Theatergroep De Horde: het nieuwe jeugdtheatergezelschap van Nijmegen

| Belinda Limani

Theatergroep De Horde heeft zich snel gepositioneerd als het nieuwe jeugdtheatergezelschap van Nijmegen. Met een meerjarenplan dat hun visie helder neerzet, is de groep hard op weg om het culturele landschap van de stad op te schudden. Vanuit hun thuisbasis, Theater Het Badhuis, werkt het gezelschap onder leiding van zakelijk leider Froukje van Dooren en artistiek leider Ramses Graus aan voorstellingen, educatie en samenwerking met de gemeenschap. In gesprek met IntoNijmegen delen ze hun ervaringen, uitdagingen en ambities voor de toekomst.

Opstarten en uitvogelen

Het oprichten van Theatergroep De Horde was een intensieve reis van leren, aanpassen en uitproberen. Ramses hadden al veel ervaring met theatermaken, maar het opzetten van een compleet nieuwe groep bracht nieuwe uitdagingen met zich mee. “Ik kende het maken en spelen van voorstellingen, maar nu ben ik betrokken bij zowel beleid als artistiek leiderschap en doe ik veel meer dan alleen theatermaken.”

Het duo had een duidelijke visie voor ogen, maar het opbouwen van een groep vanaf nul bleek toch complexer dan verwacht. Froukje: “Je komt in een gebouw als het Badhuis en dan moet je echt alles uitzoeken. Hoe werkt het hier? Hoe gaan we dit invullen? Dat werd direct heel concreet, want we moesten tot in de kleinste details nadenken over de komende vier jaar.” Ondanks de uitdagingen zagen ze het ook als een unieke kans. Ramses: “Zo vaak krijg je niet de mogelijkheid om echt vanaf nul iets op te bouwen. Het is heel anders dan ergens instappen en meedraaien. We moesten het helemaal zelf invullen.”

De eerste successen

In de zomer van 2023 landde het nieuwe jeugdtheatergezelschap in het iconische Nijmeegse Theater Het Badhuis. In december was daar hun eerste, uitverkochte voorstelling te zien, Biografie van een Vlieg. Begin juli kreeg De Horde vervolgens het nieuws dat ze zijn opgenomen in de culturele basisinfrastructuur (BIS), een belangrijke erkenning voor het gezelschap. Froukje vertelt: "Dat onze meerjarenplannen zijn gehonoreerd en we nu deel uitmaken van de BIS, daar ben ik enorm trots op." Toch benadrukte ze dat het geen gemakkelijke taak is om een plek zoals Theater Het Badhuis nieuw leven in te blazen. “Het is een uitdaging om zo’n gebouw weer tot bloei te brengen en de ziel erin terug te krijgen. Ik wil altijd meer en streef snel naar dat ideale beeld,” zegt Froukje, verwijzend naar de risico’s die dat enthousiasme met zich meebrengt.

Ramses herkent dat gevoel van ongeduld: “Ik wil voorkomen dat het allemaal te log wordt, maar elke stap moet zorgvuldig worden gezet. Geduld is daarbij cruciaal. Het is soms moeilijk om jezelf te temperen, vooral omdat we zoveel verschillende petten op hebben: van artistiek tot praktisch en bestuurlijk. Maar het is enorm bevredigend als alles uiteindelijk op zijn plek valt.”

Het collectief als kracht

Theatergroep De Horde werkt met een open houding en hecht veel waarde aan samenwerkingen. Het verbinden met andere makers en organisaties in de regio Oost is dan ook een belangrijk speerpunt in hun visie. Froukje: “We willen het jeugdpodiumkunstenaanbod in het oosten van Nederland versterken. Dit doen we door artistiek onderscheidende, professionele voorstellingen te bieden, veel ruimte te geven aan jonge makers en samen te werken met gezelschappen, organisaties en podia in de regio.” Ramses ziet de kracht van samenwerking en wederzijdse verrijking: “We zijn een groep die vanuit alle hoeken aankomt. We doen dingen en bevragen dingen. Omdat je in een groep werkt, kun je elkaar laten zien wat je in je eentje misschien niet had ontdekt.”

Dromen en ambities voor de toekomst

Hoewel De Horde trots is op wat ze tot nu toe hebben bereikt, blijven ze ambitieus. Ramses droomt hardop: “Een jeugdtheaterfestival organiseren lijkt me fantastisch. Misschien volkomen onrealistisch, maar dat zou ik geweldig vinden. Locatietheater lijkt me ook heel tof.” Hij ziet voor zich dat De Horde steeds meer groeit, met educatieve programma’s en een breder aanbod aan activiteiten: “Het zou leuk zijn als De Horde steeds meer wordt, dat het activiteiten gaat aanbieden die vriendelijk uit de klauwen zouden kunnen lopen. Maar eerst maar eens gewoon deze vier jaar, dat zijn al dromen genoeg.”

Ook Froukje blijft nog met beide benen op de grond. “Voorlopig is de droom dat we nu in staat zijn om dit te doen, en dat is al een enorme mijlpaal,” zegt ze nuchter. “Daar ben ik nog niet helemaal van bij gekomen.” Maar tegelijkertijd straalt haar enthousiasme door als ze vertelt over de plannen voor het Badhuis: “We willen dat het Badhuis een plek wordt waar steeds meer te doen is en waar de deuren steeds vaker open staan. Een plek waar leerlingen, kinderen, en theatermakers ons weten te vinden.” De komende jaren zullen in het teken staan van het verder uitbouwen van hun visie en het creëren van een levendige, toegankelijke plek voor jeugdtheater in Nijmegen.

 

Te zien bij De Horde

Dit najaar staan er verschillende voorstellingen en activiteiten gepland in Theater Het Badhuis. Op zondag 15 september kun je de rijke geschiedenis van Het Badhuis ontdekken door deel te nemen aan een gratis rondleiding tijdens de Open Monumentendag. Op 29 september speelt de voorstelling Kreukvrij (10+), een tragisch-humoristische voorstelling vol muziek, dans en fysiek spel, in samenwerking met De Werf | Het Theaterschip. In de herfstvakantie zijn er tal van activiteiten, zoals knutselen en de workshop TENT (8+), als opmaat naar de nieuwe voorstelling TENT (6+), die in december in première gaat. Theatergezelschap Grote Mensen is te gast bij De Horde met de voorstelling Boef (4+), waarin twee detectives een grappige masterclass 'boef zijn' geven.

Meer informatie: https://theatergroepdehorde.nl/programma/

Meer informatie over Theatergroep De Horde en het hele programma is te vinden op www.theatergroepdehorde.nl. Of volg de theatergroep via Instagram of Facebook.

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...