Interview: Karsten Russ – Nijmeegse fotograaf van het bijzondere

| Luus Veeken

De Nijmeegse fotograaf Karsten Russ maakte in korte tijd naam voor zichzelf als fotograaf. Inmiddels is hij al twee jaar als beroepsfotograaf werkzaam. Met zijn fotografie vangt hij het bijzondere, en dat is soms nog knap lastig. “Maar als het lukt zoals je in je hoofd hebt is dat natuurlijk supergaaf.” Wij spraken hem over zijn passie dat hij tot zijn beroep heeft weten te maken.

Wil je bijzondere foto’s maken – en dat is wat de Nijmeegse fotograaf Karsten Russ wil – dan komt er veel planning en voorbereiding bij kijken. ‘De meeste mensen hebben geen idee hoeveel werk er gaat zitten in fotograferen’, vertelt Karsten. ‘Ze denken: je ziet wat en dan maak je een foto. Maar zo werkt het niet. Je moet van tevoren veel uitzoeken, in de gaten houden en er moeite voor doen.’


© Karsten Russ 

 

Bijvoorbeeld spotten welke locaties bij bijzondere weeromstandigheden interessante beelden opleveren. Wordt er hoogwater verwacht en zijn de weersvooruitzichten goed – een windstille nacht levert mooie beelden op – dan moet je als fotograaf voorbereid zijn. Voor foto’s van de sterrenhemel ben je bij nacht en ontij in de weer en mist kan mooie plaatjes opleveren. Klaart de lucht in de avond op in het westen, dan kan de ondergaande zon de wolkenpartijen boven Nijmegen prachtig aanlichten.

Komeet Neowise

Astrofotografie is een van Karstens specialiteiten. Zijn foto’s van de Waalbrug en het Gezicht van Nijmegen met de komeet Neowise gingen de wereld over. ‘Van een komeet weet je precies wanneer hij langs de aarde scheert en vanuit welke richting. En anders dan meteoren is het een lichtverschijnsel dat langduriger aan de hemel staat. Je kunt het als fotograaf dus van tevoren plannen. Wel moet het weer meewerken, en dat deed het dus die avond in 2020. Waar ik niet op had gerekend is dat er spotlights op het Masker gericht stonden, wat het beeld verstoort. Ik ben naar huis gesneld en pakte daar een jas, waarmee ik de spotlights heb afgedekt’. En voilà, met deze iconische foto’s als resultaat.


© Karsten Russ 

 

‘Als het lukt zoals je in je hoofd hebt is dat natuurlijk supergaaf. Na de komeetfoto’s sliep ik de hele nacht niet. Neowise komt eens in de 7000 jaar in de buurt van de aarde. Eens in de 7000 jaar! Stel je dat eens voor: een Neanderthaler heeft dezelfde komeet aan de hemel gezien!’, aldus een opgetogen Karsten

Karsten is opgeleid in Opleidingskunde, een vakgebied waarin hij ook een paar jaar werkzaam is geweest. Maar fotografie kreeg langzamerhand de overhand. ‘Mijn vader was ook altijd met fotografie in de weer. Ik heb het van huis uit meegekregen’, vertelt Karsten. Zelf is hij nu een kleine twee jaar als beroepsfotograaf werkzaam. Het vak heeft hij zich eigengemaakt door veel uit te proberen, YouTube-filmpjes te bekijken en veel te oefenen, net zolang tot hij het beheerste. ‘Na mijn foto’s van de komeet Neowise stond mijn telefoon roodgloeiend. Na een tijdje meldden de klanten zich vanzelf met de vraag of ik foto’s wilde maken. Ik ben toen ook een webshop begonnen’.

Fotoreizen

Zijn tweede grote liefde op het vlak van fotografie is reisfotografie. Na een opdracht in het Spaanse Malaga reist hij af naar Noorwegen en Lapland, om daar in opdracht de ongerepte landschappen vast te leggen. In Costa Rica begeesteren de overweldigende natuur en de bijzondere dieren hem als fotograaf. Op Tenerife verblijft hij op de Teide, de vulkaan vanwaar je fenomenaal zicht hebt op de allesoverweldigende sterrenhemel. ‘Ik had het gevoel dat als ik zou springen, ik zo weg zou zweven, het heelal in. Fantastisch’. In zijn uppie op de Teide, ’s nachts, in de vrieskou; hij heeft het ervoor over.

Laat het mooier achter

Er is zoveel bijzonders te fotograferen op deze aardbol, heeft Karsten op zijn fotoreizen ondervonden. Hij droomt ervan in de toekomst ook niet-professionals dit te laten ervaren. Daarvoor wil hij fotoreizen voor kleine groepen organiseren. Het Noorderlicht in Lapland, de kometenregen op Madeira, de exotische dieren in Costa Rica. Omdat hij zich realiseert dat reizen schade toebrengt aan het milieu wil hij daarbij het principe huldigen laat het mooier achter dan toen je kwam, om zo tegenwicht te bieden aan de ecologische voetstap van het reizen.


© Karsten Russ 

 

Workshops en trouwreportages

Je kunt bij Karsten ook fotoworkshops volgen. Beginners maakt hij wegwijs in de beginselen van het fotograferen, gevorderden brengt hij de fijne kneepjes bij rond thema’s als avondfotografie of het nabewerken van foto’s. Steeds in groepjes van maximaal vier cursisten. Ook verzorgt Karsten trouwreportages, ook op video. ‘Dat zijn superleuke dagen, iedereen vrolijk en op zijn mooist. Heel hectisch ook. De video monteer ik tijdens het diner en vertonen we vaak diezelfde avond nog voor de gasten.’

Nieuwsgierig geworden naar de foto’s van Karsten Russ? Neem eens een kijkje op zijn website karstenrussfotografie.com.

 

Portretfoto: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...