Magie in de Stevenskerk bij fantasyfestival Novio Magica

| Heyta Melssen

Het is Tweede Pinksterdag. Een vriendelijke zon schijnt neer op de drukbezochte Nijmeegse binnenstad en zet de Stevenstoren in een stralende gloed. Niet iedereen is gekomen voor de markt en de terrasjes. Voor sommigen staat deze dag namelijk in het teken van magie en fantasie. Op maandag 20 mei werd fantasyfestival Novio Magica voor de tweede keer georganiseerd en je mag al gerust spreken van een traditie.

Om 13.00 uur vult de Stevenskerk zich met elfen, strijders, steampunks en andere fantasyfiguren. Sommigen met alleen een paar puntoren en make-up, anderen in het volle tenue van hun fantasy alter-ego. Rondom staan kraampjes met boeken, spellen, fantastische creaties en accessoires.

In het koor zitten de dungeonmasters tussen de grafstenen klaar om jong en oud in te wijden in de geheimen van het populaire fantasyspel. Bij de ingang kun je je toekomst laten voorspellen. Deze is 100% gegarandeerd, al durft niet iedereen een muntje in het apparaat te gooien.

Novio Magica 'Lite'

Het festival, dit jaar in ‘lite’ versie, vindt volledig plaats in de Stevenskerk. Hoewel de organisatoren van het festival al hebben toegezegd dat volgend jaar weer gebruik zal worden gemaakt van meerdere locaties, blijkt het concentreren van het festival op deze ene plek geen nadeel te zijn. In tegendeel misschien.

De dungeontafels zijn voortdurend gevuld. Ook de lezingen en workshops worden goed bezocht. Terwijl hier vorig jaar bijvoorbeeld nog apart voor naar de Mariënburgkapel moest worden gegaan, loop je deze editie makkelijk een van de tipi's in de kerk binnen.

Fantasievolle donderpreek

Traditiegetrouw start de middag met een fantasievolle donderpreek. Dit jaar spreekt sciencefictionschrijver Roderick Leeuwenhart zijn beminde gelovigen toe vanaf de kansel. Het zijn gelovigen in toverij en magie, in helden en elfen. Gelovigen die net zo goed de weg weten in Middenaarde als op Dune. Eigenlijk is een kerk niet zo’n vreemde plek om ook dit geloof te belijden. Is de bijbel niet het eerste fantasyboek ooit geschreven? Net zoals Thomas Olde Heuvelt vorig jaar al deed, trekt ook Roderick de parallel met lopen over water, de transformatie van water naar wijn, stemmen uit de hemel en natuurlijk het wonder van Pinksteren waarin iedereen elkaar verstaat.

Ook haalt hij Arthur C. Clarke aan, sciencefictionschrijver en visionair die al heeft gezegd dat wij eigenlijk in een magische tijd leven. Denk alleen maar aan hoe wij reizen, hoe we communiceren, wat er allemaal mogelijk is met een mobieltje. Iemand die duizend jaar geleden leefde zou zich in de huidige tijd in een soort Zweinstein wanen. Bij wijze van samenzang stelt Roderick tenslotte vragen aan de Echokerk die door de gelovigen trouw beantwoord worden.

Uitgedoste mix van jong en oud

De middag is gevuld met een divers aanbod aan lezingen, interviews en colleges. Om 14.30 uur is een cosplayshow op de catwalk waar een mooi uitgedoste mix van jong en nog jonger voorbij trekt. Hun outfits zijn zelf gemaakt of bij elkaar geraapt en ieder verschijnt overtuigend en vol zelfvertrouwen in het eigen fantasy-karakter. De jury kent uiteindelijk een verdiende eerste plaats toe aan Hilde met haar tot in de puntjes verzorgde personage en een mooie tweede plaats voor het in opvallend rood uitgevoerd duo Suze en Mila. Als derde eindigt de op één na jongste deelneemster Poppy.

In de Zuiderkapel worden de hele middag fantasyschrijvers geïnterviewd, in het looppad daarnaartoe kunnen boekenliefhebbers hun hart ophalen bij de verschillende tafels. Verspreid door de kerk staan diverse kramen met materialen en attributen om je fantasieën uit te leven en kunnen bezoekers meedoen aan een creatieve workshop of aanschuiven aan een speltafel. En natuurlijk genieten van alle fantastisch uitgedoste deelnemers en bezoekers.

In de twee tipi’s is een afwisselend programma met lezingen en colleges, je kunt in gesprek met schrijvers en creatieve deelnemers of gewoon met elkaar. Na een klein wandelingetje door de stad kun je ook nog neerploffen in LUX voor twee fantasyfilms. Deze magische middag vliegt voorbij voor je het weet. Gelukkig wordt het volgend jaar weer Pinksteren!

Novio Magica werd georganiseerd door Bibliotheek Gelderland Zuid in samenwerking met Dekker v.d. Vegt Boekverkopers, Ieder Talent Telt en Arthouse LUX. 

 

Fotografie: Heyta Melssen en Willem Melssen

Dit vind je misschien ook leuk...