Honig en Nyma: Nijmeegs industrieel erfgoed blijft behouden

| Luus Veeken

Het Waalfront aan de westkant van Nijmegen ondergaat een metamorfose. Langs de rivier waar vanouds vooral industriële activiteiten waren, worden grootse plannen gerealiseerd. Er verrijzen nieuwe woningen en imposante woontorens. De monumentale gebouwen van de Nyma en de Honig gaan ingrijpend op de schop. De voormalige fabrieksterreinen worden herschapen tot locaties voor culturele activiteiten, ateliers, innovatieve bedrijven, ambachtelijke winkeltjes en aansprekende horeca. Dat alles met behoud van het authentieke industriële karakter en de levendigheid die in de afgelopen jaren is ontstaan. Wat zijn de plannen? Wij gingen een kijkje nemen.

Enclave met eigenzinnig en rauw randje

Heel even terug in de tijd. Het oude Honigcomplex staat na de sluiting in 2012 op de nominatie voor sloop. Besloten wordt om in afwachting van de ontwikkeling van het Waalkwartier, de gebouwen een tijdelijke bestemming te geven. Innovatieve bedrijven en ambachtelijke winkels vinden er onderdak. Van meet af aan is duidelijk dat de ondernemers na acht jaar naar elders moeten verhuizen. Veel van de Honigbewoners verhuizen dan naar het iets verderop gelegen Nyma terrein, waarover hieronder meer.

Foto: De Meestrerproef

De tijdelijke bedrijvigheid is een succes. Het voormalige Honigcomplex groeit uit tot een inspirerende ontmoetingsplaats. Daarom wordt er alsnog voor gekozen om een deel van de gebouwen voor de stad te behouden. ‘Een soort Last man standing, een enclave in het Waalkwartier met een eigenzinnig en rauw randje. Een plek met reuring, het stadscentrum om de hoek’, aldus Dimphy van Wijk, projectleider De Nieuwe Honig van projectontwikkelaar Lingotto.


Dimphy van Wijk en Simone Kol (Foto: Edwin Smits)

Cultuurcluster en meer

Simone Kol, als projectleider betrokken namens Expo Bart, een van de initiatiefnemers en mede-eigenaar van De Nieuwe Honig, schetst enthousiast wat er zoal te beleven zal zijn. Er komt een cultuurcluster, met expositieruimte, een muziekpodium, een klein theater en een brewpub, een brouwerij met caféfunctie. Restaurant De Meesterproef verhuist naar een andere locatie op het terrein. Er komt een boetiekhotel, een klein maar fijn hotel met een eigen persoonlijke stijl, en er komen horecavoorzieningen. Wereldkoks vindt er een thuis, een sociaal geëngageerde onderneming, waar mensen uit verschillende culturen gerechten uit diverse wereldstreken bereiden. En er komt een bedrijfsverzamelgebouw en kantoorruimtes.

Bruggehoofd naar het Waalfront

Door de economische omstandigheden is de nieuwbouw vertraagd. Er wordt nog volop gesloopt en grond verzet rondom de toekomstige Honig-enclave. Zware machines doen met veel lawaai hun destructieve werk. Voor liefhebbers van dit genre een lust om naar te kijken. Deze herfst starten de verbouwingswerkzaamheden. ‘De oudste monumentale delen, onder andere ook de iconische Honigtoren, worden gehandhaafd’, vertelt Dimphy. ‘Ze vormen een bruggenhoofd naar het nieuwe Waalfront.’

Simone vult aan dat veel ondernemers weliswaar vertrokken zijn van het Honigterrein, maar dat een aantal blijvers gewoon open is: De Meesterproef, Brebl en binnenkort, eind februari, opent Wereldkoks zijn deuren op de nieuwe locatie. Dus neem straks gerust een kijkje.

Nyma: inspirerende broedplaats

Pal achter De Oversteek worden de tot voor kort ernstig vervallen fabriekshallen van Nyma en De Vasim, eens het domein van de fameuze Nyma kunstzijdespinnerij, omgetoverd tot een innovatief, eigentijds bedrijventerrein. Met dank aan de gemeente Nijmegen die de potentie van het Nyma terrein zag en het behoedde voor de sloop.

Leo Weterings 

Samen met projectontwikkelaar Lingotto en bouwbedrijf Klokgroep kocht de gemeente het terrein aan en ontwikkelde een plan. Kwartiermaker Stichting Nyma Leo Weterings: ‘Hulde aan de gemeente. Die heeft echt visie getoond en met de aankoop de nek uitgestoken.’ Het Nymaterrein wordt de inspirerende broedplaats van Nijmegen. Ambachtelijke, culturele en creatieve ondernemers, theatergroepen, horeca en evenementen vinden er hun thuis of hebben het er inmiddels al gevonden. De gemeente geeft de grond in erfpacht uit, vertelt Leo.

Vasim: wat wordt het mooi!

Bij de renovatie wordt het Vasimgebouw als eerste onder handen genomen. De Vasim, architectonisch interessant vanwege de markante daken, is ooit gebouwd als uitbreiding van de Nyma. Na sluiting van de Nyma is het enkele jaren in gebruik geweest als vliegasfabriek. Dit onder de naam Vliegassintermaatschappij waar de naam Vasim van is afgeleid. Vliegas werd er tot korrels verwerkt. Het tot voor kort zo haveloze fabriekspand is inmiddels in een vergevorderde staat van renovatie.

En wat wordt het mooi, zowel vanbuiten als vanbinnen. Open, hoge en lichte ruimtes in het centrale deel, met behoud van de industriële look. Langs de zijden drie verdiepingen met bedrijfsruimten. lnmiddels hebben er al zo’n 40 bedrijfjes hun stek gevonden. Uiteindelijk zullen dat er zo’n 260 worden. De grote evenementenhal zal zo’n 1600 bezoekers kunnen herbergen. Het oude transformatorhuis wordt een café, Trafo geheten – hoe toepasselijk. Voor liefhebbers van bier in de buitenlucht komt er een Biergarten. De sportieve bezoeker kan, nu al, in de buitenruimte terecht voor fitness en padel.

Horeca in de oude watertoren

Het oudste deel van het Nyma terrein, met de karakteristieke watertoren, is voor een deel al in gebruik genomen. Drie initiatiefrijke ondernemers van het Honigterrein hebben een groot deel van het Nymagebouw aangekocht en laten het verbouwen tot bedrijfsruimten, de Nyma Makersplaats geheten. De eerste bedrijfjes hebben hun intrek genomen. Innovatieve en ambachtelijke bedrijven, de meeste afkomstig van het Honigterrein. Maar er gaat nog veel gebeuren. Bekende namen van het Honigterrein als Expo Bart, brouwerij Oersoep en Blommers gaan zelf verbouwen. De oude watertoren, ooit nodig voor het productieproces in de spinnerij, wordt gelukkig behouden. Bovenin komt een horecagelegenheid, met ongetwijfeld een magnifiek uitzicht over de Waal en de omgeving.

De sfeer van het terrein zelf kenschetst Leo Weterings als ‘urban rewilding’. De natuur binnen grenzen zijn gang laten gaan. Met zandheuveltjes, helmgras, bomen en struikgewas. Heb je een kijkje genomen bij De Nieuwe Honig, loop dan zeker even door naar de Nyma, verderop langs de rivier. Helemaal uitnodigend zal het zijn wanneer het wandelpad langs de Waal er ligt, van het centrum tot aan de Nyma.

Meer over De Nieuwe Honig lees je op www.denieuwehonig.nl. Alles over het Nyma terrein vind je op www.nymanijmegen.nl.

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...