Paul van Leur - De Waaghals

“We zijn allemaal muziekfreaks, we hebben onze hele huiskamer volstaan met platen. We willen constant nieuwe muziek ontdekken en laten horen aan de klanten.”
 

“Ik ben sinds 2000 mede-eigenaar van De Waaghals, maar daarvoor werkte ik er ook al een jaar of acht. De platenzaak bestaat inmiddels 35 jaar. Onze oprichter Fred werkte vroeger in een kledingwinkel waar ze ook platen verkochten. Daar werd je afgerekend op je omzet, niet op wélke muziek je verkocht. Hij houdt erg van punk en wave, maar dat was nauwelijks ergens te koop. Vandaar dat hij zijn eigen platenzaak is begonnen! We doen dit uit liefde voor muziek, niet om geld te verdienen. Ons personeel heeft aardig wat overlap qua muzieksmaak: allemaal vinden we jaren ‘30-jazz en oude ska leuk, maar ook de nieuwste hiphop en popbands. Wel heeft ieder z’n eigen niche, zo zit de ene meer in de gitaarbandjes, de andere meer in de reggae en soul.

Ons streven is om niet alleen de muziek te verkopen waar mensen om vragen, maar óók de muziek die wij zelf heel tof vinden. Er is zo ongelofelijk veel fantastische muziek waar geen aandacht voor is, die mensen gewoon nog niet kennen omdat het nergens wordt gedraaid. Als je een muziekwinkel binnenstapt of Spotify opent, je weet gewoon niet waar je moet beginnen! Wij zijn zo’n winkel die voor jou het kaf van het koren scheidt, waardoor je makkelijker nieuwe dingen kunt ontdekken. We geven je tips op basis van muziek die je mooi vindt, zo kun je langzaam je smaak verbreden. Ik zeg ook regelmatig: neem het mee naar huis, als je het echt niks vind, breng het maar terug. Heel af en toe gebeurt dat, maar vaak komen mensen terug met: “wauw, dat was te gek!” Daar houd ik het wel mee vol tot mijn pensioen.

We merken de afgelopen 10 jaar dat de LP weer in de lift zit. Er zijn nog wat mensen die cd'tjes kopen voor in de auto, maar verder is het platen, platen, platen! Zeker het laatste jaar is er een boost gekomen en is ons publiek ontzettend verjongd. Driekwart van de klanten is onder de 30. Ze hebben allemaal wel Spotify, maar blijkbaar willen de echte muziekliefhebbers gewoon graag een fysiek product hebben. Het is ook een soort verslaving; vooral mannen hebben de neiging om iets te gaan verzamelen, daar doen wij dan weer ons voordeel mee!


 

Je hoort het mensen vaak zeggen: sinds ze een platenspeler hebben, gaan ze weer naar albums luisteren. Spotify zet je aan en het streamt maar door, dus luister je veel minder intensief. Om een LP te luisteren, moet je er ook echt wat voor doen. Als de ene kant is afgelopen moet je besluiten: draai ik hem om, of ga ik wat anders draaien? Het is een veel intensievere manier van muziek luisteren. 

We krijgen relatief veel studenten en jongeren over de vloer, maar we hebben ook klanten van 75 die elke week tussen de plaatjes komen neuzen. Tien jaar geleden was dit nog echt een mannenbastion, maar de laatste jaren is het aandeel vrouwen ook heel erg toegenomen. Misschien wel omdat je in de popmuziek nu steeds meer vrouwen hoort. Het is in ieder geval een hartstikke leuke ontwikkeling. 

Het is grappig om in de loop der jaren steeds deze verschuivingen te zien. We hebben al zoveel meegemaakt bij De Waaghals, zoals de opkomst en de ondergang van de cd. Zodra de cd populair werd, bleef de platenverkoop bij ons toch heel goed doorlopen. We verkochten namelijk veel house en hiphop, dat werd allemaal nog op vinyl uitgebracht, want alle DJ’s kochten platen. Toen de DJ's digitaal gingen draaien, was het opeens heel snel afgelopen met die dansplaten. Maar daarna zag je weer dat de popmuziek veel populairder werd op plaat. Dus ik ben benieuwd wat er over 5 jaar weer gaat gebeuren! 

Nijmegen is voor mij wel een van de leukste steden van Nederland. Fred en ik hebben hier allebei gestudeerd en zijn blijven plakken. Naast onze winkel in Nijmegen, hebben we al snel een tweede zaak in Arnhem geopend. Het verschilt echt per stad welke genres goed verkopen. Zo heeft Arnhem een veel grotere jazz- en reggaescene. Ik merk het soms zelfs met afzonderlijke titels, die in Nijmegen als een tierelier lopen en in Arnhem nog onaangeraakt in de schappen staan, of andersom.

Kom maar gewoon een keertje langs! We hebben een knettergroene winkel in een fantastische stad. Onze zaak ligt buiten de grote winkelstraat, op een prachtig plekje, echt nog historisch Nijmegen. Als je ons eenmaal gevonden hebt, weet je ons altijd te vinden. Je merkt af en toe dat mensen bang zijn dat we een elitaire winkel zijn, waar je van hele moeilijke of obscure muziek moet houden. Maar muziek is zo persoonlijk, het maakt mij niet uit wat je mooi vindt!”   - Paul van Leur, mede-eigenaar van De Waaghals

 

De Waaghals

Achter de hoofdwacht 7
6511VW Nijmegen
Bekijk de locatie

Fotografie: Wilger Brevoord

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: