Nieuw in Nijmegen: Plan A - bruisende plek in Nijmegen-West

| Jeroen Neefs

In een gedateerd gebouw waar de meeste mensen straal voorbij zouden lopen, zag ondernemer Jesse Akkers een kans om een hippe plek voor de omgeving te creëren. Zo’n twee jaar later is Plan A geboren: een multifunctionele plek voor werk en ontspanning. Overdag wordt er bij Plan A namelijk gewerkt, in de avond en het weekend gaat de bar en het restaurant open om te borrelen en dineren.

Zelfstandigen en thuiswerkers

Verscholen tussen hoogbouw en verzorgingshuizen verrijst gebouw van Plan A. Na een grote make-over en een inrichting met veelal zelfgemaakte meubelen mag Plan A zich met recht de nieuwe hotspot van Nijmegen-West noemen. Jesse Akkers begon dit idee samen met broer Sep en vriend Bob vanuit het perspectief dat enorm veel kantoorpanden erg lang leeg staan. Dat zou beter moeten kunnen.

Met dat in het achterhoofd is het concept ontwikkeld voor een plek waar zzp'ers een kantoorruimte kunnen huren en thuiswerkers een werkplek kunnen reserveren. Bij Plan A zijn er verschillende abonnementen voor onder meer studenten en zzp'ers. Hiervoor krijg je niet alleen een flexplek, maar kun je ook deelnemen aan sportactiviteiten (kickboksen en bootcamps), krijg je toegang tot evenementen en is er natuurlijk een vrijdagmiddagborrel. Een dagtarief is ook mogelijk: voor €10,00 heb je al een flexplek voor de hele dag. Aan lange tafels wordt gezamenlijk geluncht om het onderlinge contact te versterken en zo een community op te bouwen.

Gezellige borrel en lekker eten

De locatie Nijmegen-West is misschien toevallig vrij gekomen, maar biedt een uitstekende uitvalsbasis voor Plan A. De wijk floreert de laatste jaren enorm, maar toch ontbrak er nog een ontmoetingsplaats. Plan A speelt hierop in door naast werkpleklocatie ook een plek te zijn waar mensen uit de buurt 's avonds en in het weekend samenkomen.

Na het werk worden alle stroomkabels opgeruimd en worden de tafels tegen de muur gezet. Een DJ zorgt voor een ontspannen sfeer voor een lekker drankje of gezellig diner. Er is keuze uit pizza’s, borrelhapjes en een tapasmenu met Arabische en Zuid-Amerikaanse gerechten.

Maatschappelijke functie

Plan A heeft geen specifieke doelgroep, maar wil er zijn voor iedereen uit de buurt. Zo willen ze een maatschappelijke functie vervullen voor de inwoners van Nijmegen-West. Onlangs is er om die reden een samenwerking gestart met Huis van Compassie, waarbij vluchtelingen de ruimte op maandagavond kunnen gebruiken voor vrijwilligersactiviteiten.

Maar Plan A zet ook in op duurzaamheid. Zo is het meest duurzame 'tuinhuiskantoor' van Nederland de meest recente aanwinst op het terrein. Dit tuinhuiskantoor biedt ruimte aan drie werkplekken. Ook wordt onderzocht of voedselverspilling kan worden voorkomen door een food hub te creëren voor producten die net niet over hun houdbaarheidsdatum zijn.

Kennismaken met Plan A? Houd de website van Plan A in de gaten voor nieuws en events.
 

Fotografie: Carmen Gerrits

Dit vind je misschien ook leuk...