VVV wordt Citystore Rijk van Nijmegen: lokale producten, informatie en inspiratie

| Belinda Limani

De VVV in de Stadsschouwburg sluit definitief de deuren en maakt plaats voor de vernieuwde Citystore Rijk van Nijmegen op de Grote Markt. Op zaterdag 1 april gaat de Citystore officieel open voor publiek en fungeert als lokale stadswinkel waar bezoekers en bewoners terecht kunnen voor toeristische informatie, maar ook inspiratie. Silvijn van Pinxteren, toerist information manager bij Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN), vertelt ons alle ins en outs over de gloednieuwe stadswinkel: “een combinatie van productverkoop, inspiratie en informatie.”

Silvijn van Pinxteren in zijn rol als tourist information manager verantwoordelijk voor alle fysieke, toeristische informatievoorziening in de regio Arnhem-Nijmegen. “Ik kreeg de opdracht om de VVV – een concept dat niet meer helemaal aansluit bij de huidige generatie – om te bouwen naar een nieuw, modern concept. Van daaruit zijn we samen met de gemeente Nijmegen aan de slag gegaan om de Citystore te ontwikkelen.”

Citystore Rijk van Nijmegen

“De VVV maakt fysiek contact met bezoekers mogelijk. De Citystore is eigenlijk een vernieuwd concept van hetzelfde idee,” legt Silvijn uit. “Waar vroeger veel informatie, zoals gratis folders en boekjes, in VVV's werden uitgegeven, functioneert de CityStore nu meer als een lokale stadswinkel waar je als bezoeker en bewoner terecht kunt voor informatie, maar ook voor inspiratie in de vorm van mooie beelden, lokale producten en digitale informatievoorziening.”

Maar kun je nog bij de Citystore terecht voor een 'ouderwetse' stadsplattegrond? “Ja, dat kan”, zegt Silvijn. “Maar ook dat doen we volgens een nieuw concept. We bieden uitgebreidere stadsgidsen die naast stadswandelingen ook wandelingen voor jongeren, horecaliefhebbers en winkelend publiek aanbieden. Daarnaast vulden we het aan met achtergrondinformatie over de ondernemers en andere interessante tips en highlights.”

Lokale producten

De Citystore laat zien wat Nijmegen is en waar de stad voor staat. Dit wordt enerzijds gedaan door het uitgebreide productassortiment, bestaande uit lokaal geproduceerde producten van makers uit de stad en regio. Een voorbeeld hiervan zijn de producten van Kleimegen: servies en handgemaakte figuren, gemaakt van de klei uit de Waal.

Ook zijn er producten van Atelier Meer, die o.a. tassen en portemonnees maken van overgebleven spandoeken en ander promotiemateriaal. Of denk bijvoorbeeld aan BE O Lifestyle, een Nijmeegs bedrijf dat herbruikbare, alledaagse producten maakt van planten. Bovendien zijn de biertjes van Brouwerij Oersoep en Brouwerij de Hemel natuurlijk ook te koop in de Citystore.

Opening

Op zaterdag 1 april gaat de Citystore Rijk van Nijmegen officieel open voor publiek. Dit weekend krijgen de eerste tien bezoekers die iets in de winkel kopen, zowel op zaterdag als zondag, een goodiebag met onder meer lokale bieren en een sleutelhanger van een Nijmeegse kunstenaar. Daarnaast zijn er in het weekend gratis instapwandelingen (beperkte deelname). Er worden drie wandelingen gelopen in drie tijdsloten.

Onontdekte parels

“Uit onderzoek blijkt dat mensen behoefte hebben aan een fysiek punt waar ze terecht kunnen om te ontdekken welke dingen in de stad echt de moeite waard zijn om te bezoeken”, zegt Silvijn over de reden om te investeren in een Citystore. “Natuurlijk heb je allerlei reviewwebsites, maar die worden steeds meer gevoed door betaalde content. Het is daarom veel fijner om van iemand die Nijmegen echt kent te horen wat de echt toffe plekken zijn.” Ook als bewoner valt er nog veel te ontdekken in de stad, zegt Silvijn uit eigen ervaring. “Er zijn altijd plekken die je helemaal niet kende, en die vind je ook niet snel online. De medewerkers van Citystore kunnen je bijvoorbeeld wijzen op die plekken en je onafhankelijk advies geven.”

De medewerkers van Citystore zijn allemaal Nijmegenaren van verschillende leeftijden en achtergronden, ieder met hun eigen expertise. Zo kun je informatie krijgen over de leukste uitgaansgelegenheden, maar ook waar je mooie wandel- of fietstochten kunt maken. Daarnaast zijn alle medewerkers continu bezig om op de hoogte te blijven van wat er in de stad te doen is. Silvijn: “Je ziet hoeveel clubs, restaurants en zaakjes er voortdurend bijkomen in Nijmegen. Maar ook vernieuwende musea, nieuwe stadsdelen. Het is heel fijn om hierover geïnformeerd te kunnen worden, zowel voor bezoekers als bewoners.”

Inrichting

De inrichting zoals we van een VVV gewend zijn, wordt op de schop genomen. De nieuwe Citystore is ontworpen naar het voorbeeld van een conceptstore, een inrichting die beter aansluit bij de interesses en wensen van de hedendaagse toerist en inwoner. De meterslange kasten met informatiefolders zijn ingeruild voor een open, lichte en speelse ruimte met museale kenmerken. Dat laatste wordt ook letterlijk toegepast in de tentoonstellingsruimte van de winkel, waar wisselende producten en verhalen van lokale makers tentoon worden gesteld.

De stadsplattegrond van Nijmegen staat groot afgebeeld op de muur achterin de winkel. Zo kunnen medewerkers je direct laten zien waar je moet zijn. “Bovendien is de locatie ideaal. De Grote Markt is natuurlijk een top-plek voor een toeristisch informatiepunt”, zegt Silvijn.

Vanaf 1 april kun je terecht bij Citystore Rijk van Nijmegen op Grote Markt 17 | 6511 KA Nijmegen. Lees hier meer over Citystore Rijk van Nijmegen.

 

Fotografie: Elise Photography