11x zo word je Nijmegenaar

Kom jij in Nijmegen wonen of studeren en kom je zelf niet uit Nijmegen? Wij geven je de handleiding om Nijmegenaar te worden! Wat moet je dan allemaal weten? Wat is bijvoorbeeld typisch Nijmegen en welke plekken moet je bezoeken? Wij vertellen je alles zodat je je helemaal thuis zal voelen in Nijmegen.

1. Leer het Nijmeegs dialect

Als je in een ander land gaat wonen, is één van de eerste dingen die je daar leert meestal de taal. Daarom kan het Nijmeegs dialect niet ontbreken in deze handleiding. Wist je dat Nijmegen 27 gezegdes kent? Een voorbeeld daarvan is ‘t maaijumt!’. Dat betekent ‘het regent’. Hier vind je alle 27 gezegdes. Een ander bekend woord dat je moet kennen is ‘nuilen’, wat ‘zeuren’ betekent.

2. Over de Waalbrug 

Wil je Nijmegenaar worden? Dan moet je een ritje over de Waalbrug zeker van je lijstje kunnen afstrepen. Wanneer je de brug over rijdt (of fietst) en de mooiste skyline van Nederland ziet (Nijmegen!), dan zul je je steeds meer Nijmegenaar voelen. Het is gewoon zo mooi dat het (hopelijk) als thuis gaat voelen. Zoals het nummer van Ronnie Ruysdael luidt: “Ooo, als ik over de brug weer mijn stad binnen rijdt, breekt altijd de zon door, voel ik me weer blij. Londen is leuk, New York is best fijn, maar het liefste wil ik in Nijmegen zijn.”

3. Nijmeegse muziek

Muziek is ook belangrijk, dat brengt mensen tenslotte samen. Zoals Ronnie Ruysdael zijn er nog meer Nijmeegse artiesten waarvan je de nummers zeker moet beluisteren. Frank Boeijen, Sieneke, De Staat - als je nummers van hen in je lijstje zet, dan kan jij op het volgende feestje in Nijmegen luidkeels meezingen.

4. De Stevenskerk

Bezoek zeker de Stevenskerk. De Stevenskerk en de stad Nijmegen zijn door de eeuwen heen met elkaar verweven geraakt; sinds de naoorlogse restauratie en herbouw van de St. Stevenstoren is de kerk een geliefd symbool van de stad. Daarnaast functioneert het monument als een multifunctioneel gebouw waar gedurende het hele jaar vele culturele en maatschappelijke activiteiten plaatsvinden. 

5. Vierdaagse(feesten)

Elk jaar breekt het feest weer uit tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en Vierdaagsefeesten. Je kunt je natuurlijk aanmelden voor de Vierdaagse, maar ook alleen door te feesten zul je je steeds meer Nijmegenaar voelen. Dat is nou zo leuk: tijdens de Nijmeegse Vierdaagse komen wandelaars en feestende mensen samen. Vanaf de kant worden wandelaars namelijk enthousiast toegejuicht. 

6. Leer de smaak kennen

Het Nijmeegs Lopertje, Nijmegenaartjes, Marikenbrood, Nimweegse Nuilertjes (inmiddels weet je wat nuilen betekent) - het zijn allemaal Nijmeegse lekkernijen die het proeven waard zijn. Zo leer je meteen de Nijmeegse smaak kennen. Bekijk hier nog meer Nijmeegse lekkernijen.

7. De geschiedenis ontdekken

Nijmegen is de oudste stad van Nederland, al rond het begin van onze jaartelling was het een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr. was er een volledige stad door de Romeinen neergezet met de naam Ulpia Noviomagus Batavorum. Dompel jezelf onder in de geschiedenis van Nijmegen en je zult ontdekken dat de stad dichter tot je zal groeien.

8. Feesten als een Nijmegenaar 

Nijmegenaren zijn zeker niet vies van een feestje. Voor jong en oud is er dan ook genoeg te beleven. Ga “feesten als een Nijmegenaar” en bezoek de leukste festivals. Naast festivals is er eigenlijk elke week wel iets te beleven in Nijmegen. In onze uitagenda houd je altijd in de gaten wat er die week te doen is in Nijmegen. Dat kan van alles zijn, kies vooral iets uit wat jij leuk vindt om te doen - dat is natuurlijk het allerbelangrijkst. 

9. Voetbalclub N.E.C.

De kleurencombinatie rood, zwart en groen zal een Nijmegenaar meer dan bekend zijn. Het zijn namelijk dé kleuren van voetbalclub NEC, de trots van Nijmegen. Bezoek een wedstrijd in het Goffertstadion (ook wel De Bloedkuul), het thuisstadion van NEC, en ervaar het als (nieuwe) Nijmegenaar! Oh, en je spreekt het uit als ‘ennieesee’, niet ‘nek’, toch goed om te weten!

10. Strandjes en natuur

Nijmegen ligt dan niet aan de zee, maar wél aan de Waal! Voel je een echte Nijmegenaar door heerlijk op het Waalstrand neer te ploffen, of door een wandeling om en rondom het water te maken, bijvoorbeeld in het natuurgebied de Ooijpolder of op het eiland Veur-Lent. 

11. Studentenstad

Kom je nieuw als student in de stad Nijmegen? Nijmegen is een echte studentenstad en heeft alles in huis om jouw studententijd onvergetelijk te maken. Hier lees je alles over studeren in Nijmegen. Hogescholen, studies, wonen, verenigingen, bijbaan, uitgaan, introductieweek: we vertellen je alles.

Nieuwsgierig naar wat er nog meer in Nijmegen te ontdekken valt? Lees hier dan meer over de bezienswaardigheden in onze stad!

Dit vind je misschien ook leuk...