Bespoke Sneakers: jonge ondernemer Kees (28) ontwerpt en vervaardigd zijn eigen schoenen

| Emmy Bours

Achter het drukke centraal station van Nijmegen bevindt zich een werkplaats waar Kees Kersten, een 28-jarige schoenmaker, zijn dagen doorbrengt. Het pand, ooit een smederij uit 1947, biedt nu onderdak aan Bespoke Sneakers, een onderneming die zich specialiseert in op maat gemaakte, unieke schoenen. “Ik heb altijd al een passie gehad voor dingen maken en creatief bezig zijn. Dat kan ik hier echt in kwijt.”

De reis van Kees naar ondernemerschap was geen rechtlijnige route. Na vele uitdagingen en verschillende studies, herontdekte hij uiteindelijk zijn passie voor creatief werken met zijn handen tijdens een cursus op de sneakerschool in Amersfoort. “Ik maakte er in één week een eigen paar sneakers, toen dacht ik, dit bevalt mij wel!” Hij begon met het opknappen van exclusieve gebruikte sneakers die hij zelf droeg of verkocht. Al snel daarna begonnen de verzoeken van anderen binnen te stromen, en dat was het begin van Bespoke Sneakers.

Ongeveer tweeënhalf jaar geleden besloot Kees serieus werk te maken van zijn sneakeronderneming. In het begin was het vooral een kwestie van oefenen en het ambacht van schoenmaken beter onder de knie krijgen. Tegelijkertijd volgde hij een opleiding in schoenmaken in Hoofddorp om zijn vaardigheden nog verder te ontwikkelen. 

Van voetafdruk tot meesterwerk

Het proces van schoenmaken wordt prachtig geïllustreerd wanneer Kees een op maat gemaakte houten leest uit de kast haalt, met de vorm van zijn ooms voet. Het productieproces begint namelijk met het maken van een blauwdruk van de voet van de klant. Deze specifieke afmetingen worden vervolgens gebruikt om een op maat gemaakte houten leest te creëren. Deze leest wordt als basis gebruikt om de uiteindelijke schoen vorm te geven.

Terwijl de ambacht begint met het creëren van de houten leest, wordt het vervolgd met de zorgvuldige productie van de schoen zelf. Elk zichtbaar deel bestaat uit afzonderlijke patroondelen op papier. Deze patronen worden overgenomen op het leer in de gekozen kleuren. Vervolgens snijdt Kees alle stukken met precisie uit en stikt ze naadloos aan elkaar met behulp van naaimachines. De bovenkant van de schoen, met zorgvuldig geplaatste patronen, geeft vorm aan de leest en wordt vastgepind aan de onderkant. Na het bevestigen en lijmen van de zool wordt ten slotte de leest verwijderd, waardoor een unieke op maat gemaakte schoen tot leven komt.

Creatieve eenvoud met oog voor detail

De ontwerpen die Kees maakt, hoewel eenvoudig van aard, zijn doordrenkt van aandacht voor detail. Hij haalt inspiratie uit de natuur, met kleurenpaletten die variëren van diep groen tot rijk donkerbruin, geïnspireerd door de tinten van het bos. Hij creëert wat hij mooi vindt, maar houdt ook rekening met de wensen van zijn klanten. “Een schoen moet niet alleen kunst zijn, maar moet ook duurzaam zijn." Kees' favoriet gemaakte schoen is de ‘Jordan 1 Air Dior’ met een Nike ‘swoosh’ gemaakt van een vintage Dior tas uit de jaren ‘70. Bovendien is de tong van de schoen gemaakt van een elegante witte zijden Dior sjaal.

Een internationaal avontuur

Bespoke Sneakers vindt langzaam maar zeker zijn weg naar internationale bekendheid, met zijn schoenen die verkocht worden in winkels op Ibiza en in Zuid-Frankrijk. Kees' klantenbestand bestaat voornamelijk uit enthousiaste sneakerfans uit Amerika, die bij hem terecht komen via zijn Instagram-pagina of YouTube kanaal.

Passie voor kennisdelen

Wat Bespoke Sneakers uniek maakt, is de bereidheid van Kees om zijn kennis te delen met anderen die ook gepassioneerd zijn over het vak of graag met hun handen werken. “Deze maand hebben we iets nieuws uitgeprobeerd: een gratis online coaching waarin ik andere hobby of beroepsmatige schoenmakers de kneepjes van het vak leer, wij zijn overstroomd met aanmeldingen. Dit smaakt naar meer!" Hij biedt dan ook workshops aan voor aspirant-schoenmakers en creatieve geesten. Of je nu het volledige ambacht van schoenmaken wilt leren of gewoon een dagje wilt proeven van het vak, Kees staat klaar om zijn kennis te delen. Hij werkt ook aan het delen van zijn expertise via YouTube-video's. “Het is de nieuwe televisie voor deze generatie. Een eigen medium waar ik mijn kennis kan delen.”

Tijdens ons gesprek wordt duidelijk dat Kees' toewijding aan zijn vak en zijn voortdurende drang om te leren onmiskenbaar zijn. Hij heeft een schat aan kennis opgedaan en blijft zijn vaardigheden verfijnen door het volgen van cursussen, waaronder die van René van den Berg, een specialist in exclusief schoeisel. “Hij is een van de beste schoenmakers ter wereld en maakt schoenen voor onder andere Hollywoodfilms en grote modeshows. Veel van mijn kennis heb ik aan hem te danken.” 

Tijdens deze unieke reis heeft Kees niet alleen zijn passie gevonden, maar ook zijn zelfontwikkeling een enorme impuls gegeven. “Creativiteit, het volgen van je passie en ondernemenschap hebben mij een hele hoop gebracht. Wie weet wat de toekomst allemaal gaat brengen."

Advies voor jonge ondernemers 

Zijn advies aan andere jonge ondernemers is nuchter maar waardevol: “Begin gewoon met iets waar je van houdt en werk er hard aan. Luister vooral niet te veel naar de mening van anderen, hierdoor kun je gaan twijfelen aan je eigen toffe idee wat waarschijnlijk al jaren door je hoofd spookt. Probeer een mentor te vinden die alles weet wat jij wilt leren, en zoek andere ondernemers op om mee te sparren, want samenwerking en inspiratie zijn cruciaal om vooruit te komen.”

“Wij zijn altijd op zoek naar andere creatievelingen om mee samen te werken. Doe je iets met ontwerp, fotografie, video of ben je ook een maker óf doe je hier niks mee maar wil je het wel graag, kom gerust eens langs."

Bespoke Sneakers is niet alleen een onderneming, maar ook een weerspiegeling van Kees zijn doorzettingsvermogen en zijn toewijding aan zijn ambacht. Het is een realistisch verhaal van een jonge ondernemer die stap voor stap zijn weg baant in de wereld van schoenen.

 

Met deze jonge, gemotiveerde ondermers deelt Kees graag een van zijn favoriete quotes. “Don’t prepare. Begin. Our enemy is not lack of preparation. The enemy is resistance, our chattering brain producing excuses. Start before you are ready", aldus Steven Pressfield van 'The War of Art'. 

Zijn je interesses in het schoenmakersvak gewekt en zou je een cursus willen volgen of graag een paar handgemaakte schoenen op maat hebben? Neem contact op met Kees via info@bespokesneakers.nl of kom langs aan de Eerste Oude Heselaan 272. Tevens is Kees een erkend leerbedrijf en bied stageplaatsen aan creatievelingen. Meer informatie vind je ook op: bespokesneakers.nl

 

Fotografie: Loes Krijnen

Dit vind je misschien ook leuk...