Maria Tadema - Infocentrum WO2 Nijmegen

“Als je weet waar je moet kijken, ontdek je dat Nijmegen het zwaar heeft gehad tijdens de oorlog.”
 

“Het Infocentrum WO2 Nijmegen geeft een mooie inleiding in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen en omgeving. Het hoogtepunt is de 'Experience': tijdens deze aangrijpende film, die met beeld en geluid op je afkomt, zie en voel je het lot van de stad tijdens de oorlog. Ook organiseren we allerlei activiteiten, zoals lezingen, workshops en historische stadswandelingen. Zo houden we de geschiedenis levend. 

Nijmegen heeft heel wat te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog: het bombardement van 22 februari 1944 dat bijna 800 levens eiste, Operatie Market Garden en tot slot Operatie Veritable, waarbij bijna 500.000 geallieerde soldaten in Nijmegen en de directe omgeving verbleven. Het Rijk van Nijmegen is maandenlang frontgebied geweest, waarbij enorm veel burgerslachtoffers vielen. Veel hiervan is niet bekend bij vooral de jongere generaties. In de geschiedenisboeken wordt geschreven over de Slag om Arnhem, maar vaak wordt vergeten dat de Slag om Nijmegen van een enorme en doorslaggevende betekenis is geweest voor de bevrijding van Nederland en Europa. Bovendien is er in de stad weinig direct zichtbaar gebleven van deze periode. Het werd daarom tijd voor een informatiepunt in Nijmegen!


 

Het Infocentrum WO2 Nijmegen verbindt alle herinneringscultuur in het Rijk van Nijmegen. We geven onze bezoekers de beste introductie op de verhalen, monumenten, musea, erfgoedlocaties en evenementen rond de Tweede Wereldoorlog in de regio. Ook bieden we educatieve programma's aan voor scholieren. Het initiatief voor het informatiecentrum kwam vanuit de Provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen, het vfonds en het voormalige Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 (het huidige Vrijheidsmuseum). In 2019 openden we onze deuren. 

De locatie van het Infocentrum WO2 Nijmegen in De Lindenberg is niet alleen gekozen vanwege de mooie centrale ligging, maar ook vanwege de historische waarde van de plek. Het is vlakbij de Waalbrug, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig om gestreden is. Ook staat De Lindenberg op de plek waar tijdens de oorlog het politiebureau zat.

Vooral voor inwoners uit het Rijk van Nijmegen is het Infocentrum WO2 Nijmegen een must: het maakt mensen bewuster van hun eigen omgeving en van de vrijheden die we nu hebben ten opzichte van vroeger. Bovendien hebben we een unieke hologramvitrine waarin topstukken over de Tweede Wereldoorlog, afkomstig uit verschillende regionale musea en archieven, worden geprojecteerd in 3D. 

We willen dus alle Nijmegenaren uitnodigen om langs te komen in het Infocentrum! We ontvangen ook veel toeristen en gasten van de cruiseschepen die aanmeren aan de Waalkade. Op de schepen zitten met name Britten en Amerikanen, die een grote interesse hebben in de Tweede Wereldoorlog. - Maria Tadema

 

Infocentrum WO2 Nijmegen

Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: