Sammy Kramer - Studio Antonius

“Voor mooie meubels of gaaf smeedwerk kun je bij mij terecht.”


“Vanuit mijn bedrijf Studio Antonius maak ik meubels, smeedwerk en design. Ik ben geschoold tot meubelmaker in Amsterdam. Ik onderscheid me door mijn ambachtelijke bewerking van massief hout en massief ijzer. Ik smeed op traditionele wijze: ik bewerk het ijzer dus met vuur, hamer en aambeeld. Dat doe ik al sinds mijn veertiende, ik heb het ambacht van diverse smeden aangeleerd. Smeedwerken poorten vind ik bijvoorbeeld erg leuk om te maken. Binnen de houtbewerking heb ik een brede expertise, van het zelf zagen en drogen van planken tot het maken van meubels en keukens. Ik probeer altijd een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren!

Ik daag mezelf graag uit met allerlei projecten, zo ben ik een tiny house aan het bouwen dat straks op Texel komt te staan. Ik heb ook veel plezier gehad in het maken van een aantal lampen. Ieder meubel heeft een praktisch doel, een tafel heeft bijvoorbeeld altijd een tafelblad en een onderstel, maar de enige eis van een lamp is dat het lichtbron is. Juist om in alle vrijheid daaromheen te denken en aan de wensen van de klant te voldoen vond ik erg leuk en uitdagend.

Ik geef ook workshops in smeden, bijvoorbeeld een basiscursus in het maken van een mes, bijl of hamer. In de toekomst wil ik een eigen serie beitels en messen gaan maken van damaststaal. Deze staalsoort ontstaat door verschillende lagen ijzer aan elkaar te smelten, dat noem je vuurlassen. Door een bros en een taai materiaal samen te voegen, krijg je de positieve eigenschappen van beide. Zo ontstaan hele sterke, scherpe, lichte en flexibele messen. Bovendien zien ze er veel mooier uit dan messen van moderne staalsoorten. 

Na studie heb ik een aantal banen gehad, maar daarna ben ik voor mezelf begonnen. Het werk dat ik nu doe, had ik nooit voor een baas kunnen doen. Dan moet je doen wat je gezegd wordt en werken met de materialen die je krijgt, dat vind ik minder interessant. Het is de creatieve vrijheid als ondernemer die me heel erg trekt. Ik heb sinds november 2019 een werkplek in Unit 10 in De Smeltkroes. Ik deel de werkplaats samen met creatief maker en decorbouwer Jop Veldpaus en miniatuurmaker Michel Goulmy van Thunder Terrain. Ik heb hier mijn draai gevonden. Als De Smeltkroes straks verhuist naar het NYMA-terrein, is het zeker mijn intentie om mee te gaan.

Ik vind Nijmegen een ontzettend aantrekkelijke stad op het gebied van natuur, cultuur en kunst. Een hele bruisende stad, met een linkse inslag. Het heeft een beetje de Berlijnse vibes. Het is sprekend voor de stad dat hier creatieve plaatsen zoals het Honigcomplex, Stichting Hubert en de Splendorfabriek ontstaan. 

Tot slot heb ik nog een vraag aan de Nijmegenaren: heeft iemand nog fruitbomen in de tuin staan, die ik mag verzagen om meubels mee te maken? Laat het me dan vooral weten!”   - Sammy Kramer van Studio Antonius

Studio Antonius

De Smeltkroes - Unit 10.2
Waalbandijk 16
6541 AJ Nijmegen
Bekijk de website

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: