Heleen Vermeulen - muZIEum

"Het muZIEum is de enige plek in Nederland waar je kunt ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Een onvergetelijke ervaring!"
 

"Ik ben directeur van het muZIEum. Wij zijn niet zomaar een museum, maar eentje waar je zelf de wereld instapt van blinden en slechtzienden. Want hoe is het als je niet meer kunt zien? Hoe vind je de weg? Welke obstakels kom je tegen? Of nog belangrijker, hoe ga je daarmee om? Dat ervaar je helemaal zelf, in ruimtes die pikkedonker zijn, of door middel van virtual reality. Natuurlijk ga je niet alleen op pad, maar ontmoet je in het donker een blinde of slechtziende gids, die jou tijdens deze reis begeleid en je meeneemt in zijn of haar wereld. Het persoonlijke verhaal van de gids voegt nog een extra dimensie toe.

Alles wat het muZIEum doet, staat in het teken van onze belangrijkste missie: het creëren van werkgelegenheid voor blinden en slechtzienden. Onze gidsen staan dagelijks voor de bezoekers klaar. Daarnaast is het ons doel om de bezoekers door hun donkerbeleving een nieuwe kijk op de wereld en zichzelf te geven. Het zorgt voor bewustwording van de mogelijkheden van leven met weinig tot geen zicht. Want zoals met veel dingen in het leven: je moet ze zelf ervaren om de situatie van anderen beter te begrijpen. 

Het muZIEum bestaat al 8 jaar. Voorheen was het muZIEum gevestigd in de Stadsschouwburg, daar zijn we uit ons jasje gegroeid. Nu zitten we midden in de Ziekerstraat met uitzicht op het Koningsplein. Een fijne, goed toegankelijke plek waar we jaarlijks 42.000 bezoekers ontvangen! Het muZIEum is leuk voor iedereen vanaf 8 jaar. De bezoekers zijn dan ook erg verschillend: van jong tot oud, vanuit Nederland of buitenland, particulieren, bedrijven of scholen komen over de vloer.  Eigenlijk mag niemand het missen! Het muZIEum is een leuke en leerzame beleving, die ieders ogen opent.

Ik woon inmiddels 30 jaar in Nijmegen en voel me een echte Nijmegenaar. Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, er is veel natuur binnen handbereik en het is bovendien een gezellige stad met een groot ons-kent-ons-gevoel. Ik kom graag op plekken in de wijk, zoals Mi Barrio in de Fransestraat of Plek NMG bij de Houtwerf. De Lange Hezelstraat met zijn vele kleine winkels en concept stores is mijn favoriete winkelstraat. Voor film of theater ga ik graag naar LUX. En natuurlijk zou ik iedereen die nog niet is geweest willen aansporen een kijkje te nemen in het muZIEum!”  

- Heleen Vermeulen, directeur van muZIEum.
 

muZIEum

Ziekerstraat 6B
6511 LH Nijmegen
Bekijk de locatie

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: