Het nieuwe speciaalbiercafé van Nijmegen – Ons Thuis

| Belinda Limani

De warme sfeer van een authentiek, bruin café maar wel met een menukaart waar je U tegen zegt? Dat kun je vinden bij Café Ons Thuis: het nieuwste speciaalbiercafé van Nijmegen. Simon van Pluuren, de eigenaar van het café, nodigt je uit om eens een kijkje te komen nemen naar alle speciaalbieren, whisky’s en andere lekkernijen die het nieuwe café aan de Heidebloemstraat te bieden heeft. Met maar liefst 120 verschillende speciaalbieren en 60 malt whisky’s op de kaart, is er voor ieder wel een alcoholische versnapering. Toch liever een kopje koffie en een lekker broodje? Ook daarvoor kun je terecht bij Café Ons Thuis! We spraken Simon over de ontwikkeling van zijn concept: een typisch bruin café in een hedendaags jasje.

In de gemoedelijke Hatertse Hei in het zuiden van Nijmegen, vind je het eveneens gemoedelijke cafeetje Ons Thuis. Overdag een rustige plek om een heerlijk kopje koffie te komen drinken op het zonnige, kleurrijke terras en ’s avonds een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, stedelingen, studenten, vrienden en families onder het genot van een lekker biertje. Wie van service met een personal touch houdt, zit bij Simon wel goed: niet alleen kan hij je alles vertellen over een hele hoop verschillende bieren en whisky’s, maar maakt hij ook eigenhandig de heerlijkste hapjes die perfect gepaard gaan met de bijzondere drankjes die Café Ons Thuis aanbiedt. De succesformule zit ‘m volgens Simon in het omgooien van het gewoonlijke idee van een bruin café, en dingen net even anders doen: “jezelf onderscheiden is laten zien dat je iets anders kan en iets anders doet dan anderen.”

Bij Simon Thuis

Nadat zijn vrouw in Nijmegen kwam studeren, en Simon was ontslagen bij zijn vorige werkgever, besloot hij om een speciaalbiercafé te openen in Nijmegen – een droom die al heel lang bestond. Enige horeca-ervaring heeft hij wel, maar aan een eigen onderneming heeft hij zich niet eerder gewaagd. “Ik heb twaalf jaar geleden gekeken of ik een zaak kon starten in Nijkerk. Ik heb toen een concept opgezet, maar er kwam te veel ‘vreemd’ geld bij kijken. Dat vond ik eng.” Toen het pand aan de Heidebloemstraat vrij kwam, zag Simon een gouden kans. “Het was een hele uitdaging, want het verleden van dit café is niet altijd even rooskleurig geweest.”

Op 1 januari 2020 ging het café officieel open. Vanaf 12:00 uur kunnen bezoekers hier terecht voor een kopje koffie, een biertje en een hapje eten. Toch verliep niet alles meteen heel soepel. “Januari en februari waren lastige maanden, want mensen kijken een beetje sceptisch naar een café op deze locatie. En dat is ook logisch.” Na veel contact te hebben gehad met de buurt en het uiterlijk van het café – en voornamelijk het terras – flink te hebben aangepakt, nodigt het café nu veel meer uit om eens een bezoekje te komen plegen. “Dat was voor ons een gouden greep geweest” vertelt Simon. Vanaf de heropening in juni gaat Café Ons Thuis als een speer. “Steeds meer mensen uit de buurt komen ons bezoeken, of een praatje maken. Er komen gezinnen met kinderen, of mensen die een spelletje komen doen. Juni was daarnaast prachtig mooi terrasweer, dus is het als een malle gegaan.”

“We willen het nieuwe speciaalbiercafé van Nijmegen worden, en ik denk dat we al aardig onderweg zijn” vertelt Simon. Het idee van een kroeg moet volgens hem een nieuw concept krijgen: “In plaats van zuipen, juist genieten van smaken die je niet kent en verrast worden door hele interessante producten.” Daarnaast is de locatie van het café ook bijzonder, omdat het zich midden in een woonwijk bevindt. “Dat onderscheidt ons ook van andere cafés natuurlijk. Je kunt hier lekker op je gemak een biertje drinken. Het nadeel is dat je wat afgelegen zit van het centrum, maar dat heeft dan ook weer zijn voordelen.” Omdat de Hatertse Hei nog geen andere lunchgelegenheden heeft, en er geen leuk terras in de buurt te vinden is, wil Simon dat graag aanbieden bij zijn café: “Het hoort er ook wel een beetje bij, we zijn een buurtcafé en daarmee heb je ook een buurtfunctie. Dat is ook wel wat we graag willen zijn voor de buurt: echt een thuis.”

Komt dat proeven!

Eens in de twee weken wordt er een proeverij georganiseerd in het café, en dat zijn niet zomaar proeverijen. “Dat kan dan een whisky-proeverij zijn, een bier-proeverij, een rum-proeverij of zelfs één met likeur. We doen daar ook foodpairings bij die we zelf voorbereiden.” Het aanbieden van eten is eigenlijk nog niet eerder gedaan in het verleden van het café. “Dat is een van de dingen die we meteen aan hebben gepast. Bij een goed drankje hoort natuurlijk goed eten. Ons doel is dat je voor een redelijke prijs mooie producten op tafel kan zetten die passen bij je biertje én goed passen bij een kroeg.” Hamburgers, nacho’s, quesadillas of loaded fries: ze hebben het allemaal bij Café Ons Thuis!

Naast een aantal bijzondere whisky-proeverijen, werkt Café Ons Thuis ook samen met bierbrouwerijen waarmee ook proeverijen worden georganiseerd. “Een van de voorwaarden die wij stellen aan de bieren die bij ons op de kaart komen te staan is dat ze een bierproeverij komen geven en zelf het bier presenteren aan onze gasten. Onze gasten krijgen zo de kans om van de brouwerijen waar ze fan van zijn, nóg meer te kunnen proeven” vertelt Simon. Zo hebben ze bijvoorbeeld Oedipus, Van Moll, Gebrouwen door Vrouwen en Jopenbier al over de vloer gehad. Per september is de ‘nanobrouwerij’ Waallicht overgenomen door Café Ons Thuis, die zal dienen als proeflokaal voor het Nijmeegse bier. Daarnaast werken ze samen met De Bierbrigadier Nijmegen die veel van bierbrouwen afweten. “En zo denk ik dat we hele mooie dingen gaan doen samen” zegt Simon enthousiast.

In de eerste paar maanden na de opening, organiseerde Simon elke zaterdagavond spelletjes- of karaokeavond die erg goed bezocht werden. Helaas is dat voor nu even op een laag pitje gezet, maar zodra het weer kan gaan ze gewoon weer door! Zo komt er in oktober vermoedelijk een halloweenfeest aan. Ook staat er een kerstproeverij op de agenda. Nog genoeg te beleven bij het nieuwe Nijmeegse speciaalbiercafé Ons Thuis. Kom eens langs en proef het zelf!

Alle evenementen zijn terug te vinden op de Facebook van het café, maar ook op de website. Via de website kun je je tevens inschrijven voor de proeverijen of andere evenementen, en contact opnemen met Simon voor andere vragen en opmerkingen kan via de mail. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf eens langskomen op de Heidebloemstraat! Van dinsdag t/m zondag is Café Ons Thuis al vanaf 12:00 uur open en sluit pas in late uurtjes.

Fotografie: Mike Croonenberg

Dit vind je misschien ook leuk