Nieuw in Nijmegen: NACIONAL – Een droom die uitkwam

| Bart Jansen

Een mooier uitzicht is er bijna niet in Nijmegen. Vanaf het terras, maar ook vanuit binnen, kijk je ver weg over de Waal. Op deze mooie plek aan de Waalkade is sinds juni NACIONAL gevestigd. Een lokaal punt waar mensen, culturen en smaken verbinding vinden en elkaar ontmoeten. Of dat nou voor een koffie, lunch, diner, borrel of inspiratie is, voor de eigenaar Sebastiaan maakt dat niets uit. Enthousiast vertelt Sebastiaan over NACIONAL en waarom iedereen daar welkom is.

‘Just sit back and relax’ is wat Sebastiaan zijn gasten wil meegeven. Sinds jongs af aan is hij actief in de horeca. Hij leerde het vak in Winterswijk van Desiree Bulten – Nederlands eerste gastvrouw met een meester titel en vinoloog van de Wijnacademie. Na vijf jaar internationaal te hebben gewerkt, streek Sebastiaan uiteindelijk neer in Nijmegen, waar hij 11 jaar bij MANNA en Hotel Blue als restaurant- en hotelmanager werkte. “Alles wat ik heb meegemaakt en heb geleerd in het verleden, heb ik samen gevoegd in NACIONAL.”

Klasse interieur op toplocatie

Het pand aan de Waalkade kwam bij toeval op zijn pad en hij is trots op het eindresultaat. “Voor het interieur heb ik de hulp ingeroepen van Eric de Bruijn, kunstenaar en binnenhuisarchitect. Wij hebben in Portugal een week gebrainstormd en zijn zo samen tot dit resultaat gekomen. Het gebouw is van binnen helemaal afgebroken en weer opnieuw opgebouwd. Alles wat je hier ziet is speciaal voor NACIONAL ontworpen en gemaakt.” Ook met de locatie is Sebastiaan erg blij. “Wij hebben een prachtig uitzicht en kijken van brug naar brug. Ook zijn er mooie ontwikkelingen gaande met veel jonge nieuwe ondernemers die de Waalkade nog mooier maken dan die al is.”

Chef Daan Winkel zwaait de scepter in de keuken en mede dankzij hem staan er hele diverse gerechten op het menu. Ook hierin straalt NACIONAL uit dat het niet in het hokje restaurant, brasserie of lunchroom te plaatsen is. “Of mensen nu komen voor een kopje koffie met gebak, een broodje of een meergangen-diner; iedereen is welkom”, benadrukt Sebastiaan. “Kom binnen, ga rustig zitten en laat je vooral verrassen.”

Grand Prix d’Amuse

Begin november gebeurde er iets speciaals in NACIONAL. Op zaterdag en zondag werd een heus 25 gangen amuse diner georganiseerd. Sebastiaan bestempelt beide avonden als een groot succes. “Het waren hele bijzondere avonden. Om 19:15 uur werd afgetrapt met de eerste amuse en om 23:30 uur werd de laatste amuse geserveerd. Bij de amuses werden bijpassende wijnen geserveerd.” Daarnaast is ook de NACIONAL Social Club in het leven geroepen. “Onlangs vond de eerste editie plaats en ondanks de covid-maatregelen was het hartstikke gezellig en druk. Er draaide een DJ en mensen konden langskomen voor gezelligheid, een hapje, een drankje en om lekker te genieten. Ik hoop dit in de toekomst op iedere laatste zondag van de maand te organiseren.”  

Sebastiaan ziet de toekomst dan ook rooskleuring. Op de website van NACIONAL vind je een pagina met de bekendste quote van Martin Luther King: I have a dream. Daaronder bedankt hij de mensen die onder andere zijn droom hebben verwezenlijkt om voor zichzelf te beginnen. Heeft Sebastiaan verder nog dromen? “Ik hoop in de toekomst zeven dagen per week open te kunnen, maar ik ben nu al hartstikke trots op de reacties die we krijgen over wat wij de afgelopen maanden hebben neergezet.”

Ben jij nieuwsgierig geworden naar NACIONAL? Neem dan eens een kijkje op de website of volg Nacional op Facebook of Instagram. NACIONAL is te vinden op de Waalkade 1 in Nijmegen en geopend van woensdag tot en met zondag – vanaf januari ook op maandag.

 

Fotografie: Yoas Huwaë

Dit vind je misschien ook leuk...