De Wederopbouw van Nijmegen

Op 22 februari 1944 werd de binnenstad van Nijmegen gebombardeerd en grotendeels verwoest. Na de oorlog zijn alle panden weer opgebouwd. Tijdens deze wandeling kom je meer te weten over de wederopbouw van Nijmegen. Lees verder en ga op pad!

Wederopbouwstijl

Wandelen door het centrum van Nijmegen is wandelen langs de wederopbouw. De binnenstad was door het bombardement op 22 februari 1944 en door operatie Market Garden grotendeels verwoest. Na de oorlog is deze in twintig jaar tijd weer opgebouwd. In een stijl die aansloot bij de kenmerken van het modernisme: lucht, licht en ruimte. De Wederopbouwstijl is het gaan heten. Herkenbaar aan het gebruik van staal en beton en glas, voor veel licht in de nieuwe winkels en woonhuizen.

Eigen schoonheid

Deze wandeling leidt je langs 32 objecten waarbij je gewezen wordt op de kenmerken van wederopbouwarchitectuur. Je gaat deze daardoor zelf herkennen en wellicht waarderen. Want het mag dan anders zijn als de oudhollandse binnensteden, de wederopbouw-architectuur heeft zijn eigen schoonheid. Het is Nijmeegse historie en heeft alleen al daarom recht op onze belangstelling.

De beschrijving en de route van de wandeling is te lezen in een folder én hier te zien op YouTube. De folder is onder meer verkrijgbaar in de CityStore en bij boekhandel Dekker van de Vegt.