Rob Geertman - Kunstwinkel Sammelwut

“Koop iets puurs, koop een stukje kunst. Hier ondersteun je de kunstenaar.”

 

“In 2017 opende ik mijn kunstwinkel Sammelwut in de Lange Hezelstraat. Ik wil als platform dienen voor kunstenaars, door ze hier een plekje te geven aan de muur of op tafel om hun werk te laten zien. 95% van wat je hier ziet, is gemaakt door kunstenaars.

Ik heb in een ver verleden de kunstacademie gedaan. Mijn pa zei altijd: hartstikke leuk dat je dat doet, maar daarnaast ook een "echte" baan! Ik heb 25 jaar in de zorg gewerkt, tot het tijd werd voor een nieuw avontuur. Een vriendin van mij heeft exact zo'n winkeltje in Amsterdam, dat prikkelde mij. Het geeft me energie om met kunstenaars te praten en te zien wat voor een prachtige dingen ze maken. Zo ontstond het idee voor Sammelwut! 

Ik woonde destijds in Amsterdam, maar ik wilde de winkel openen in een nieuwe stad. Ik heb gestudeerd in Nijmegen en gelukkig ontdekte ik dat deze straat niet meer de Lange Hezel van 25 jaar geleden is! Vroeger was hier veel leegstand, nu bloeit het. De gemeente heeft de straat goed op de kaart gezet als de oudste winkelstraat van Nederland.

Wat mijn zaak uniek maakt? Ik wil eigen zijn. Ik wil dat mensen hier binnenkomen en een eclectische, eigenzinnige verzameling van spullen zien. Bovendien: ik sta hier en ik babbel. Overal zit een verhaal achter en dat krijg je te horen! 

Ik kom heel organisch in contact met kunstenaars. Ik bezoek jaarlijks een aantal kleinschalige kunstenaarsbeurzen, ik heb een Instagramaccount waar kunstenaars op reageren en wekelijks stappen hier mensen over de drempel om samen te werken. Ik vind het heel fijn dat ik zo'n brede verzameling spulletjes van grote en kleine kunstenaars heb samengesteld. Stuk voor stuk zeer eigen en origineel, om zelf aan te schaffen of om cadeau te doen. Het beste is om even op de website te kijken, om te zien wat er allemaal voorradig is in de winkel.

Wat ik hier binnenkrijg aan klanten is heel divers, maar het zijn allemaal nuchtere mensen, die buiten het gebaande pad durven te kijken en te kopen. Dat zijn de mensen met wie ik een gesprek kan voeren over de kunst die hier hangt. Als je ziet dat kunst kan ontwapenen, dan zijn we vrienden. Dan snappen we elkaar.”

   - Rob Geertman van Kunstwinkel Sammelwut
 

Sammelwut

Lange Hezelstraat 89
6511 CE Nijmegen
Bekijk de locatie

Fotografie: Wilger Brevoord

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: