Jan Ottevanger - Make My Day Men

“Ik vind het heel erg leuk om mannen uit te dagen in hun kledingstijl, om te laten zien dat het ook anders kan.”

 

Make My Day is opgericht door mijn zus Julie Hoebink. Als concept store hadden we meteen al een breed assortiment, van begin af aan verkochten we mannenkleding. Ik studeerde toen nog, maar Julie vond het fijn als ik hielp bij de inkoop voor de mannen. Na mijn studie ben ik fulltime bij Make My Day gaan werken. Toen bleek dat Julie en ik ook heel goed kunnen samenwerken! Zo werd ik hoofdverantwoordelijke voor mannenafdeling. Mode was altijd al een hobby van me, maar ik ontdekte steeds meer dat ik er ook talent voor heb. 

Ik wil niet alleen mijn eigen kledingstijl creëren, maar ik kan me ook goed inleven in de stijl van anderen. Bovendien merkte ik dat er ook een wens bij de Nijmeegse mannen zélf lag.  Vaak weten ze zelf nog niet eens dat ze iets bijzonders willen dragen, tot ze ermee in aanraking komen. Ze waarderen het dat ze hier persoonlijk worden geholpen, daar staan ze heel erg voor open. Er lag dus zo veel potentie in een aparte mannenzaak, dat we in 2018 Make My Day Men hebben geopend. Dat is mijn eigen zaak geworden, sindsdien voel ik me een echte ondernemer!

Kleding ligt bij ons aan de basis, maar de diversiteit van het assortiment maakt de winkel zo leuk. We geven mensen verschillende redenen om over de drempel te stappen; vanwege de kleding, de accessoires, of juist voor de boeken en gadgets. Na kleding is vinyl ons best verkochte product. Dat spreekt ook visueel heel erg aan. Doordat het in de etalage hangt, trekt het veel mensen naar binnen. Ik word zelf ook steeds verrast door de afwisseling van de nieuwe producten. De energie die je daarvan krijgt, slaat ook over op de klanten. 

Volgens mij is Make My Day Men de enige volwaardige concept store voor mannen in Nijmegen. Mijn definitie van een concept store is een winkel met verschillende concepten onder één dak, zodat je bij binnenkomst afvraagt: ben ik in een vinylzaak, kledingzaak of in een kapsalon? Je kunt Coef in Nijmegen ook nog noemen, maar daar is de kleding nog wel overheersend. Wat ons landelijk uniek maakt, zijn onze prijzen. Ik zeg niet dat we goedkoop zijn, want we verkopen wel de meer unieke producten, maar in vergelijking met andere concept stores zitten wij scherp in prijs!

We hebben duurzaamheid hier hoog in het vaandel. Dat is gaandeweg zo gegroeid: de merken die we al een paar jaar verkopen, zijn uit zichzelf steeds duurzamer kleding gaan produceren. Nu kijken we standaard naar het productieproces van de nieuwe merken die we binnenhalen, want de kledingindustrie gaat wat dat betreft de verkeerde kant op. Mensen die beter onderzoek doen waar hun kleding vandaan komt, komen dus vaker bij ons terecht.

Onze klanten zijn heel divers. Wat ze overeen hebben, is dat ze in hun levensstijl op zoek zijn naar verrassende ervaringen en kiezen voor unieke, onderscheidende producten. Maar ze letten toch ook wel op de prijs! Nijmegenaren zijn nog niet zo stads dat ze veel geld ergens aan uitgeven, gewoon omdat het een tof merk is. Je merkt dus dat de duurdere kleding hier minder snel wordt opgepakt dan in Amsterdam. De prijs en de kwaliteit moeten hier wel in balans zijn. Maar als je die balans eenmaal vindt, dan heb je iets moois in handen. 

Ik kom uit Wijchen, maar ik woon al bijna 10 jaar in Nijmegen. Ik vind het stadse leven heel leuk. Bovendien is Nijmegen de perfecte stad voor Make My Day Men. Het een kleine stad in ontwikkeling, nog niet zo hip en happening als Amsterdam en Utrecht, maar het zit wel in de lift. De vraag naar onze soort winkels en producten is nog steeds groter dan het aanbod. Ik denk dat Nijmegen alleen maar populairder zal worden en er over 10 jaar weer heel anders uitziet, maar ik verwacht dat het dorpse karakter niet verloren gaat. 

De ontwikkeling van Nijmegen wordt door de Nijmegenaren zelf gedaan, dat maakt de stad steeds aantrekkelijker. Het is tof om te zien dat wij daar met alle ondernemers een steentje aan bijdragen. We mogen daar wel vaker bij stilstaan: we kunnen trots zijn op Nijmegen, hier worden ontzettend toffe dingen ontwikkeld!”

- Jan Ottevanger van Make My Day Men
 

Make My Day Men

Stikke Hezelstraat 32
6511 JX Nijmegen
Bekijk de locatie

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: