Nieuw in Nijmegen: All day café Holt

| Luus Veeken

In de Houtstraat is sinds dit voorjaar all day café Holt gevestigd. Vier enthousiaste ondernemers bundelden hun krachten om hun Holt tot een succes te maken. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken sprak met een van hen, Joël Nunes Xavier de Medeiros, over lokale samenwerkingen, gastronomische verrassingen en het concept van take-out & delivery.

In het oude pand van Prikkels aan de Houtstraat opende deze zomer het all day café Holt zijn deuren. De vier kompanen weten van doorpakken. Ze hoefden niet lang na te denken toen ze hoorden dat het pand van Prikkels beschikbaar kwam. Coronacrises of niet, ze waren er snel uit: ‘’we doen het!’’ ‘’Midden in het centrum van Nijmegen, op de hoek van de Houtstraat en de Lange Hezel, met mogelijkheden voor een fiks terras aan de overkant van de straat, op de Ganzenheuvel. Een fantastische plek natuurlijk’’, aldus Joël Nunes Xavier de Medeiros, een van de vier eigenaren. ‘’We waren op zoek naar een locatie waar we onze horeca-ambities waar kunnen maken: een café waar je de hele dag terecht kunt, ook voor heerlijke lunches en hapjes. Met veel lokale producten en gastvrijheid en service hoog in het vaandel. Dit pand is daarvoor perfect.’’

Nimweegs Holt

Ze doopten hun zaak Holt, naar de straat waar het pand staat, de Houtstraat, Holtstraot op zijn Nijmeegs. Er volgde een verbouwing waarbij de naam Holt leidend was. Het hele interieur in hout en frisse groentinten. Alles van eerlijk Nimweegs holt, gemaakt door Stadsboom, een Nijmeegs houtbewerkingsbedrijf waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring kunnen opdoen. Een prachtige bar, een vensterbank met uitzicht op de drukke Stikke Hezelstraat, een bijzondere ronde tafel, Joël wijst ze aan. De ronde tafel komt van de stam van een 150-jarige beuk bij de Sint Maartenskliniek. Dat zit toch anders dan aan een formicatafeltje.

Gastronomisch verrassen

Holt is een all day café. Je kunt er de hele dag terecht voor drankjes, lunches en borrelhapjes. Die hapjes kunnen zo klein of zo uitgebreid zijn als jezelf wilt. Er zijn standaard borrelplanken en er is een Chefs special. Dan laat je je verrassen door de chef. Maar wil je een andere samenstelling, dan kies je zelf wat er op je plank komt te liggen. En heb je flinke trek, dan kies je gewoon wat meer gerechtjes.

‘’We willen gastronomisch verrassen. Wij kiezen vooral voor kwaliteitsproducten. Bijvoorbeeld onze hammen. Eén daarvan is een authentieke Iberische ham. En dat kwaliteitsverschil proef je. Daarom serveren wij deze ham, iets duurder, véél lekkerder’’, aldus Joël. Er is ook een ruime keuze aan vegetarische of veganistisch gerechtjes.

Holt heeft verschillende soorten speciaal bier en bijzondere wijnen. Geef je de voorkeur aan non-alcoholisch, probeer dan eens een van de craft soda’s, bijzondere frisdranken, of een huisgemaakte limonade.

IJsverkoop, Holtel

Wel of niet doorgaan met de ijsvitrine? Dat was een vraag waar ze even over na moesten denken. Uiteindelijk hebben ze leuke manieren gevonden om ijs in hun concept te verwerken. Dus voorlopig kun je in het ijsseizoen blijven genieten van lekkere ijsjes, ijskoffies, milkshakes en meer. De vele ijsliefhebbers die er vanouds komen zullen Holt daar dankbaar voor zijn.

Boven het all day café is een klein stadshotel met vijf kamers, Holtel genaamd – nee geen tikfout. De kamers aan de voorkant kijken uit op de markante Sint Stevenstoren, die aan de achterkant hebben een dakterras. 

Lokale samenwerking

‘’Wij streven naar lokale samenwerking, zeker in moeilijke tijden zoals nu, met de coronacrisis’’, geeft Joël aan. ‘’Kaas komt van onze buurman, kaaswinkel De Wit, gebak van Holy Sweets, de buren aan de ander kant. Onze koekjes zijn van Eigen Deeg, ook uit Nijmegen. En met Nibbles hebben we de afspraak dat zij bij topdrukte gasten bij ons kunnen plaatsen. Wij zorgen dan voor de drankjes en zo, Nibbles voor de maaltijd. Mooie samenwerking toch?’’

Jong geleerd…

Het ondernemerschap zat er bij Joël al jong in. Als achtjarige verkocht hij al tosti’s vanuit huis en op zijn dertiende werkte hij in een pizzeria. Zeer tot genoegen van zijn baas, want nauwelijks zestien jaar oud werden hem al leidinggevende taken toevertrouwd. Daarna heeft hij in verschillende horecazaken in Nijmegen gewerkt. Samen met zijn broer Gil heeft hij ook nog een wijnhandel, Delícia, met vooral Portugese wijnen.

Take-out & delivery

Gezien de nieuwe maatregelen en de daaropvolgende sluiting gaat Holt zich de komende tijd focussen op take-out & delivery. Tijdens de conceptontwikkeling kwam dit onderdeel aan vaak aan bod, maar door de maatregelen kwam dit stukje in een stroomversnelling.

De kaart is nu volledig aangepast op deze vorm van ondernemen. De focus ligt net als bij het normale model op lunch en borrel. ‘’Bij ons loket kunnen mensen hun bestelling afhalen tegen 10% korting. Via de kanalen van Mr Butler, Thuisbezorgd en Brengmenu kan ook vanuit huis worden besteld en bezorgd’’, aldus Joël. ‘’Het is even schakelen maar we zijn er van overtuigd dat het goed komt. We proberen dit de take-out & delivery veel aandacht te geven zodat we dit later eventueel kunnen behouden. Op de duur is het onze bedoeling om de borrelplanken ook via de online bestelplatformen 100% customizable te maken. Zo komt ons concept ook beter tot zijn recht.’’

All-day café Holt
Houtstraat 75
Nijmegen

website holt-nijmegen.nl

Fotografie: Luiza Bongir

Dit vind je misschien ook leuk