Lindenberg en Rozet delen 1000 blikken Vrijheidsmaaltijdsoep uit

Op 5 mei delen de Lindenberg en Rozet 1000 blikken Vrijheidsmaaltijdsoep uit in wijken van Arnhem en Nijmegen. Ook in elf andere Nederlandse steden wordt de soep, gemaakt door kok en kookboekenschrijver Yvette van Boven, uitgedeeld. Vorig jaar is het Nationale 4 en 5 mei Comité gestart met dit initiatief in Amsterdam en Rotterdam. Zo wordt de vrijheid gevierd door samen te eten met de buurt – hoewel dit jaar door de coronamaatregelen de soep in eigen voortuin genuttigd zal worden.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag met de Vrijheidsmaaltijdsoep. Door samen een maaltijd te delen, staan we op deze bijzondere dag stil bij onze vrijheid. Directeur-bestuurder van de Lindenberg Teddy Vrijmoet vertelt: “Met elkaar eten, weten dat je met elkaar verbonden bent in vrijheid. Dat is juist nu ongelooflijk belangrijk. Hoe bijzonder om dit samen met Rozet in Arnhem in twaalf provincies tegelijkertijd te vieren. Met alle beperkingen van de lockdown staan we zo toch stil bij 5 mei, want onze vrijheid is superbelangrijk. Met elkaar eten verbindt net zoals samen zingen, samen dansen en samen genieten verbindt.”

Vrijheidsmaaltijdsoep

Rozet en de Lindenberg verspreiden 1000 blikken soep in Arnhem en Nijmegen. In Nijmegen gaan de blikken naar de Edelstenenbuurt en de Rentmeesterhof: buurten waar verbinding en samenzijn van betekenis zijn. De bewoners worden uitgenodigd om de soep in hun voortuin of op de galerij op te eten (als het weer dit toelaat), zodat er ondanks de coronamaatregelen een gevoel van samenzijn zal zijn. De verspreiding van de blikken soep vindt plaats in nauw overleg en met ondersteuning van welzijnsorganisatie Bindkracht10. De Lindenberg doneert daarnaast 100 blikken soep aan de Voedselbank.

Recept

Het recept van de soep, gemaakt door kok en kookboekenschrijver Yvette van Boven, wordt gedeeld zodat ook iedereen die geen blik soep ontvangt, zelf de soep kan koken om stil te staan bij de vrijheid. Yvette van Boven: “Het is een gemakkelijk, heerlijk recept dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist. Maar het is vooral een ideale voedingsbodem voor een goed gesprek over vrijheid en onvrijheid.”

Dit vind je misschien ook leuk