Nieuw in Nijmegen: Baiana - strandtent in de zomer, borrelplek in de winter

| Jeroen Neefs

Stel je eens een plek voor waar je in de zomer op een strandbed kunt liggen en in de winter binnen bij de warme kachel kunt zitten. Bij de nieuwe zaak Baiana in Bemmel is dit mogelijk! Baiana – een kruising tussen een strandtent, restaurant en binnenkort ook een B&B – is sinds enkele weken geopend. Eigenaren Loes en Mark hebben het pand de afgelopen maanden flink verbouwd. Zo hebben ze een plek gecreëerd voor jong en oud. Van ‘s morgens gezellig met je oma een theetje doen tot ’s avonds laat cocktails drinken met je vriendinnen.

Baiana is gevestigd in het pand waar vroeger Sprok zat. Door een tip werden Loes en Mark gewezen op de locatie. Nadat ze jarenlang de eigenaren waren van Hotel Credible in Nijmegen, begon een nieuw avontuur langzamerhand weer te kriebelen. 

Toen ze in de krant lazen dat de verbouwing van Sprok tot appartementen niet door kon gaan, grepen ze hun kans. Een aantal koffietjes met de vorige eigenaar leidde uiteindelijk tot de aankoop. Nu zijn zij de trotste eigenaren van het voormalige Sprok-pand met een nieuwe naam, ‘Baiana’.

Uitkijk op de Waal en Ooijpolder

De naam Baiana komt van een nummer van DJ Bakermat, maar is ook een verwijzing naar tropisch Brazilië. Het is duidelijk dat deze tropische invloeden in de renovatie zijn meegenomen. Loes en Mark waren ongeveer zes maanden bezig met de verbouwing van het gebouw, dat vroeger dienst deed als bordeel, illegaal casino en zelfs als huis voor de Italiaanse maffia. De renovatie is nu bijna voltooid. Met een strandvibe, pastelkleurige muren en grote ramen die een prachtig uitzicht bieden op de Waal en de Ooijpolder, is dit dé plek om te ontspannen.

Dat heerlijk uitrusten is voor Loes en Mark nog niet weggelegd. Sinds ze in augustus opengingen hebben ze aan belangstelling geen tekort. In het begin was alleen het strandgedeelte open om zo de verbouwing verder af te ronden. Direct na de opening was het druk, vanwege het heerlijke zomerweer. Nu, enkele weken later, kunnen gasten ook binnen genieten – daarmee is Baiana helemaal af.

Voor zowel zomer als winter

Wie denk dat Baiana alleen een plek is om in de zomer te bezoeken, heeft het mis. Baiana biedt ook in de winter de mogelijkheid om te genieten van een drankje, een spelletje te spelen of te genieten van een heerlijke maaltijd van de nieuwe internationale kaart. De gerechten worden bovendien bereid vanuit een gasloze keuken, omdat de eigenaren ook aan duurzaamheid hebben gedacht.

Loes en Mark gaan zelf aan het gebouw wonen. In de toekomst wil het stel ook vijf B&B-appartementen realiseren. Ze willen ervoor zorgen dat het geen in- en uitloop-klanten zijn, maar dat mensen ook een paar dagen kunnen genieten van deze unieke locatie. Aan nieuwe creatieve ideeën hebben Loes en Mark zeker geen gebrek. In de toekomst zou het bijvoorbeeld mogelijk kunnen worden om 's avonds vanaf het strand films te kijken of misschien zelfs een frisse nieuwjaarsduik in de Waal te wagen.

Nieuwsgierig? Baiana is te vinden op Waaldijk 9, 6681 KJ Bemmel en is geopend van woensdag tot en met zondag. Maandag en dinsdag zijn nog verbouwingsdagen, maar zullen in de toekomst ook door Loes en Mark gebruikt worden om te genieten van hun jonge gezin.

 

Fotograaf: Loes Krijnen

 

Dit vind je misschien ook leuk...