrenwacht van de Radboud Universiteit.
  • Vrijdagavond lezing door historicus/publicist Philipp Blom What is at stake?, over de crisis in het Westerse democratische en economische model.
  • Zondagmiddag The Serengeti Rules, jonge wetenschappers ontdekten op spectaculaire plekken op aarde een set regels die het hele leven beheersen. Aansluitend aan de film een wandeling door de Serengeti van Nijmegen, de Ooijpolder. Caroline van der Mark van ARK Natuurontwikkeling begeleidt de groep.
     

Locaties en tickets

De voorstellingen zijn in LUX, bibliotheek Mariënburg, de Mariënburgkapel en Theater C van de Radboud Universiteit. Wil je snuffelen aan het festival: er zijn ook programmaonderdelen die gratis te bezoeken zijn: DIY-Labs, Research, Nemo City Lab, Kindercollege, Filosofisch Café.

Voor meer informatie en tickets, zie insciencefestival.nl
 

Headerfoto: InScience Festival
Foto in tekst: Kristina Kovalenko

Dit vind je misschien ook leuk