6x Nijmeegse innovaties die je niet wilt missen

Wist je al dat in Nijmegen veel innovatieve producten en diensten zijn ontstaan? Zo is er een drinkfles ontwikkeld van suikerriet en kun je bij veel Nijmeegse horeca zitten op een verwarmd kussen. En dat is nog niet alles… lees snel verder en ontdek de Nijmeegse innovaties.

1. BE O Lifestyle

BE O Lifestyle gebruikt plantaardige, hernieuwbare grondstoffen zoals suikerriet voor het maken van klimaatpositieve producten. Oftewel bij het maken van hun producten wordt meer CO2 opgenomen dan uitgestoten. En voor ieder verkocht BE O product planten ze een boom. Dubbel zoveel impact!

Hun eerste product is de BE O bottle: Een herbruikbare waterfles, gemaakt van een reststroom van suikerriet. 100% recyclebaar en ontworpen en gemaakt in Nederland. Het is een modulaire fles. Dit betekent dat hij minder ruimte inneemt en makkelijk schoongemaakt kan worden. Ook in de vaatwasser! Je kunt de fles gemakkelijk meenemen door de vorm van de dop. Deze kun je namelijk aan je tas clippen met een karabijn. En als kers op de taart kun je de fles uit elkaar schroeven, dan krijg je zelfs twee bekers. Zo kun je gemakkelijk delen met je vrienden!

2. Sit & Heat

Als je in Nijmegen op een terras bent geweest, dan heb je vast wel eens op een kussen van Sit & Heat gezeten. Sit & Heat is een combinatie van energiebesparing en meer comfort. Huidige terrasverwarmers kosten onnodig veel energie en geld, door deze kussens gaat er geen warmte meer verloren aan de buitenlucht. Gebruikers isoleren de warmte namelijk wanneer zij op het kussen zitten. Op deze stoel zit jij héél erg comfy, hij verwarmt namelijk de torso van gebruikers. Hier zitten de organen en daardoor ervaren gebruikers een algeheel warmtegevoel. Wordt het toch te heet voor jou? Dat is geen probleem, want met de Sit & Heat bepalen gebruikers hun eigen warmte.

3. Wormenhotel

Een wormenhotel is een kast op straat waar buurtbewoners hun groente, fruit- en etensresten in composteren met behulp van wormen. Ja, je hoort het goed, met wormen! Het fijne aan een wormenhotel is dat het de buurt leuker en gezelliger maakt. Je gaat samen met hen aan de slag voor een betere toekomst. Hoe mooi is dat? Buren leren elkaar kennen, kinderen in de buurt leren hoe de kringloop van organische materialen werkt en iedereen heeft meer contact met elkaar. Maar niet alleen het contact met de buren is een voordeel van wormenhotels. De gemeente hoeft namelijk minder restafval te verwerken, de dieren en planten krijgen betere voeding en… de wormen worden natuurlijk hartstikke verwend in het hotel! De wormenhotels worden gebouwd door de trotse helden van de sociale werkplaats. De begeleidsters van de buurtgroepen geven cursussen en helpen bij een goede compostering. Een ijzersterke innovatie waar men samen wordt gebracht om aan een betere toekomst te werken!

4. Castodian

Castodian heeft een slim sensorapparaat met een app ontwikkeld. De HDSL (Helmet Device for Saving Lives) zorgt ervoor dat een motorhelm veiliger en slimmer is. Je kunt de HDSL gemakkelijk monteren en zorgt voor veiligheid voor, tijdens en na een crash. Zo controleert, informeert en adviseert de HDLS gebruikers voortdurend en actief over de veiligheid van hun helm. En na een crash zorgt HDSL dat hulpdiensten worden gealarmeerd en biedt hen de gegevens over de gebruiker en het ongeval die zij nodig hebben. Castodian wil met deze innovatie werken aan hun missie om in de komende 10 jaar het jaarlijks aantal dode motorrijders door verkeersongelukken terug te brengen met tenminste 30%. Dit betekent dat zij ieder jaar tienduizenden levens willen redden. Een levensreddende innovatie dus.

5. Medimee

Als je dagelijks verschillende medicijnen moet innemen dan is het bijhouden daarvan al een hele klus. Nog moeilijker als je onderweg of op reis bent. Hoe zorg je ervoor dat alles goed georganiseerd blijft liggen? En dat ze onderweg niet kapot gaan of beschadigd raken? Medimee heeft de oplossing. Etuis waarin je jouw medicatie makkelijk, geordend en veilig kunt meenemen. De medicijnen worden in deze etuis goed beschermd en hebben het ontwerp van een onopvallende etui. Geen felle kleuren of medische symbolen, maar elegant en stijlvol. Met Medimee etuis neem je je medicijnen dus handig en in stijl mee!

6. Babymoon Care

Babymoon Care heeft speciaal ontworpen babydraagoplossingen. Deze voldoen aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor neonatale gezondheid en daarbuiten. De innovaties van Babymoon stellen een baby in staat om op fysiek, emotioneel en sociaal gebied gezondere resultaten te bereiken. De draagzakken zijn ontworpen om de wervelkolom ergonomisch te ondersteunen tijdens de wee primaire stadia van de kindertijd. Daarnaast zijn ze ontworpen voor huid-op-huidcontact met een ouder ter ondersteuning van Kangaroo Mother Care (KMC). De draagzakken zijn mooi ontworpen en zijn dus ook nog eens echte mode. 

Ben je nu ook nieuwsgierig naar wat er allemaal in het Rijk van Nijmegen wordt bedacht, gemaakt en ontwikkeld? POP’HUB is 7 dagen per week te bezoeken van 13:00 tot 17:00. Maar ook online kun je de nieuwste innovaties zien, via de innoviews of Let’s Innovate.

Dit vind je misschien ook leuk