Mattias Terpstra - Brouwerij Nevel

“We brouwen ons bier volledig met Gelderse grondstoffen. Sinds kort hebben we ook het logo van erkend streekproduct!”
 

“Steeds meer bierbrouwers noemen zichzelf een ‘lokale brouwerij’, maar daar bedoelen ze simpelweg mee dat ze plaatselijk brouwen. Hun ingrediënten komen vaak niet uit de buurt: de mout wordt van ver geïmporteerd, de hop komt uit Amerika... Met Nevel laten we zien dat het ook anders kan! We zijn een écht lokale brouwerij, we maken alleen gebruik van lokale ingrediënten. Bovendien zijn al onze grondstoffen biologisch en duurzaam geteeld, ze komen rechtstreeks uit de natuur. 

We brouwen twee vaste bieren, die het hele jaar door verkrijgbaar zijn: Alm en Erve. Daarnaast hebben we altijd zo’n 6 tot 10 verschillende seizoenale bieren op voorraad. Omdat we dicht op de natuur staan, zijn veel van onze ingrediënten seizoensgebonden. We werken bijvoorbeeld met rode biet, perzik, rozemarijn, paardebloem, duizendblad, seringen, berkenbast, pruimen, vlierbloesem, lavendel... Dat we zoveel bijzondere en gekke ingrediënten kunnen gebruiken om smaak toe te voegen aan ons bier, dat vind ik het leukste aan de brouwerij!

Een van onze best verkochte bieren is Alm, een fris blond bier. Daarvoor gebruiken we een vergeten kruid, dat ik eerst zelf ook niet kende: zomeralsem. Dat plukken we in de Ommuurde Tuin in Renkum. Ik rook het voor het eerst en dacht wauw, dit moet ik gebruiken! Het is ontzettend aromatisch. En ik ben niet de enige die het lekker vindt: Alm heeft vorig jaar goud gewonnen op de Dutch Beer Challenge. Ook ben ik een groot fan van Meander, een biertje met rabarber en de bladeren van zwarte bes. Die brengen we elk jaar in de lente uit.

Bij Nevel maken we gebruik van wilde gisten, oftewel gisten uit natuurlijke bronnen. Bij de gisting van bier worden de suikers omgezet in alcohol, koolstofdioxide en smaak. De meeste brouwerijen werken, net zoals bakkers, met droge gist zoals je dat in de winkel koopt. Wij werken echter met onze eigen wilde gistcultuur, die we hebben opgekweekt vanuit de natuur. Dat maakt ons uniek, wij zijn de enige brouwerij in Nederland die op zo’n manier een eigen wilde gistcultuur onderhoudt. De vergelijking met een bakker gaat ook hier op: in vergelijking met normaal brood, is zuurdesembrood net wat zuurder, en veel complexer en rijker van smaak. Dat geldt net zo goed voor de smaak van onze wilde bieren! 

Elk bier dat hier gebrouwen wordt, heeft onze eigen gistingscultuur aan de basis. Daarbinnen is er een onderscheid tussen onze bieren die in RVS-tanks worden gerijpt, die zijn wat toegankelijker, en de houtgerijpte bieren, die zijn complexer en uitdagender. De bieren rijpen minstens een jaar in een houten vat, maar vaak nog veel langer! De zuurstof die langzaam door het hout heen naar binnenkomt, beïnvloedt de smaak. 

Als je een passie hebt voor het ontdekken van nieuwe, uitdagende smaken, dan mag je ons niet missen! Zeker omdat we zo vaak nieuw bier maken met spannende ingrediënten. Ook mensen die graag bier drinken bij het eten, moeten echt onze biertjes eens proeven. Zo hebben we een hele leuke samenwerkingen met De Nieuwe Winkel: samen met de chef Emile en de sommelier maken we elk kwartaal een heel nieuw bier. Dat brengen we met hen op smaak, om aan te sluiten op het seizoensmenu.

Ik ben Nevel deels begonnen uit idealisme, en deels vanuit mijn passie voor smaak en het proces van bierbrouwen. Tijdens mijn studie natuurkunde hield ik me al veel bezig met koken en wildplukken. Ik vind het heel interessant om smaken en geuren te ontdekken én om die te combineren. Daarnaast ben ik altijd al veel met duurzaamheid bezig geweest. We werken daarom het liefst één op één met de boer, of we oogsten onze ingrediënten zelf. Door de ketens korter te maken, wordt uiteindelijk de boer beter betaald, wordt er beter geteeld en is er minder CO2-uitstoot, dat komt het milieu ten goede.

In 2014 begon ik samen met Vincent Gerritsen een brouwerijtje in De Smeltkroes, puur om te experimenteren. Twee jaar later verhuisden we naar onze eigen ruimte op het Honigcomplex en werd Nevel onze nieuwe naam. We zitten hier dus al een tijdje, maar heel veel mensen kennen ons nog niet. Kom vooral een keertje langs! Hier kun je het hele brouwproces zien dat het bier doorloopt, van de brouwketels tot de rijpingsvaten. Ons proeflokaal is elk weekend open. Doordeweeks kun je elke dag binnenlopen voor ons winkeltje.

Ik ben zelf een geboren en getogen Nijmegenaar, ik heb me hier altijd ontzettend thuis gevoeld. Onze brouwerij is nu nog gevestigd op het Honigcomplex, maar dat wordt eind 2021 gesloten. We moeten dus verhuizen, maar we blijven sowieso verbonden aan Nijmegen! Misschien trekken we met de brouwerij wat meer de natuur in, maar dan openen we wel een proeflokaal of winkeltje in het centrum.”

- Mattias Terpstra, mede-oprichter van Nevel

In deze video vertelt Mattias je alles over het bier Alm: een droog, licht bitter wild bier met 'vergeten' kruiden, ofwel kruiden die je tegenwoordig bijna niet meer ziet. Zonde, want ze hebben vaak heerlijke aroma's die Nevel graag laat schitteren in hun bier. Proef je mee?

 

Nevel

Waalbandijk 8 D
6541 AJ Nijmegen
Bekijk de locatie

Proeverij met Mattias van Brouwerij Nevel: Alm
  • Proeverij met Mattias van Brouwerij Nevel: Alm

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: