LUX & RU presenteren: Creative Culture Talk met Renzo Martens - Genieten van armoede?

Op maandag 31 mei organiseren arthouse LUX en de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen van de Radboud Universiteit een nieuwe, online editie van de Creative Culture Talk. Te gast is kunstenaar Renzo Martens. Met zijn controversiële en grensverleggende films Enjoy Poverty (2008) en White Cube (2020) roept hij fundamentele vragen op over hoe onze 'woke' 21e-eeuwse samenlevingen omgaan met armoede en ongelijkheid. De avond is te volgen via livestream en wordt verzorgd door master Creative Industries Jeroen Popelier en universitair docent Tom Sintobin. De voertaal is Engels.

Na eeuwen van imperialistische uitbuiting is het Westen ‘wakker geworden’ met de beste bedoelingen. Internationale humanitaire hulp groeit langzaam, kapitalistische wetgeving en verdienmodellen worden ter discussie gesteld en de kunstwereld is misschien wel meer betrokken dan ooit. Toch is de wereldwijde ongelijkheid nog nooit zo groot geweest. Tijdens deze online debatavond gaan kunstenaar Renzo Martens, antropoloog Anke Tonnaer, toerisme-deskundige en historicus Theo van de Laar en master Creative Industries Jeroen Popelier in gesprek over deze paradox. In hoeverre is armoede een exportproduct en wie profiteert daar eigenlijk van? En: kan de kunstwereld daar verandering in brengen?

Enjoy Poverty & White Cube 

Martens shockeerde in 2008 met zijn film Enjoy Poverty, over de bittere armoede in Congo. Hierin stelt hij dat armoede een van de meest lucratieve exportproducten van Afrika is: veel mensen verdienen een fortuin aan de ellende van anderen. Volgens Martens hebben humanitaire hulporganisaties, de media, kunstenaars, galerieën, en zo verder allemaal last van dezelfde interne tegenstrijdigheid: ze bekritiseren ongelijkheid terwijl ze die tegelijkertijd versterken. In 2020 bracht Martens de film White Cube uit, een iets hoopvoller vervolg waarin hij probeert de welvaartstroom om te draaien en de privileges die verbonden zijn met de kunstwereld in te zetten voor echte verandering.

Meer informatie & kaartverkoop

De Creative Culture Talk vindt plaats op maandag 31 mei om 20.00 uur en zal 5 kwartier duren (eindtijd: +/- 21.15 uur).  Kaarten voor de livestream (€ 2,50) zijn tot maandag 31 mei 20.00 uur verkrijgbaar via lux-nijmegen.nl/debat. Bachelorstudenten ACW en ACS, masterstudenten Kunst en Cultuurwetenschappen, alumni van deze opleidingen, en medewerkers van de RU kunnen zich gratis aanmelden via ru.nl/acw/culturetalks.

Dit vind je misschien ook leuk