Nieuw in Nijmegen: Billy’s Coffee - Specialty koffie in Berlijnse sferen

| Sarah Pouwels

Koffieliefhebbers opgelet, dit is de nieuwe place to be in Nijmegen! Zodra je de deur opent bij Billy's Coffee aan de Daalseweg komt de geur van verse koffie je al tegemoet. Het voelt als een Berlijns café met mooie vintage meubels en een gezellige sfeer. Dit alles onder het genot van een heerlijk kopje koffie. Eigenaren Merel en Alissa vertellen ons er alles over.

Merel en Alissa hebben al flink wat barista- en horeca-ervaring opgedaan in Nijmegen. Zo heeft Merel haar eigen trainingscentrum voor barista’s en heeft Alissa ervaring opgedaan bij o.a. Bairro Alto en First Things First wat ze meeneemt naar Billy’s. Met de heuse mobiele espressobar ‘RockaCoffee’ – waar Merel al ruim tien jaar mee werkt – maakten ze ook de festivalganger blij met échte koffie.

Toch kregen ze beiden steeds meer behoefte aan vastigheid. “Een plek waar je dezelfde gasten ziet terug komen en waar we onze ideeën nog meer konden doorvoeren, dat was onze droom,” vertelt Alissa. En die droom is uitgekomen. Met een prachtig pand in Nijmegen-Oost, voormalig koffiebar KOEN, zijn de dames het avontuur aangegaan.

How special is your coffee?

Natuurlijk kun je bij Billy’s terecht voor een ‘gewoon’ kopje, maar je hebt altijd de optie om te kiezen tussen verschillende koffiebonen en andere extra’s. Er worden standaard twee soorten koffies aangeboden: de ‘huisblend’, een mooie volle koffie wat veel mensen lekker vinden en een koffie op de wisselmolen dat altijd nét iets spannender en complexer van smaak is. “Wij kiezen bewust voor Specialty koffie,” vertelt Merel. “Dat is eerlijke en kwalitatief hoogwaardige koffie met unieke smaakeigenschappen en wat direct traceerbaar is naar de boer.” Het doel is om gasten mee te nemen in de smaakbeleving van de verschillende soorten koffie en koffiesmaken die er bestaan.

Ook wordt er nog filterkoffie geschonken, maar dit is geen ‘ouderwetse’ filterkoffie. Het betreft een bepaalde techniek en hele goede koffiemolen om een hele mooie en complexe smaak te kunnen krijgen. De koffiebonen die hiervoor gebruikt worden kunnen per dag verschillen. “Wij proberen gasten mee te nemen in welke koffie we serveren en de smaken die ze hierin kunnen terug proeven. Samen met ons personeel willen we onze gasten meenemen in die beleving”, voegt Alissa toe.

Lokale producten én uit de hele wereld

Naast het ruime aanbod aan koffie zal je ook gaan watertanden als je een blik in de vitrine werpt. Verschillende smakelijke taartjes staan erin uitgestald. Zowel zelfgemaakt, als ook vers van buurvrouw Moes. Want dat is wat Billy’s doet: veel zelf vers bereiden, maar ook lekkere producten van andere lokale ondernemers aanbieden.  Zo proef je bijvoorbeeld de rendang van Made by Marn en het broodje met Indiase pompoenspread en Indiase kruiden van Bollyfoods. Op de kaart vind je dus een leuke mix van vega(n) gerechten met subtiele invloeden van andere landen. Je kunt er de hele dag terecht, van ontbijt tot lunch, en de menukaart wisselt met de seizoenen.

Inspiratie!

Breng vooral ook een bezoekje aan Billy’s als je nog inspiratie zoekt voor een toffe muurschildering in je huis! Op de twaalf meter (!) lange muur is een enorme muurtekening gemaakt door de Nijmeegse artiest Karin Seelen. Een hip ontwerp met daarin afbeeldingen van koffiebessen, koffiebloesem en de Arabica plant in typische vintage kleuren. Met hulp van vrienden en familie hebben Merel en Alissa er echt ‘hun koffiebar’ van gemaakt. De moeite waard dus, om in deze donkere dagen een bezoekje te brengen aan de sfeervolle en warme huiskamer van Billy’s.

Billy’s Coffee is alle dagen (behalve dinsdag) geopend vanaf 08:30 uur en op zondag om 09:00 uur. Meer informatie is te vinden op de instagram en binnenkort ook op de website.

 

Fotografie: Loes Krijnen

Dit vind je misschien ook leuk...