Hans Peters - Dekker v.d. Vegt

“Er staan hier tussen de 50.000 en 60.000 boektitels – en dat is nog exclusief de tweedehands boeken!”
 

Dekker v.d. Vegt viert al bijna haar 100ste verjaardag in Nijmegen. Zes jaar geleden hebben Monique Kauffman en ik het bedrijf gekocht en doorgestart. Nu staat er volgens mij een van de mooiste boekhandels van de lage landen! We hebben een enorm assortiment en we organiseren zo’n 70 tot 100 activiteiten per jaar, zoals lezingen, signeersessies en boekpresentaties. We vinden het heel belangrijk dat lokale auteurs hun boekverkoop hier goed kunnen aftrappen.

Onze medewerkers op de vloer kopen alle boeken in. Zij hebben de beste voelsprieten voor kwaliteit, onderscheidendheid en natuurlijk de wensen van onze klanten. Het assortiment rouleert voortdurend: elke week komen zo’n 500 nieuwe boektitels binnen. Je kunt hier ook vaak boeken vinden die al jaren niet meer leverbaar zijn, omdat we ook tweedehands inkopen.

Elk boek is een unieke weergave van het gedachtegoed van een auteur. Wij kunnen niet zeggen: “Dit t-shirt is uitverkocht, maar we hebben nog wel deze blauwe polo voor je.” Mensen komen voor dat éne boek, dat is niet vervangbaar. Daarom bieden we het vertrouwen dat elk boek vanuit onze voorraad kan worden aangeleverd. Onze grootste concurrent is bol.com, maar alles wat zij kunnen, kunnen wij ook! Alle boeken komen uit hetzelfde landelijke distributiecentrum. Je kunt bij ons dus ook online bestellen en laten thuisbezorgen.

Ik kan niet zo gemakkelijk een boek aanbevelen; iedere klant heeft een andere voorkeur en focus. Geschiedenis, literatuur en sportboeken zijn mijn favorieten, maar als je het aan Monique vraagt, kiest ze waarschijnlijk kookboeken en thrillers. Doordat er zo’n breed aanbod is, kunnen wij eigenlijk iedereen voorzien van een goed boek. We hebben een aanraderstafel staan, waar onze boekverkopers boeken tippen met een korte aanbevelende tekst. Voorin de winkel staat een top 20 van boeken die hier het beste op weekbasis worden verkocht. 


Hans Peters en Monique Kauffman
 

We hebben het bedrijf gekocht zodat deze grote, toonaangevende boekhandel in Nijmegen kan blijven voortbestaan. Dekker v.d. Vegt is in 1856 opgericht in Utrecht en is al sinds 1922 in Nijmegen gevestigd. Het is jarenlang de belangrijkste leverancier van academische werken van de Radboud Universiteit geweest en groeide uit tot een grote boekhandel met meerdere vestigingen. Maar na een aantal eigendomswisselingen, onbekwame investeerders en naamswijzigingen, fusies, faillissementen en doorstarts, leek het einde in 2014 definitief in zicht. Toen hebben we in zes dagen tijd via een crowdfunding €150.000 bij elkaar gebracht en onze spaarpotten leeggehaald om een doorstart te maken onder de oude naam. We vinden het belangrijk dat de boekhandel niet geleid wordt vanuit een keten, maar dat alle medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Dat leidt tot een mooi toegesneden assortiment en een heleboel activiteiten. 

Nijmegen is natuurlijk een hartstikke gezellige, bourgondische, eigenwijze en eigenzinnige stad. De meest noordelijk stad van het zuiden, maar ook de meest zuidelijke stad van het noorden. We verkopen hier ook een aantal Nijmeegse producten, zoals puzzels met stadsgezichten. Ik denk sowieso dat ons assortiment en onze activiteiten erg goed aansluiten bij de Nijmeegse identiteit.’

- Hans Peters van Dekker v.d. Vegt

 

Dekker v.d. Vegt

Mariekenstraat 29
6511 PX Nijmegen
Bekijk de locatie


Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Fotografie: Wilger Brevoord

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: