Dorine Boudewijn - Atelier ByDo

“Op krachtige manier jezelf zijn, vol zelfvertrouwen, daar zijn kleur en kleding fantastische tools bij.”


Atelier ByDo is mijn eigen modeatelier. Ik geef naailessen, workshops en cursussen, ik ontwerp kleding en ik geef kledingadvies. Kleding maken is een bijzonder proces. Je hebt een patroon van platte papieren delen, die knip je uit de stof. Daarna ga je naaien en verandert 2D in 3D. Plotseling zie je: nu wórdt het wat! Dat blijft een heel magisch moment. In mijn workshop ‘Rokje in een ochtend/middag/avond’ heb je bijvoorbeeld al in drie uur tijd een kledingstuk gemaakt. Bij de basiscursus leer je in zes lessen de meest voorkomende naaitechnieken, zodat je goed beslagen ten ijs komt als je zelf kleding wilt maken.

Ik ben twaalf jaar geleden begonnen met het geven van naailessen. Ik kon zelf kleding maken en ik heb een deel van de modeacademie gevolgd. Vriendinnen van mij wisten dat natuurlijk en die wilden ook wel eens een rokje maken. Uiteindelijk had ik zoveel vriendinnen met zoveel rokjes geholpen, dat ik me besefte: mensen van eigen leeftijd vinden dit dus ook heel leuk om te doen! Toen ik op mijn veertiende mijn eerst naailes volgde, zat ik in een naaiclubje met dames van 60-plus. Dat was gezellig, maar je hebt niet zoveel aansluiting. Ik besloot les te gaan geven aan leeftijdsgenoten en begon met flyeren op de Radboud en de HAN.

Ik gaf naailes vanuit mijn studentenkamer aan allerlei studenten. Dat was heel leuk en het groeide steeds verder uit. Na mijn studie Nederlands had ik de keuze: ga ik verder als neerlandicus of ga ik door met mijn atelier? Ik heb lang op twee paarden gewed, maar uiteindelijk wilde ik fulltime gaan uitbreiden wat ik al had opgebouwd. Ik ben op zoek gegaan naar een eigen atelierruimte en zo ben ik als een van de eerste huurders in De Smeltkroes terecht gekomen. Intussen ben ik verhuisd vanuit de Honig naar de NYMA Makersplaats. 

Ik hou heel veel van afwisseling, maar de naailes verveelt nog steeds niet. Het is heel creatief en sociaal. Dat zijn twee belangrijke eigenschappen van mij, dus ik kan hier goed mijn ei in kwijt. Ik vind het zo leuk om een langere tijd bij mensen mee te kijken, omdat je ziet hoe hun stijl ontwikkelt, hoe ze nieuwe vaardigheden leren en stappen vooruit maken. Ik zie zelfs vriendschappen ontstaan tijdens mijn cursussen. De doelgroep groeit een beetje met mij mee. De hoofdmoot bestaat nu uit dertigers, waar het eerst nog twintigers betrof. Mijn jongste cursist is 17 en de oudste is... Nog heel jong van geest!

Ik onderscheid mij door mijn creativiteit. Als mensen een kledingstuk hebben gemaakt maar niet weten hoe ze het kunnen combineren, dan pak ik een stapel lappen uit de kast en kom ik met onverwachte combinaties. Ik begin het maakproces echt leuk te vinden als er iets misgaat, bijvoorbeeld als je te weinig stof voor iets hebt. Dat is eerst even balen, maar daarna gaat mijn creatieve brein aan en komen de leuke en originele ideeën. Dan ga je verder denken dan de standaard. 

Duurzaamheid speelt in al mijn cursussen een grote rol. Als je een patroon hebt uitgeknipt, blijft er altijd wat stof over. Veel mensen gooien dat in de prullenbak, maar ik probeer er weer iets nieuws van te maken. Bijvoorbeeld kleurrijke mondkapjes! Ik geef ook workshops hoe je vanuit je eigen kledingkast duurzamere keuzes kunt maken. Dan heb ik het nog niet eens over duurzaam kopen, maar bijvoorbeeld over beter opbergen en beter en minder wassen.

Bij de naailessen kwam steeds meer kledingadvies om de hoek kijken. Als je een paar weken aan een kledingstuk hebt gewerkt, is het heel zonde als je erachter komt dat het je toch niet zo leuk staat. Daarom ben ik ook een opleiding tot kleur- en stijlconsulent gaan volgen. Nu kunnen mensen altijd een patroon uitzoeken dat bij hen past! Bovendien merkte ik dat bij vragen als ‘welke kleur staat mij leuk?’, daar vaak nog andere vragen onder liggen. Zoals: ik heb het gevoel dat ik niet serieus genomen wordt op mijn werk, hoe kan ik me sterker presenteren? Of: ik maak de volgende stap in mijn leven, welke kleding past daarbij? Het uiterlijk volgt het innerlijk op de voet, maar mensen willen daar wel graag handvatten bij. Zo is mijn tweede bedrijf ontstaan: Meer dan stijl. Ik geef coaching waarbij het draait om jezelf zijn, het leven vanuit je talent en dat ook zichtbaar maken. Daar komt de kleur en kleding weer om de hoek kijken. Het is heel leuk om vraagstukken over persoonlijkheid of persoonlijke ontwikkeling op die manier aan te vliegen. 

Ik ben als student in Nijmegen komen wonen en ik ben hier blijven plakken omdat de stad heel goed bij mij past. Het heeft een sociaal gezicht en je bent hier met je duurzame ideeën op de goede plek. Ik voelde de relaxte sfeer al voordat ik hier kwam wonen: als tiener had ik een uitgesproken kledingstijl, maar in Nijmegen werd ik nooit raar aangekeken. Hier kan en mag veel.”   - Dorine Boudewijn van Atelier ByDo

Atelier ByDo

NYMA Makersplaats (unit 1.08)
Winselingseweg 16
6541 AK Nijmegen 
Bekijk de website

 

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: