Nieuw in Nijmegen: Brouwerij Florijn - nieuwste aanwinst aan het Faberplein

| Jeroen Neefs

Een bierbrouwerij waar je ook vegetarische Bobotie kan eten? Die combinatie zie je niet zo snel. Bij Brouwerij Florijn, de nieuwe aanwinst op het Faberplein, kan dit nu wel. De combinatie van zelfgebrouwen speciaalbieren, streetfood eten en dat in een oud bankgebouw, maakt deze zaak tot een van de stijlvolste borrelplekken in Nijmegen.

Een nieuwe borrelplek

Brouwerij Florijn is onderdeel van de Fabergroep waarvan vrijwel alle zaken rondom het Faberplein onderdeel zijn. Bij de Fabergroep gaat het daarbij niet om zoveel mogelijk locaties in eigen beheer te hebben, maar juist om kwaliteit toe te voegen. Iedere zaak is aanvullend op het bestaande aanbod rondom dit plein. Je kan er lunchen, dineren tot aan stappen.

Bij de eigenaren van Florijn leefde daarom al langer de droom om een eigen bierbrouwerij te beginnen. Toen, naast restaurant Toon, het oude bankgebouw op het plein vrijkwam, was het moment daar om deze droom te verwezenlijken. In totaal waren meer dan negen maanden nodig om dit gebouw om te toveren tot een bierbouwerij.

Florijn is geen typische bouwerij. Als je binnenkomt valt je oog als eerste op de grote brouwketels, die via een open benedenverdieping zichtbaar zijn. Rustige kleuren, strak behang en vintage bankjes nodigen uit tot langskomen. De doelgroep is dan ook niet in één woord samen te vatten. Per dagdeel zie je ander publiek: doordeweeks veel studenten en in de weekenden dagjesmensen.

Eigen speciaalbieren en streetfood

Nu heeft de Fabergroep natuurlijk veel ervaring met het runnen van verschillende horecazaken. Het brouwen van verschillende eigen bieren was daarentegen nieuw. Bierbrouwer Roel Wagemans uit Haarlem is Florijn’s eigen brouwmeester. Er staan vier ‘huis’ speciaalbieren (DNB, Witte Snip, Triple AAA en Hazy Bee) op de kaart met ieder een subtiele verwijzing naar het oude bankverleden van het gebouw. Deze worden aangevuld met een seizoensbier en experimenteerbiertjes waarvoor de bierbrouwer z’n eigen kunsten kan laten zien. Voor degene die niet kunnen kiezen, is het ook mogelijk om een bierproeverij te doen – nog leuker in combinatie met een rondleiding door de brouwerij!

De drankkaart bestaat niet alleen eigen bieren, maar je kan ook lokaal gebrouwde Nijmeegse biertjes van onder meer Nevel en Oersoep proeven. Zelfs biercocktails staan op de kaart. Mocht je nou niet van bier houden, dan kan je ook langskomen voor een koffie, frisje of wit wijntje. Bovendien heeft de zaak een uitgebreide streetfood-kaart. Daar staan niet alleen bitterballen of hamburgers op. Nee, bij de Florijn kan je ook dineren met o.a. steak tartaar, gerookte zalm en vegetarische Thaise noodles.

Op de proef tijdens Vierdaagse

De eigenaren van de brouwerij hebben helaas ook wat tegenslagen gehad in aanloop naar de opening van de zaak. Door corona lag de verbouwing maanden stil en ook de bestelde bierketels liepen vertraging op door een vastgelopen schip op het Suez-kanaal. Daarna konden de brouwketels vanwege technische problemen lang niet op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten.

Op 26 mei was het dan eindelijk zo ver: de opening van Brouwerij Florijn. “Nu dat we meer dan twee maanden verder zijn, raakt het team beter ingespeeld en weten bezoekers de brouwerij steeds beter te vinden. Daar heeft de Vierdaagse hier ook aan bijgedragen,” vertellen de eigenaren. De zaak werd tijdens de Vierdaagse omgetoverd tot een dansplek met discomuziek, bedoelt om echt goed te kunnen stappen. “Vanwege dit grote succes is het de bedoeling om dit volgend jaar te herhalen. Sowieso moet de Florijn een plek worden voor events. Zo wordt hardop nagedacht over livemuziek in de Florijn.” Een jazzband op de achtergrond en je favoriete speciaalbiertje in je hand tijdens een koude wintersnacht? Wij zien het wel zitten!

Kijk voor meer informatie op www.brouwerijflorijn.nl.

 

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk...