Nijmeegse Winterweken Lichtsculpturen: Lichtende bakens in donkere dagen

| Heyta Melssen

De donkere dagen voor Kerst zijn weer aangebroken en net als vorig jaar vormen acht lichtgevende en meer dan levensgrote sculpturen lichtende bakens in deze donkere tijden. Extra donker doordat stad en land weer gebukt gaan onder een nieuwe lockdown. De lichtjesroute door de Nijmeegse binnenstad, onderdeel van de Nijmeegse Winterweken, zorgt voor een welkome afleiding voor jong en oud.

De route voert je langs het Valkhofpark, de Waalkade, via Ganzenheuvel en Sint Stevenskerkhof naar de Grote Markt, Plein 44 en het Mariënburgplein. Bij elk lichtend voorwerp kun je met een QR-code achtergrondinformatie vinden en quizvragen beantwoorden en overal is wel iets te doen voor de kinderen.

Het rendier bij de Stevenskerk is favoriet bij de kleintjes. Door op een grote rode knop te drukken, laten zij Rudolf’s neus rood oplichten. Dat duurt precies zo lang als een rondje om het dier heen rennen, zodat ze er dan weer opnieuw op kunnen drukken…

Het standbeeld van Keizer Karel weerspiegelt in het Labyrint. Vanuit een bepaalde hoek lijkt het alsof het paard de Sint Stevenstoren beklimt. Het hert bij het casino heeft een grote aantrekkingskracht en wordt door de kinderen gebruikt als klimrek, zijn poten liefdevol omarmend.

Even uitrusten kan in de arrenslee op Plein ’44 of op een bankje onder de uil bij Ganzenheuvel, al dan niet voorzien van een hapje of een drankje, afgehaald bij een van de horecagelegenheden in de buurt. Geliefden en groepjes vriendinnen maken selfies onder de sterrenpoort bij het Valkhofpark of binnen in de enorme, lichtende kerstboom op de Grote Markt. Onder de sterrenhemel van de kerstbal voor LUX Nijmegen kom je even helemaal tot rust.

Loop je de hele route, dan ben je wel een uurtje of twee zoet, zeker met kleine kinderen. Bovendien geeft het ook een gevoel van verbondenheid. In de stad is verder niets te doen, dus iedereen is deze avonden met hetzelfde bezig.

De lichtjesroute is verlengd en nog tot en met 23 januari te lopen. Hou bij het bewandelen van de route rekening met de geldende coronamaatregelen en wandel op eigen risico. Bekijk hier de plattegrond.

 

Fotografie: Willem Melssen en Heyta Melssen

Dit vind je misschien ook leuk...