Ook in Nijmegen-Oost: Galgenveld

Met een de bekende straten de St. Annastraat, Groenewoudseweg en Groesbeeksweg is de Nijmeegse wijk Galgenveld goed te vinden. Het is een mooie wijk met rustige straten, pleintjes en parkjes in stadsdeel Nijmegen-Oost.

Niet de drukte, wel dé gezelligheid

In drukke binnenstad van Nijmegen heb je knusse en gezellige cafés. Maar deze zijn er ook in de wijk Galgenveld! Zoals Café St. Anneke, een bruincafé waar je de vrijdagmiddagborrels niet wilt missen en gefeest wordt tot in de late uurtjes. Of Mi Barrio, een plek waar je je thuis voelt en zowel overdag en 's avonds terecht kunt voor een koffie, lunch, borrel of een uitgebreid diner. En natuurlijk Café Frowijn, waar ze altijd klaarstaan met een goede lunch of een fris koud biertje!  

Zin in een broodje?

De Knollentuin verkoopt sinds 1974 ambachtelijk gebakken brood en banket. Alles wat de Knollentuin verkoopt, is 100% biologisch en vegetarisch. Of je nou zin hebt in zoet of hartig, er is genoeg in huis! Ook Bakkerij 't Kraayennest bevindt zich in Galgenveld. Een echt familiebedrijf dat is begonnen in Wijchen en al enige tijd in Nijmegen is gevestigd.

Via Gladiola

De Vierdaagse afstandsmarsen is al decennialang is de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld en is geen wedstrijd, het gaat om het leveren van de prestatie. De laatste dag wordt altijd glorieus gevierd! Honderdduizenden enthousiaste toeschouwers staan de laatste 15 kilometer langs de kant om de wandelaars tot aan de eindstreep toe te juichen. De Via Gladiola is dan ook een bekende en geliefde dag onder de Nijmegenaren, waar Galgenveld een grote rol in speelt.

De intocht van Zwitserse deelnemers (SUI) over de St. Annastraat op de vierde dag van de 61e Vierdaagse.

Groene oase

Verscholen tussen de Javastraat en St. Annastraat zit een kleine groene oase: Het Javabosje. De oplettende kijker ziet hier eekhoorns, vogels en allerlei insecten. Samen met de omringende tuinen vormt het bosje een veilige basis voor de dieren, overdag maar ook 's nachts. Het Javabosje zal niet bestaan zonder hulp van de buurtbewoners die een hand helpen met het onderhouden. 

Ook heb je in Galgenveld: Het Groene Perron. Deze is ontstaan doordat bij de aanleg van de busbaan in de spoorkuilveel groen verloren ging, daarom is er een park aangelegd aan de overkant van de Groenewoudseweg. Leuk om eens doorheen te wandelen!

Historie van Galgenveld

Galgenveld

Het tweede complex dat Stichting Studentenvestiging in Nijmegen bouwde was Galgenveld in 1968. Van 796 kleine kamers werden bij een renovatie in 1987 350 grote kamers van gemaakt. Nu heeft Galgenveld zes gebouwen, met in totaal 500 kamers. Waarom Galgenveld? De naam Galgenveld herinnert aan de executies die in de middeleeuwen op dit terrein plaatsvonden.

Villa Saxon Holme

Saxon Holme zie je op de gevel van de villa (zie afbeelding). Villa Saxon Holme is in 1913/1914 gebouwd door Charles Estourgie, de architect die ook Huize Heyendaal (het kasteeltje op het universiteitsterrein) ontwierp. De villa is eerder in gebruik geweest als Provincialaat van de Paters Carmelieten, als dependance van het Sint Canisiusziekenhuis en als dermatologische kliniek.

Indische buurt

De oudste Indische buurt van Nijmegen, ook bekend als de Javabuurt, ligt in Galgenveld. In deze buurt zijn straten en pleinen vernoemd naar plaatsen uit Nederlands-Indië, zoals het Javaplein, Javastraat, Balistraat en Lombokstraat. De Indische buurt dankt haar verscheidenheid aan de vele wijzigingen die er in de loop der jaren plaatsvonden in het stedenbouwkundig plan. In 2009 kreeg deze buurt de status 'beschermd stadsbeeld'.

De Dr. Veegerkliniek in de villa Saxon Holme, ontworpen in 1914 door de broers Charles en Henri Estourgie i.o.v. F.H. Hague


Collectie	Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen
Auteursrecht	CC-BY-SA
Auteursrechthouder	J.F.M. Trum

Dominicuskerk

Deze kerk, gewijd aan Dominicus, werd in 1951 buiten het oude centrum gebouwd. De voorganger stond in de Broerstraat op de plek waar nu ongeveer Jamin is, maar werd in de oorlog flink beschadigd en daarna afgebroken. De naam Broerstraat herinnert nog aan de Broeders Dominicanen.

De grotendeels vrijstaande Dominicuskerk ligt op een zeer ruim perceel op de hoek Heijendaalseweg en Groenewoudseweg. C.Th. Nix (1904-1990) uit Rotterdam was de architect. Hij ontwierp de kerk in de stijl van de Delftse School, maar met Italiaanse invloeden. De hoofdvorm is langgerekt en de voorgevel ligt aan de Prof. Molkenboerstraat. Gericht op de naoorlogse wijk. Het kerkgebouw maakt deel uit van een parochiecomplex met een pastorie, een parochiehuis en enkele voormalige schoolgebouwen. Aan de Groenewoudseweg staat een sierlijk vormgegeven, eveneens Italiaans geïnspireerde klokkentoren. De Dominicuskerk markeert het hart van de naoorlogse parochie in de wijken Galgeveld en Groenewoud. De kerk is sinds 2006 gemeentelijk monument.

Ontdek meer van Nijmegen-Oost

Ontmoet de Nijmeegse ondernemers