Sanne Versteeg - Kattencafé Balthazar

“Waar anders kun je je cappuccino drinken met een paar katten om je heen?”
 

“Een lunchroom waar ook katten wonen, hoe leuk is dat? In 2017 heb ik Kattencafé Balthazar geopend. Eigenlijk ben ik vrij impulsief in het diepe gesprongen nadat ik het concept had ontdekt! Hoewel ik op zoek was naar een baan in de culturele sector, ben ik toch wat op papier gaan zetten. Nadenken over mijn eigen zaakje gaf me zoveel energie, dat ik binnen no time een dik ondernemersplan op tafel had liggen. Balthazar moest een plek worden waar iedereen zich thuis voelt, kattenliefhebber of niet. 

Daarbij wilde ik ook echt kwaliteit leggen in het eten en drinken: goede koffie, huisgemaakt gebak, bijzondere broodjes. En alles moest vega of vegan, want ik ben en blijf een enorme dierenliefhebber. Inmiddels is deze droom uitgekomen! Ik kan er mijn creativiteit in kwijt, spreek en zie veel mensen, en ik hou van het harde, fysieke horecawerk. Ik geniet er enorm van, ondanks de tegenslag van twee lockdowns afgelopen jaar. Gelukkig lukt het om positief en actief te blijven met speciale acties en natuurlijk de take-away.

De katten brengen echt sfeer in Balthazar. Dat hoor ik veel terug van onze gasten: hoe druk het ook is, of hoe gestresst mensen zich soms ook voelen, de katten zorgen voor rust en plezier. De vaste gasten kennen de katten allemaal bij naam, en de katten gaan hen ook herkennen. Kiwi komt bijvoorbeeld gelijk in de nek liggen bij bekenden. Wolfje, onze Sphynx, kent de vaste gasten ook en komt graag onder een trui of vest liggen. Dat is echt heel grappig en vertederend om te zien! Helemaal leuk is dat kinderen vaak thuis al de namen van de katten leren, en er tijdens hun bezoekje een sport van maken om alle katten in het echt te spotten.

De clichés zijn toch een beetje waar: het grotere deel van mijn gasten is vrouw. Vriendinnen die bijkletsen, moeders en dochters die een high tea boeken, gezinnetjes… Maar het is leuk om te merken dat er ook steeds meer mannen even een kopje koffie komen drinken en een kat komen knuffelen. Balthazar is ook bij uitstek een plekje om alleen naartoe te komen. Op rustige doordeweekse dagen kun je bij ons heerlijk werken achter je laptop, of met een goed boek bij de verwarming zitten.

Mijn favoriete plekje in het café is bij het raam, dat is ook de plek waar de meeste katten liggen. Een heerlijk plekje om te genieten van een flat white met havermelk, mijn favoriete koffiespecialiteit. We staan ook bekend om onze huisgemaakte taartjes. ‘Mama’s appeltaart’ wordt echt door mijn moeder gebakken! Die raad ik iedereen aan. Zelf ben ik ook fan van onze selectie veganistische gebakjes, vooral de chocolade-frambozentaart. En ons broodje met avocadospread en zeekraal… 

Ons pand aan de Van Welderenstraat is van origine een woonhuis. Later is het een winkel/atelier geworden, genaamd... De Glazen Kater! Zoals de naam al doet vermoeden, was de vorige eigenaresse een enorme kattenliefhebber. Ook in haar winkel liepen de katten vrij rond, en in de openslaande deuren naar de binnentuin zijn katten gegraveerd. Meant to be, dus! Ik heb het zelf omgebouwd tot een horecalocatie: de bar en de keuken zaten er nog niet in.

Ik wilde me bewust in Nijmegen vestigen, omdat ik dol ben op de stad! Ik ben hier voor mijn studie naartoe verhuisd en ik ben gebleven vanwege de prettige sfeer, de mooie natuur in de omgeving en het dynamische culturele leven. Ik ben super trots op Nijmegen en haar inwoners, en heel blij om met Balthazar iets toe te voegen aan de sfeer in de stad. Nijmegenaren zijn behoorlijk open minded, het concept wordt hier goed ontvangen. Ken je ons kattencafé nog niet? Kom eens kijken en oordeel zelf. Wij en de katten zullen je een warm welkom heten.”

Sanne Versteeg van Kattencafé Balthazar

 

Kattencafé Balthazar

Van Welderenstraat 46
6511 MN Nijmegen
Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: