Terre des Hommes-winkel biedt artikelen een tweede kans

| Luus Veeken

Alweer een klein jaar huist in de Houtstraat nummer 41 in Nijmegen een winkel van Terre des Hommes. Een goede-doelenwinkel met tweedehands en vintage spullen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de wereldwijde bestrijding van kinderarbeid en -uitbuiting. De winkel wordt gerund door vrijwilligers. IntoNijmegen-redacteur Luus Veeken sprak met twee van hen: Thera Voshaar en Janine Onstenk.

Sinds mei vorig jaar heeft Terres des Hommes Nijmegen een winkel in het centrum, op een fantastische plek, in de levendige Houtstraat. ‘Je kunt bij ons terecht voor tweedehands kleding, schoenen, speelgoed, bric-à-brac (woonaccessoires), boeken, puzzels en dergelijke. Alles van goede kwaliteit, gaaf en schoon, daar letten we goed op’, zegt Janine. Thera vult aan: ‘Tweedehands; ik zeg altijd tweedekans. We verkopen echt goede spullen, ook merkkleding, en unieke stukken, maar dan wel voor een aantrekkelijk prijsje’. Zo om mij heen kijkend denk ik dat de aanduiding tweedekans de lading inderdaad beter dekt. Fris, proper en aantrekkelijk uitgestald, het nodigt beslist uit tot kopen. ‘En vinden mensen hier wat van hun gading, dan zien we ze later vaak terug om spullen te doneren’, aldus Janine.

Circulaire aanpak

De winkel in de Houtstraat heeft een geheel nieuwe uitstraling gekregen: fris, overzichtelijk en uitnodigend. De kasten en vitrines zijn gemaakt van hergebruikt materiaal afkomstig uit andere winkels. Practise what you preach, dus. Als de kasten en vitrines in Nijmegen goed bevallen, wordt de inrichting ook in andere Terre des Hommes-winkels doorgevoerd. Onder de winkel is een immense kelder, die als magazijn en sorteerruimte dienst doet. Met wanden vol kleding, keurig op hangers, glaswerk, schoenen, hebbedingetjes. Het binnenkomende materiaal wordt zorgvuldig bekeken en beoordeeld op geschiktheid voor de verkoop. Alleen gave, schone en goedverkoopbare artikelen doorstaan de toets der kritiek en verhuizen naar de winkel boven. Wat niet in de verkoop kan, gaat naar bedrijven of organisaties die er nog wel wat mee kunnen. Kommetjes en schaaltjes die niet voldoen, gaan bijvoorbeeld naar een weggeefkast. Een versleten trui naar Reshare van het Leger des Heils, waar er weer garens van worden gemaakt. Een mooie circulaire aanpak dus.

Alles gedoneerd

Alle spullen in de winkel zijn gedoneerd. Meestal door mensen uit de omgeving, maar ook wel door bedrijven. ‘Soms mogen we voor de winkel dingen uit een nalatenschap kiezen’, vertelt Thera. ‘Laatst zelfs van een vrouw die wist dat ze ging overlijden en ervoor koos haar bezittingen aan een goed doel te schenken. Wij mochten een keuze maken uit haar spullen.’ Als het team vermoedt dat er echt iets bijzonders bij zit, en dat gebeurt soms, dan raadplegen ze daarvoor een deskundige. Want je moet natuurlijk wel een prijs kunnen bepalen. Echt dure artikelen worden in de winkel niet verkocht. Die passen niet in het assortiment, waarvan de prijs gemiddeld zo tussen de 5 en 35 euro ligt, met een enkele uitschieter naar boven voor designartikelen en naar beneden voor glazen en mokken en dergelijke. Voor slechts 15 euro koop je er een handgeknoopt schommelwiegje dat je op kunt hangen. Een buitenkansje: je baby valt gegarandeerd tevreden in slaap!

Hoge doorloopsnelheid

‘We krijgen heel verschillende mensen in de winkel’, vertelt Janine, ‘Mannen komen er bekaaid van af; we hebben veel meer dameskleding. Maar veel mannen dragen hun kleren helemaal op. Dan valt er niet veel te doneren natuurlijk.’ Thera licht toe: ‘Er komen moeders met jonge kinderen, op zoek naar babykleding of speelgoed, of vriendinnen die samen vintagewinkels afstropen voor iets bijzonders, veel terugkerende klanten ook.’ De artikelen hebben een hoge doorloopsnelheid. Daardoor zijn er steeds weer nieuwe artikelen in het assortiment. Dat maakt dat mensen vaker even komen rondneuzen of er iets voor hen bij zit.

Vrijwilligersorganisatie

De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan projecten om kinderarbeid en (seksuele) uitbuiting van kinderen te bestrijden. Derde focus is het bieden van noodhulp, nu bijvoorbeeld in Oekraïne en Gaza. Het hele team van Terre des Hommes Nijmegen, zo’n 32 personen, zet zich er belangeloos voor in. Van de vrijwilligers wordt gevraagd minimaal vier uur per week beschikbaar te zijn. Meer mag natuurlijk ook. Een kernteam van vrijwilligers, waar ook Thera en Janine toe behoren, regelen alles. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom, laten ze weten (winkeltdh.nijmegen@gmail.com).

Over Terre des Hommes

Terre des Hommes is een charitatieve instelling die strijdt tegen uitbuiting van kinderen en waar mogelijk en noodzakelijk, noodhulp biedt. Terre des Hommes Nijmegen werkt onder de landelijke koepel van Terre des Hommes, die zich richt op vier regio’s: Azië, Afrika, Europa en het Midden-Oosten. Er wordt nauw samengewerkt met lokale partners die de cultuur en plaatselijke situatie goed kennen. Over heel Nederland verspreid zijn 42 Terre des Hommes-winkels. De opbrengst van de winkels komt ten goede aan Terre des Hommes-projecten.

Voorbeelden van Terres des Hommes-projecten:
Stop kinderarbeid in micamijnenin India en Madagaskar. Veel kinderen in India en Madagaskar werken in micamijnen. Een ongezonde en gevaarlijke omgeving, met veel stof en hitte. Ook missen deze kinderen de kans om naar school te gaan. Terre des Hommes komt voor ze op en zorgt ervoor dat ze naar school kunnen. Door te ijveren voor een eerlijkere beloning voor de arbeid, zorgen ze ervoor dat gezinnen meer inkomsten krijgen en hun kinderen niet mee hoeven werken.

Elk jaar moeten zo’n 1,5 miljoen meisjes in India gedwongen trouwen voor hun achttiende. Veel kindbruiden gaan niet meer naar school. Ze leven in armoede en worden vaak misbruikt door hun echtgenoten. Het IMAGE-programma helpt deze meisjes voor zichzelf op te komen. Het biedt hen de mogelijkheid om een vak te leren. Er wordt voorlichting gegeven aan de sociale en maatschappelijke omgeving van de meisjes, opdat ze beter beschermd worden.

Nieuwsgierig geworden naar de Terre des Hommes-winkel? Of belangstelling om vrijwilliger te worden? Neem er eens een kijkje.

 

Fotografie: Matthijs van Houten

Dit vind je misschien ook leuk...