Godfried Verstegen - Brebl

“Brebl ademt cultuur en do-it-yourself. Iedereen is welkom, elk initiatief kan hier beginnen.”


“Zeven jaar geleden heb ik Brebl opgericht op het Honigcomplex. Volgens mij was er in Nijmegen ruimte voor een cultuurcentrum waar iedereen tegen betaalbare tarieven zijn kunsten kon laten zien of horen. Een plek waar experiment en laagdrempeligheid hand in hand gaan. De profit staat hier zeker niet voorop, maar wél de liefde voor ondernemende mensen die mooie dingen willen doen. Bovendien wilde ik een vaste plek bieden aan jazz in de stad.

Gaandeweg is de cultuur bij Brebl uitgebreid, bijvoorbeeld met aanzienlijke ruimte voor de jeugd en jongerencultuur. We bieden ondertussen voor ieder wat wils. Hou je van jazz, dan ben je elke woensdagavond welkom. Wil je op een unieke plek een privéfeest geven, of uit je dak gaan op een dancefeest... In Brebl kan en gebeurt het allemaal. Eigenlijk is alles hier fijn, kijk maar gewoon op onze agenda!

Voordat Brebl in deze ruimtes kwam, was dit de technische werkplaats van de Honigfabriek. Juist in de industriële ruwheid van de Honig kunnen we zo goed onze gang gaan. De uitstraling is precies zoals die moet zijn: niet te gepolijst, maar ruw en aansprekend. Hier kunnen we een plek bieden aan iedereen die zich wilt uitleven. Wij faciliteren, maar de organisatoren en bezoekers maken zelf het feest. We hebben heel veel ruimte, daarom konden we afgelopen jaar gelukkig coronaproof concerten blijven organiseren. Zittend in een lekkere fauteuil kon je genieten van bands en live sessies. 

Ondertussen woon ik 50 jaar in Nijmegen; behalve de kleuterschool heb ik mijn hele leven in Nijmegen doorgebracht. Mijn voorouders kwamen hier ook vandaan, dus het lijntje is best wel lang. Nijmegen voelt voor mij nog steeds als een groot dorp waarin we samen de stad maken, en Brebl geeft kleur aan de stad! De nabijheid van het centrum maakt ons pand goed bereikbaar. 

Van begin af aan wisten we dat het Honigcomplex een tijdelijke bestemming was. Ons credo was altijd: 4 jaar bouwen en dan 4 jaar draaien. We hebben iets langer gebouwd, en we hebben helaas maar 1 jaar op en top kunnen draaien. Maar ondanks de coronacrisis zeg ik: jonges, kop op, alles komt goed! Straks gaan we er als Brebl weer helemaal tegenaan en staan we klaar voor alles wat cultuur ademt!”   - Godfried Verstegen, oprichter van Brebl

Brebl

Waalbandijk 14 E
6541 AJ Nijmegen
Bekijk de locatie

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: