Heropening projectruimte Expo Bart op NYMA-terrein

| Annika Eskes

Twintig jaar geleden opende Expo Bart voor het eerst haar deuren in het centrum van Nijmegen. In de afgelopen twee decennia is de tentoonstellingsruimte in ontwikkeling en wisselde de locatie regelmatig. Dit jaar opende de projectruimte opnieuw haar deuren op het NYMA-terrein. Bij deze nieuwe locatie hoort ook een nieuwe tentoonstelling: Expo Bart nodigt maar liefst 12 kunstenaars uit om hun werk te exposeren voor De Longlist. IntoNijmegen spreekt met Kim Uittenhout, projectleider bij Expo Bart, over de verhuizing en de visie van de galerie.

"We bestaan dit jaar 20 jaar", vertelt Kim. Ze geeft een korte geschiedenis van Expo Bart: De galerie begon in 2003 als verkoopgalerie voor het werk van jonge kunstenaars die net van de academie kwamen. "We gingen ieder jaar elke academie af en organiseerden een overzichtstentoonstelling van dat afstudeerjaar."

Na tien jaar verhuisde Expo Bart naar het Honigcomplex. Met de verhuizing kwam ook een ontwikkeling in het concept van de galerie. "We zijn toen langzaam van een tentoonstellingsruimte naar een projectruimte ontwikkeld", legt Kim uit. "We maken dus geen verkooptentoonstellingen meer, maar nodigen een kunstenaar uit en gaan daarmee in gesprek. We kijken waar de behoefte ligt en welke samenwerking we kunnen opzoeken." Expo Bart probeert de kunstenaar uit te dagen en zijn horizon te verbreden: "We coachen hen en proberen ze uit hun comfortzone te trekken." Door deze manier van werken realiseert Expo Bart vernieuwende exposities.

Nog een verhuizing

Door de nieuwe bestemming van de Honig kwam Expo Bart anderhalf jaar zonder vaste locatie te zitten. Het NYMA-terrein, de nieuwe Nijmeegse culturele hub rondom het terrein van de Vasim, bood een uitkomst. Net als de locatie, veranderde ook het concept van de projectruimte. Zo ligt de nadruk niet meer op recent afgestudeerden, maar is er ook ruimte voor langere samenwerkingen. "We kunnen mid career kunstenaars een kans bieden om dingen verder uit te zoeken of te ontwikkelen", licht Kim toe.

Wat Expo Bart onderscheidt van de meeste galerieën is de drang om het allemaal net iets anders te doen dan anderen. "We willen geen standaardopzet: een openingspraatje, een expositieperiode en dan weer afbouwen", vertelt Kim gedreven. "We hebben vijf à zes projecten per jaar en organiseren daar events bij."

Doordat Expo Bart jarenlang de kunstnacht heeft georganiseerd merkte het team dat het organiseren van evenementen rondom de kunstwerken de drempel voor veel bezoekers verlaagt. Kim benadrukt dat de nieuwe locatie daarin meer mogelijkheden biedt. Zo nodigden ze voor de opening van de nieuwe ruimte de Nijmeegse band Bumble B. Boy uit om op het dak van de galerie te spelen. "Het is een mooie, toffe plek die goed bij ons past en je voelt hier echt de pioniersdrang", vertelt de projectleider enthousiast.

Expo Bart hoopt op veel samenwerkingen met andere plekken op het terrein, zoals hun buren van brouwerij Oersoep. "Ik hoop dat het net zoals bij de Honig een minidorpje wordt, waarbij je elkaar goed kent en elkaar kan aanvullen en samen kan organiseren", verwoordt Kim verheugd. "Ik denk dat hier een uniek clubje zit dat Nijmegen echt wel verrijkt."

De Longlist

Expo Bart trapt af met De Longlist, een tentoonstelling waarin het werk van twaalf kunstenaars waarmee Expo Bart wil samenwerken centraal staat. "Het is bedoeld als teaser voor ons publiek", vertelt Kim glimlachend. De kunstenaars worden de komende tijd uitgenodigd om te creëren in de door Expo Bart zelfbenoemde speelruimte.

De expositie is veelzijdig en zet aan tot denken. Zo nodigen de klokken van kunstenaar Thijs Linssen de bezoeker uit om na te denken over het vergaan van tijd. Een ander werk, Cowboys and Rainbows, van Domas van Wijk, is een bruine cowboyjas die wordt aangedreven door een compressor, waardoor het een dynamiek en audiovisueel kunstwerk wordt dat niet te missen is. Enthousiast vertelt Kim dat ze graag met Domas van Wijk willen onderzoeken hoe zijn werk minder afhankelijk kan zijn van de stekker en bijvoorbeeld door natuurlijke processen kan worden aangedreven. Het is een voorbeeld van de rijke ideeën die er bij Expo Bart in de lucht hangen.

Geheel in de gedachtelijn van Expo Bart sluit de expositie op 5 november tussen drie en vijf uur op ludieke wijze, waarover Kim nog niet al te veel informatie wil prijsgeven. Op de vraag of ze al een tipje van de sluier kan lichten, zegt Kim geheimzinnig: "Alle twaalf kunstenaars zijn aanwezig en bezoekers zullen op een niet-traditionele manier kennisnemen van de kunstenaars en hun werkwijze."

Meer informatie over Expo Bart en hun tentoonstellingen is te vinden op www.expobart.nl. Adres Expo Bart: Waalplein 6, 6541 AX Nijmegen.

 

Fotografie: Martijn Kusters

Dit vind je misschien ook leuk...