Grootmoeders Keukenmuseum, verstopt in De Kruittoren

| Hilde Damen

Iedere Nijmegenaar is er wel eens langs gelopen of heeft er een foto van gemaakt: de Kruittoren in het Kronenburgerpark. De toren is een herkenningspunt in de stad. Wat veel mensen niet weten, is dat in deze toren Grootmoeders Keukenmuseum gevestigd zit.

In het museum kun je, onder het genot van een kop koffie en stukje taart, allerlei antieke keukenspullen bekijken. Ook is het mogelijk om (op afspraak) een rondleiding te krijgen in de bijna zevenhonderd jaar oude toren, waarbij je zelfs helemaal naar de top kunt klimmen. Enthousiaste beheerder, gastvrouw en verhalenverteller Joset van Dinteren vertelt er ons alles over tijdens een privé rondleiding. 

Nostalgie

In Grootmoeders Keukenmuseum zijn er talloze, opmerkelijke keukenspullen te vinden. Alles is antiek. Zo kun je lekker struinen langs theekopjes, oude koektrommels, bijzondere eierdoppen en andere (ouderwetse) keukenattributen met allemaal hun eigen bijzondere verhaal. Iedereen herkent wel spullen die vroeger bij de eigen (groot)moeder in de keukenkastjes hebben gestaan. Twee glazen vitrinekasten zijn bovendien ingericht met antieke souvenirs uit Nijmegen, vaak met de Kruittoren erop afgebeeld. De gezellig ingerichte ruimte geeft je een gevoel van nostalgie.

Rondleiding naar de top

De Kruittoren is een van de 25 verdedigingstorens die ooit om de stad Nijmegen heen hebben gestaan als onderdeel van de stadsmuur. Het is de enige toren in het Kronenburgerpark die open is voor bezoekers. Ontzettend bijzonder dus! Als je een afspraak maakt om de toren te bezoeken, neemt de torenwachter je mee naar de verschillende verdiepingen met ieder z’n eigen functie en verhaal. Eenmaal bovenop de toren aangekomen, heb je een prachtig uitzicht over het park en de stad.

Let op: Momenteel is het maar eens per jaar, op Open Monumentendag (10 en 11 september), mogelijk om de toren vrij te beklimmen. Wel is het mogelijk om een rondleiding te boeken voor minimaal tien personen.

Crowdfundingsactie

De vrijwilligers zijn bezig met een lichtplan voor de Kruittoren. Zij willen een antieke kroonluchter in het monumentale pand op laten hangen. Daarnaast zouden zij graag een glazen vloerluik in het museum laten plaatsen, om de kelder – waarin vroeger het kruit van de kanonnen werd opgeslagen – zichtbaar te maken voor bezoekers. Om deze mooie plannen te kunnen realiseren, is onlangs een crowdfundingsactie gestart. Wil je helpen? Via deze link is het mogelijk om te doneren.

Bijzondere ervaring

Joset vertelt je graag de bijzondere verhalen achter de spullen in het museum. Daarnaast weet zij veel te vertellen over de geschiedenis van de Kruitttoren. Loop wanneer je weer eens in het park bent vooral bij Grootmoeders Keukenmuseum naar binnen voor een kop koffie en een mooi verhaal. Maar geef vooral je ogen goed de kost.


Joset van Dinteren
 
Grootmoeders Keukenmuseum is van maandag t/m vrijdag op afspraak geopend voor groepen vanaf 10 personen. Een arrangement kost 10 euro per persoon. Dit is inclusief koffie/thee/frisdrank en een taartje. Het museum is in het weekend te bezoeken voor een toegangsprijs van 2,00 euro. Bij bestelling van koffie/thee of gebak is de toegang gratis. De museumjaarkaart is niet van toepassing. Voor meer info kijk op www.grootmoederskeukenmuseum.wordpress.com

 

Fotografie: Edwin Smits 

Dit vind je misschien ook leuk...