Interview: The Lobby – Het Groentje van het Faberplein

| Belinda Limani

Er is een nieuwe speler in het veld op het gebied van ontbijt-, lunch- en koffiecafés in het centrum Nijmegen. Op het Faberplein opende The Lobby op 1 juni zijn deuren voor het publiek. Het stoere broertje van Fresca biedt nét wat stevigere gerechtjes en een iets robuuster interieur, maar behoudt de kwaliteit die we van zijn zusje gewend zijn. Claudie Donderwinkel geeft ons alle sappige details van haar nieuwste ontbijt- en lunchroom, waar de mogelijkheden oneindig zijn.

Samen met haar man is Claudie Donderwinkel de eigenaar van een flink aantal horeca gelegenheden in Nijmegen-centrum, zoals Fresca, Toon en De Tempelier. Vanaf 1 juni is er een nieuwe zaak bijgekomen. “We wilden iets anders doen: iets volwassener, iets stoerder, iets meer op mannen gericht. Een ‘grote broer’ van Fresca, eigenlijk.” En zo ontstond The Lobby.

“Bij The Lobby proberen we wat minder op vrouwen en gezinnen met kinderen te focussen, om ons meer op de mannelijke Nijmegenaren te kunnen richten. Maar het is niet alsof we vrouwen daarmee niet meenemen: we hebben veel op de kaart staan wat populair is onder vrouwen en ook de inrichting is best vrouwelijk, bijvoorbeeld.” Bij The Lobby kun je terecht voor lekker ontbijt, een zakelijke bijeenkomst of een gezonde en lekkere lunch. Je kunt plaatsnemen in één van de zeer comfortabele stoelen, of een privéruimte boeken voor werk- of studiebijeenkomsten.

Een groen begin is het halve werk

The Lobby is ‘groen’. Groen interieur, groene keuken – die overigens gedeeld wordt met Fresca om op die manier zo energiezuinig mogelijk te werken. Ook zijn bijna alle meubels in The Lobby tweedehands. “Ik vind het superleuk om daarmee te werken en wilde laten zien dat je ook zo iets heel moois kan maken. Als je oude spullen met aandacht behandelt, kan daar iets heel moois uit ontstaan.”

De zaak staat daarnaast vol met planten en bloemen, maar vooral de enorme plant in het midden van de zaak is niet te missen. “Ik heb deze plant geadopteerd van een oudere dame uit Mook, die deze plant als een stekje mee heeft genomen naar Nederland” vertelt Claudie, “Zij heeft de plant 35 jaar gehad en daardoor is het ook zo enorm groot geworden.” Omdat ze bang was er zelf niet meer voor te kunnen zorgen, heeft deze dame uit Mook de plant overgedragen aan Ilse van Asten van het kleding- en plantenconcept 512. “Ze wilde dat het een mooie plek zou krijgen, en daarom heeft Ilse mij gecontacteerd. Zo is de plant hier terecht gekomen. Ondertussen zijn er al heel wat foto’s van gemaakt door voorbijgangers en gasten die het toch heel bijzonder vinden.”

Vroege vogels

Wat Claudie altijd al graag wilde doen, is het aanbieden van ontbijtjes. Haar collega Liesbeth zag op haar reis naar Nieuw-Zeeland dat heel veel mensen buitenshuis ontbeten. “Dat begrip wilden we groter maken. Bij Fresca zit daardoor soms om 09:00 uur het terras al vol. We zijn dan al volop bezig in de keuken met het bakken van bacon and eggs, bijvoorbeeld. Eigenlijk wilden we bij The Lobby nog eerder open, al vanaf 07:30, zodat mensen voordat ze op hun werk komen hier een ontbijtje kunnen komen doen.” Er lagen zelfs al plannen voor lunchboxen: lunchpakketjes die na het ontbijt meegenomen zouden kunnen worden in een eigen trommel. “Helaas is door corona de planning iets anders gelopen, en hebben we het menu op één hoop gegooid: we bieden nu gewoon alles aan op alle momenten van de dag.” In de herfst zijn ze van plan het menu weer om te gooien zodat vroege ontbijtjes, maar ook de lunchboxen, mogelijk worden.

The Lobby zou ook de ideale ontmoetingsplek voor de buurt kunnen zijn, volgens Claudie. “Ik zou heel graag een buurtfunctie willen hebben. Je hebt als ondernemer heel weinig contact met mensen uit de buurt.” Daarom is ze aan de slag gegaan met het leggen van contacten in de buurt door middel van samenwerkingen met ondernemers in het centrum. “Maar om dat sterk te maken heb je ook de bewoners nodig. We zouden het heel leuk vinden om bijvoorbeeld een ‘buurtontmoetingstafel’ te creëren, waar buren een kop koffie kunnen komen drinken.’’

Melkschuim draperen kun je leren

Met de verfvlekken nog op haar broek vertelt Claudie enthousiast dat de benedenverdieping ook bijna zo ver is. Het huidige plan is een koffie-trainingsruimte met workshops voor het maken van verschillende koffiespecialiteiten. “Mijn dochter Pien is heel goed met koffie en is eigenaar van BUNN Coffee, dus die gaat mensen trainen. De workshop is voor mensen zoals jij, als je een keer met je vriendinnen hartjes wil leren maken in je cappuccino, maar ook voor mensen die werken in de horeca.” Nadat horecamedewerkers een volledige koffie-training hebben gehad, kunnen ze dat toepassen in de praktijk – achter de bar van The Lobby uiteraard. Op die manier leren ze niet alleen de vaardigheden om mooie koffies te kunnen zetten, maar ook hoe je verschillende bestellingen coördineert en efficiënt te werk gaat.  

De rest van de ruimte wordt hoogstwaarschijnlijk als werkruimte ingezet. Omdat ze geen vergunning hebben om op de benedenverdieping eten en drinken te serveren, heeft Claudie bedacht dat gasten dat zelf zouden kunnen doen. “We zetten een espressomachine neer met instructies. Op die manier kunnen gasten hun eigen koffiecreaties maken. Dat lijkt ons heel erg leuk.” Vanaf 1 oktober kun je ook hier terecht voor een koffie-workshop of een stevige werksessie met overheerlijke koffie. Neem je wel je eigen beker mee?

Klik verder voor meer foto's.

Benieuwd naar de ontwikkeling van deze toffe ideeën? Houd The Lobby in de gaten via Facebook, Instagram of de website. Voor ontbijt, lunch of een lekker kopje koffie kun je vanaf 09:00 tot 17:00 terecht bij The Lobby op het Faberplein. Daarnaast doet The Lobby ook aan catering, bijvoorbeeld voor scholen en bedrijven. Neem contact op via de mail voor meer informatie.

Fotografie: Wilger Brevoord

Dit vind je misschien ook leuk