Nieuw in Nijmegen: Sound & Soul – De huiskamer van de Waalsprong

| Belinda Limani

Sound & Soul, een charmant eet- en borrelcafé, is sinds november vorig jaar geopend in Nijmegen Lent. Met een gevarieerde menukaart, lokale samenwerkingen en een unieke inrichting, streeft Sound & Soul ernaar om de huiskamer van de wijk te zijn. We spreken eigenaar Tjerk Huisman over het openen van een tweede locatie van het populaire – van origine Arnhemse – concept, dit keer in Hart van de Waalsprong.

Tjerk Huisman, eigenaar van Sound & Soul in Arnhem en Lent, omschrijft zichzelf niet als de gemiddelde horecaondernemer. “Ik ben een redelijk open persoon en vind het belangrijk en leuk om de medewerkers bij veel zaken te betrekken.” Hoewel hij in zijn eentje de eerste vestiging van Sound & Soul in Arnhem opstartte, heeft hij inmiddels een vaste kring van medewerkers opgebouwd die zeer betrokken zijn. “Daar heb ik me echt op ingezet, door ze bijvoorbeeld veel verantwoordelijkheid te geven en te luisteren naar de ideeën die ze naar voren brachten.”Tjerk werkt het liefst in de keuken als chef-kok, maar heeft ook een achtergrond in HR-management. “Dus ik weet het een en ander over het aansturen van personeel”, zegt hij glimlachend. Inmiddels heeft hij zes koks in dienst, zowel fulltime- als parttimers, een chef-kok in Lent, een sous-chef in Arnhem, vier bedrijfsleiders en in totaal 34 medewerkers voor beide zaken. Hoewel hij zelf ook nog in de keuken staat, is Tjerk vooral op de achtergrond aanwezig als manager en conceptontwikkelaar. “Ik mis het soms om full-time in de keuken te staan, maar ik vind het ook heel gaaf om te zien hoe de medewerkers groeien in waar ze goed in zijn.”

Gevarieerde menukaart

Als twintiger reisde Tjerk naar vele continenten om nieuwe smaken en lokale keukens te ontdekken. “Ik heb een passie voor lekker eten, dus ik probeerde de dingen die ik tijdens het reizen proefde in mijn concept te verwerken.” De invloeden van verschillende keukens zijn terug te zien op de gevarieerde, wereldse menukaart. Soms herkenbaar, soms volkomen uniek. Zo vind je er bijvoorbeeld ‘arepas fritas’, Venezolaanse maisbroodjes met pico de gallo. Maar ook ‘bitterballen van oma Bob’, rundvlees of vegetarisch, met een heerlijke mosterdmayonaise.

De kaart wordt ieder half jaar bijgewerkt, maar een aantal favorieten blijven standaard behouden. Eén van de favorieten van Tjerk is het voorgerecht van geroosterde bloemkool met kurkuma en ras el hanout, afgewerkt met pompoencrème, feta en dukkah – een specerijenmix uit het Midden-Oosten die bestaat uit een mengsel van kruiden, noten en specerijen. Een gerecht dat hij zelf heeft ontwikkeld. “Gezond, lekker en het ziet er prachtig uit.”

Lokale samenwerkingen

Voor zijn terrasverwarming werkt Tjerk samen met het Nijmeegse bedrijf Sit & Heat, dat verwarmende stoelkussens levert. De nieuwste variant verwarmt alleen als je erop zit. Een voorbeeld van de duurzame manier van ondernemen waar Tjerk naar streeft. Maar daar stopt het niet. “We hebben ons eigen bier: Sound & Soul Blond, een Belgisch blond bier aangevuld met Simcoe-hop. Ontwikkeld door brouwerij De Hemel.” Tjerk liet ook zijn eigen gin maken in samenwerking met het Nijmeegse bedrijf Your Gin. “Gin-tonics zijn nog steeds erg populair, dus hoe leuk is het om je eigen gin aan te kunnen bieden?”Het logo van Sound & Soul, dat duidelijk op de ramen van de zaak te zien is, is handgeschilderd door dezelfde schilder die ook de locatie in Arnhem heeft versierd. Tot slot zijn ook de T-shirts die door het personeel gedragen worden, ontwikkeld in samenwerking met de jonge grafisch ontwerper Children of the Sun. De T-shirts worden via de zaak verkocht. “Ik vind authenticiteit belangrijk bij alles wat we doen”, verklaart Tjerk.

Woonkamer van de wijk

Hoe verschilt de zaak in Lent van die in Arnhem? De doelgroep is totaal anders, zegt Tjerk. “Hier bedienen we bijvoorbeeld jonge ouders met kinderen, of senioren die een kop koffie komen drinken. Zij hebben heel andere behoeften dan de stadsmensen die wij in Arnhem bedienen. En dat vraagt ook om een andere manier van denken.” Zo heeft Tjerk al een babyverschoontafel op het toilet geplaatst en is het café van alle gemakken voorzien om met het gezin heerlijk te eten of borrelen. Maar ook met de avondmens wordt rekening gehouden. De heerlijke hapjes- en borrelkaart nodigt uit tot zwoele winter- en zomeravonden.

Wat vergelijkbaar is, is het muzikale concept dat de naam van de onderneming al verraadt. Sound & Soul gaat over lekker eten, maar ook over muziek. Bij binnenkomst word je begroet door een platenspeler,  een koptelefoon en een luie stoel waar je heerlijk kunt wegdromen terwijl je naar je favoriete LP's luistert. Net als in Arnhem worden er bovendien ook in Lent livemuziekavonden en pubquizen georganiseerd. Het programma is zeer divers en wordt vooral bepaald door het publiek. “We willen echt de huiskamer van de buurt worden.”

Een goed begin

Op 10 november 2023 werd Sound & Soul in Lent geopend. “We waren nog lang niet klaar, maar het moest wel omdat er een openingsfeest gepland stond voor het winkelcentrum.” De deuren werden vrijwel onmiddellijk na openen platgelopen. Hoewel het spannend was, was het voor Tjerk ook een goed begin om te zien dat er grote belangstelling is. “Het was ontzettend leuk en dat gaf ook veel energie.”

Sound & Soul is te vinden in het energieneutrale winkelcentrum Hart van de Waalsprong, dat nog volop in ontwikkeling is. Het gemoedelijke eet- en drinkcafé wordt omringd door nieuwbouwwijken die vers uit de grond gestampt worden. Terwijl de zon naar binnen schijnt, glinsteren de tafels, stoelen en rieten lampenkappen die Tjerk vanuit Bali heeft geïmporteerd, wat de potentie van het café om dé hotspot van het winkelcentrum te worden onthult. “Ik kijk uit naar de lente”, zegt de ondernemer, wijzend op de 125 vierkante meter terrasruimte op het plein, maar wellicht ook dromend over de toekomst.

Sound & Soul op Oranje Marieplein 4 in Lent is zeven dagen per week geopend. Lees meer op www.soundensoul.nl.

 

Fotografie: Toon de Vos

Dit vind je misschien ook leuk...