Stef Meulendijks - Pain du Souterrain

“Ik kon hier nergens het brood vinden zoals ik het in België heb leren bakken. Dus ik dacht: dan begin ik gewoon voor mezelf.”
 

“Mijn passie is brood! Daarom heb ik vorig jaar mijn eigen bakkerij opgericht. Ik bak op de Franse manier, ik gebruik alleen maar Franse bloem. Omdat in Frankrijk vaker de zon schijnt, bevat de tarwe meer eiwit. Dat zorgt voor een stevig, veerkrachtig kruim en een lekker knapperige korst. Als je mijn brood opensnijdt, zie je meteen wat ik bedoel. Het is supervers en heel erg lekker, echt brood zoals je het in Frankrijk op vakantie krijgt. Eigenlijk moet je dit alleen al met een klein beetje boter en grof zout eten. Dit soort brood zie je nog niet veel in Nijmegen, maar er zijn genoeg mensen naar op zoek en ik heb de kennis in huis om het te maken.

Ik ben op mijn achttiende naar België vertrokken om me te scholen als patissier-chocolatier. Na mijn opleiding heb ik nog een jaartje in Gent gewerkt, bij een patisseriezaak die is uitgeroepen tot de beste chocolatier van België. Ik heb er heel veel geleerd, maar omdat ik mijn Nederlandse vrienden miste, ben ik naar Nijmegen verhuisd. Bij hamburgerrestaurant Wally kreeg ik de taak om een bakkerij op te zetten voor de hamburgerbroodjes. Toen ben ik me verder gaan verdiepen in zuurdesembrood. 

Brood bakken is hetzelfde als een instrument bespelen: je moet het honderd keer gedaan hebben, wil je het proces een beetje begrijpen. Er zijn minstens twee jaar overheen gegaan voor ik het bakken helemaal onder de knie had. Ik leer nu nog steeds elke dag, over welke bloem ik het beste kan gebruiken, over het goede zoutpercentage en de optimale temperaturen van het water en de bloem. Het is elke dag weer een uitdaging, want de zuurdesemcultuur is een levend iets. Je moet dus echt je kop erbij houden, het fingerspitzengefühl ontwikkelen. 

In september heb ik mijn bakkerijtje in De Smeltkroes geopend, sindsdien bak ik ze hier bruin! Het is heel fijn dat ik zo klein kon beginnen, ik kon het met mijn eigen spaargeld financieren. Tot op de dag van vandaag heb ik er geen spijt van. De broodverkoop loopt heel goed. Mensen zijn enthousiast, komen terug en spreken het rond, dat is de beste reclame die je kunt hebben. Mijn brood is ook te koop bij First Things First. In de toekomst wil ik meer brood gaan leveren aan de Nijmeegse horeca, maar dat komt wat langzamer op gang door de coronacrisis.

Ik heb op dit moment een assortiment van vier verschillende broden, en in het weekend bak ik ook Franse baguettes en focaccia. Ik bak alles op basis van 100% zuurdesem, een natuurlijke gistcultuur die ik zelf heb opgestart. Mijn basisbrood is de pain de campagne, een boerenlandbrood op basis van tarwe en rogge. Daarnaast bak ik een brood met gefermenteerde granen en zaden, eentje met getoaste haver, en een brood met polenta en pompoenpitten. 

Wat ik nog wil meegeven aan de Nijmegenaren: kijk eens iets verder dan de plekken die je al kent, verder dan alleen in de binnenstad. Er zijn heel veel kleine mooie plekjes, waar 90% van Nijmegen het bestaan nog niet van weet. En kom natuurlijk ook hier een keertje langs!”  - Stef Meulendijks van Pain du Souterrain

Pain du Souterrain

De Smeltkroes - Unit 54
Waalbandijk 16
6541 AJ Nijmegen
 

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: