Nieuw in Nijmegen: Foxy coffee & conceptstore

| Laurie Maters

Jarenlang stond het glazen paviljoen aan de Waalkade leeg. De 23-jarige Wimmie Vos bracht daar verandering in. Afgelopen februari opende zij de hippe coffee & conceptstore Foxy, waar onder andere interieurartikelen, sierraden en kleding verkocht worden. Maar dat niet alleen: je kunt er ook terecht voor koffie van barrista kwaliteit, sapjes en allerlei andere dranken. Dit blijkt een groot succes, want velen nemen er een kijkje. Ook IntoNijmegen bracht een bezoek aan Foxy en ging in gesprek met de eigenaresse.

Het unieke pand bestaat volledig uit glas waardoor het licht van alle kanten binnenvalt. Eenmaal een plekje uitgekozen, geniet je van het indrukwekkende uitzicht over Nijmegen. Links zie je de Waalbrug, rechts de toren van de Stevenskerk. Met zonnig weer geniet je niet alleen binnen van het uitzicht, maar kan je ook een plek op het terras uitkiezen.

De weg naar Foxy coffee & conceptstore

De jonge onderneemster – een geboren en getogen Nijmeegse uit een ondernemersgezin – had helemaal niet het plan om voor haarzelf te beginnen. Voordat ze Ondernemerschap en Retailmanagement aan de HAN in Nijmegen ging studeren, zocht ze haar toekomst in een heel andere richting: "Mij werd verteld dat ik moest gaan doen waar ik goed in was, en dat was wiskunde. Dus ging ik wiskunde studeren". Al na een half jaar kwam Wimmie erachter dat zij hier niet op haar plek was en zocht ze haar geluk in de creatieve sector. Ze volgde onder andere een interieurcursus en acteerlessen maar was over beide niet zeker. "Toen kwam ik op Retailmanagement en Ondernemerschap. Dat was lekker breed, zodat ik nog alle kanten op kon."

Tijdens haar studie moest Wimmie een potentiële onderneming uitwerken. Ze bedacht een concept met uiteenlopende werkzaamheden, want lang hetzelfde doen zou haar al snel vervelen. Samen met haar vader kwam het besluit. Het leegstaande paviljoen aan de Waalkade zou perfect passen als locatie voor Wimmie’s idee. Een conceptstore waar mensen tijdens het shoppen van een kop koffie kunnen genieten, mét uitzicht. Dat zou het pand na jarenlange leegstand weer doen laten leven.

Eenmaal het pand gekocht bleek het nog niet vanzelf te gaan. ‘Het pand was een bouwval.’ Lekkages en achterstallig onderhoud zorgden ervoor dat ze een jaar lang moesten verbouwen. In de tussentijd werkte Wimmie op een laag pitje haar concept voor Foxy coffee & conceptstore uit tot een concreet idee. Ze kocht haar eerste producten in voor de verkoop en werd enthousiast van het inrichten van het glazen paviljoen. ‘Ik vond de weg er naartoe heel leuk.’

Opening

Na de verbouwing was het zover: Foxy Coffee & Conceptstore kon afgelopen februari dan eindelijk geopend worden. "Ik vond het heel spannend. De nacht voor de opening lag ik wakker en dacht ik dat er niemand op af zou komen". Daar kwam echter niets van in, want de officiële opening was een groot succes. Bezoekers zijn blij dat er eindelijk iets gebeurt in het paviljoen dat jarenlang leegstond. Ze komen er graag voor een lekkere kop koffie of om even te snuffelen in de conceptstore. Op een zonnige dag is het moeilijk nog een plekje te bemachtigen.

Het paviljoen aan de Waalkade trekt veel bekijks. Er komen van allerlei typen bezoekers op af. "Doordeweeks komen de oudere mensen graag voor een kop zwarte koffie met melk en suiker. Op zaterdagochtend komen de moms met hun kinderen en bestellen voor hen een babyccino". Zelfs de Amerikaanse en Duitse bezoekers van de stad worden aangetrokken tot Foxy.

Toekomstplannen

De potentiële onderneming die Wimmie moest bedenken voor haar studie is uiteindelijk gegroeid tot een succesvolle onderneming aan de Waalkade. Wimmie was hierdoor genoodzaakt een tussenjaar te nemen van haar studie, maar wil september aanstaande gaan beginnen met afstuderen. In de tussentijd ontwikkelt Wimmie allerlei nieuwe ideeën voor haar winkel. Zo heeft ze sinds kort een nieuwe menukaart. "Bezoekers vroegen steeds vaker of ik ook een lunchkaart heb, daarom heb ik sinds kort ook een croissantje en huisgemaakte soep op de kaart staan". Eerder stonden er al verse zoetigheden in de vitrine, zoals lemoncake of carrotcake. Ook hangt er sinds midden april een nieuw kledingmerk in de conceptstore.

Nieuwsgierig geworden? Foxy coffee & conceptstore is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf negen uur in de ochtend tot vijf uur in de avond.

 

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk...