Nieuw in Nijmegen: Franco James - stap binnen en laat je verrassen

| Hedwig Sinnema

Op papier is bar Franco James the new kid in town: ze openden pas begin dit jaar hun deuren. Maar in praktijk zijn er al genoeg mensen die het café in de Priemstraat, onder de rook van de Stevenskerk, weten te vinden. Hoog tijd om eens langs te gaan en meer te horen van Luc van Stralendorff (31) en Willem Rooding (30), de gezichten van Franco James.

Voor menig vriendengroep of -duo zal het bekend klinken: je zit samen op het terras of in een gezellige kroeg, kijkt om je heen en oppert: ‘hoe zouden wíj dit doen?’ Een paar drankjes verder staat je hele businessplan op de bierviltjes uitgetekend. Maar eerlijk is eerlijk, jullie wilde plannen komen zelden tot uiting. Dit is niet het geval bij Nijmeegse vrienden Luc en Willem, voor wie het idee om een eigen bar te openen ook is ontstaan tijdens een borrel, maar die doorzetten en na drie jaar nadenken, tekenen en panden bekijken, nu de deuren openen van hun bar Franco James.

Bij Franco op de bank

Na tien jaar in de horeca te hebben gewerkt, was Luc wel toe aan een eigen zaak. Willem had als architect genoeg ideeën over hoe een eigen plek eruit moest komen te zien. “We zagen raakvlakken waarin we elkaar konden aanvullen,” zegt Willem. “Bijvoorbeeld in ideeën voor de bar en voor de sfeer. Toen is het balletje snel gaan rollen.”

Het moest een plek zijn waar ze zelf graag wilden komen. Inspiratie daarvoor was dicht bij huis: op vrijdagavonden verzamelden ze zich al met familie en vrienden in het huis van Lucs vader, om samen te eten, praten en ontmoeten. Er was voor iedereen die aan wilde haken wel een stoel en een bord. Die toegankelijke huiskamersfeer van ‘gewoon ergens kunnen aanschuiven’ vind je ook bij Franco James: “Daarom staat de bar in het midden van de zaak,” vertelt Willem. “Dan voelt deze minder als een barrière tussen personeel en gast. Gasten lopen vaak halverwege achter de bar om te kijken wat ze willen hebben, of pakken zelf een biertje uit de koelkast in de hoek.”

Niet je vaste hoekcafé

Bij de ingang vind je op de muur een naambordje met Willem & Luc. Ook het grote raam aan de voorkant, dat in z’n geheel open kan, maakt dat de plek meer voelt als een huiskamer dan een café. “Mensen die langslopen, denken vaak eerst dat dit een huis is. Al hebben we expositieruimte, atelier en tattooshop ook gehoord.” Het ziet er dan ook niet uit als je alledaagse Ikea-woonkamer, maar juist eentje uit de designbladen. Met warme kleuren, kunst en fotografie aan de muur, hangplanten, een ingelijste positieve zelftest vergezeld met het bijschrift positive vibes, een custom made jasje met de initialen ‘FJ’ gemaakt door Nijmeegs label Schrav. Als je er een avondje zit, zie je telkens iets nieuws.

Uitnodigen en uitdagen

Dat geldt ook voor de kaart: grote kans dat er iets tussen zit wat je nog niet kent. “We willen dat mensen zich welkom voelen, maar ze ook uitdagen. We zijn eigenlijk een niche met de dranken die we aanbieden: wilde, zure bieren, natuurwijnen, ciders,” omschrijft Willem. “Er zijn mensen die het juist wel kennen en daarvoor hier naartoe komen, maar veel mensen hebben dat nog niet eerder geprobeerd. We laten ze er kennis mee maken: we openen een fles, laten ze proeven en vertellen er iets over.” De augurk is een geintje op het menu, naar aanleiding van opmerkingen dat al die zure bieren maar 'augurkensap' zijn. 

Een biertje bij mam en pap

Maar je ziet ook de Maria Weizen, met een klein hartje ernaast en een roodborstje op het etiket: een samenwerking met Dorpsbrouwerij d'n Drul uit Groesbeek en een ode aan de moeder van Luc. Beide ouders van Luc zijn – figuurlijk –  in de zaak te vinden. Want nee, zeggen ze als de vraag wordt gesteld, de naam Franco James komt niet van de bekende Amerikaanse acteur James Franco (“Maar je bent zeker niet de enige!”), maar is geïnspireerd op de naam van de vader van Luc, Frank James. “Mede door die huiskamersfeer leek het ons geweldig als het een naam zou zijn die klinkt alsof je naar iemand toe gaat. Net zoals je zegt als je met een vriend een biertje gaat drinken: 'Ik ga naar Franco'”, zegt Willem.

Bruisende samenwerkingen

Lucs favoriet op de kaart zijn de biertjes van Nijmeegse brouwerij Nevel. “Die zijn gewoon altijd fantastisch. Zo ongeveer elk bier dat ze maken is lekker.” Je vindt dan ook bieren van Nevel op de tap achter de bar, n onlangs was Franco James host van de releaseparty van de nieuwe bieren van de brouwerij.

Het resultaat was een bomvol café die overstroomde naar groepen mensen op de stoep aan weerszijden van de straat. “Zulke evenementen willen we vaker organiseren,” zegt Willem. “Het hoeft niet groots,” vult Luc aan. “We vinden het vooral zelf heel leuk om iets te organiseren, en willen graag samenwerken met andere brouwerijen, wijnimporteurs, horeca en muzikanten uit de stad.”

Verrassingselement

Voor wie nu al ‘Franco James menukaart’ aan het googelen is, Luc en Willem geven niet alles al prijs. “Ik zou vooral zeggen: kom langs en kom het ervaren,” zegt Willem. “Het is mooi als je juist verrast kan worden. Dat je ergens langsloopt en terecht komt, en dit vervolgens de dag erna aan vrienden vertelt. Dan ga je het echt zelf ervaren, in plaats van dat je alles van tevoren al weet.” 

Wil jij het ook ervaren? Franco James vind je op Priemstraat 9. Een eerste indruk krijg je op hun Instagram.

 

Fotografie: Tessa Mul 

Dit vind je misschien ook leuk...