Nieuw in Nijmegen: Atelier – bar all day

| Annika Eskes

Aan de rand van de stad bevindt zich het historische pand van Atelier bar all day. De uitnodigende bar is na een (noodgedwongen) verbouwing sinds juni 2022 weer zeven dagen per week geopend. Jonge ondernemers Sharon en Ananda wilden hiermee een plek creëren waar de nieuwsgierige Nijmegenaar terecht kan voor een hapje en een drankje. IntoNijmegen sprak met de eigenaren over het innovatieve concept.

Aan de rand van de stad bevindt zich het historische pand van Atelier bar all day. De uitnodigende bar is na een noodgedwongen verbouwing sinds juni 2022 weer zeven dagen per week geopend. Atelier heeft, zoals de naam al zegt, een ‘bar all day’ concept. Dat houdt in dat gasten er voor de lunch, borrel én het diner welkom zijn. Met een uitgebreide kaart en vintage-achtige inrichting trekt de bar veel Nijmegenaren al in zijn openingsmaanden aan. “We waren op zoek naar een plek die wij vooral zelf misten in Nijmegen”, vertelt mede-oprichter Ananda in het knusse interieur van haar all day bar.

Dromen in coronatijd

Sharon en Ananda hebben elkaar ontmoet toen ze in hun studententijd werkten in de Nijmeegse horeca en na hun masters beide zijn gaan werken in de ‘bedrijfswereld’. Tijdens de coronacrisis kwamen ze erachter dat een 9 tot 5 baan niet aan hen was besteed. Zo kwamen ze op het idee om een eigen zaak te beginnen. Ananda: “We besloten te beginnen met iets waar we goed in zijn en waar ons netwerk ook ligt, om vervolgens te kijken welke vervolgplannen er in de toekomst liggen.” De vrouwen gingen na wat zij zelf nog misten in Nijmegen op horecagebied. “We wilden iets met randstadinvloed, maar ook juist iets heel Nijmeegs”, vertelt de onderneemster. “Een plek in de stad met een chille sfeer, hoge kwaliteit en goede service.”

Toen het idee er eenmaal was, waagden Sharon en Ananda de sprong en zegden hun baan op. Hun blik was gericht op een hoekpand waar al 35 jaar Het Savarijn, een klassiek restaurant, en in coronatijd Brunswijk gevestigd was. “Het was onmogelijk om in deze markt te beginnen zonder ons eigen geld, dus gingen we op zoek naar mensen en familie die in ons en in ons idee geloofden.” Gelukkig vonden de twee ondernemers die hulp en in december werd voor het pand getekend. “Zonder deze steun hadden we het nooit voor elkaar gekregen”, zeggen de dames, die er enorm dankbaar voor zijn. In de twee maanden daarna hebben Sharon en Ananda, voornamelijk op eigen kracht, het pand omgetoverd tot de retrobar die er nu staat.

Retro vibes

Atelier kenmerkt zich door de onbedwongen sfeer die er hangt. Dit komt onder andere door het vintage-achtige interieur. “We hebben alles honderd procent zelf ge-designed”, vertelt Ananda over het proces. “We scrolden op Pinterest, haalden allebei inspiratie uit ons netwerk en de reizen die we hebben gemaakt.” Vervolgens zijn de twee dames lokale kringloopwinkels zoals Habbekrats en Riesruimt afgestruind om de meubels bij elkaar te sprokkelen. Zo zijn er tafels bekleed met vintageposters en is een grote muur bekleed met tweedehandsspeakers.

Een belangrijk onderdeel voor de ondernemers is dat Atelier een plek is waar het publiek zich thuis voelt en ongedwongen inspiratie kan opdoen. “Atelier komt echt voor uit onze levensstijl”, legt Ananda uit. Dit komt mede tot uiting door het vriendelijke personeel, die allemaal via de Instagram van atelier binnen zijn gekomen. “We vinden service en kwaliteit echt heel belangrijk.” Ook nemen ze de bezoekers mee op hun journey door blogs te schrijven over de totstandkoming van het concept. “Door ons verhaal te delen, willen we inspiratie bieden: als wij het kunnen, kan iedereen het.” Atelier is dus, net als een écht atelier, een plek waar mensen hun ideeën kunnen ontwikkelen., omschrijft de mede-eigenaresse.

Lokale menukaart

Atelier is een van de weinige plekken in Nijmegen met een bar all day concept. “Dat houdt in dat je voor alle genotsmomenten van de dag terecht kunt op één locatie”, vertelt de 28-jarige mede-eigenaresse. “Je kan hier op het begin van de middag terecht voor een goede koffie en in de namiddag terugkomen voor de borrel.” Atelier beperkt zich daarbij niet alleen tot één specialiteit, maar zorgt voor een uitgebreide kaart met zowel goede wijn, als speciaalbiertjes en originele cocktails. “Wij vinden het belangrijk dat je hier als groep ook chill kunt samenkomen; de één een heerlijke cocktail en de ander een net zo lekker biertje. Dus voor ieder wat wils”, stelt Ananda. “Kwaliteit is echt key.”

Om de kwaliteit van alle producten hoog te houden, werkt Atelier samen met meerdere lokale leveranciers. “We hebben voor de wijnkaart met vriendin en wijnkenner Emma van Bistro Flores samengewerkt. Samen hebben we een verfijnde wijnkaart samengesteld met toffe wijnleveranciers, waaronder ook lokale bekende: Arentz & Delicia Wijnen.” Voor de borrel-en-avondkaart werken de dames samen met lokaal delicatesse winkel Arno de Laak en de Wildcentrale. En de lunchkaart bestaat uit samenwerkingen met lokale ondernemers, zoals Pain du Souterrain voor het zuurdesembrood, Brinks voor de koffie en Basic Theory Ferments voor de kimchi.

Go with the flow

Concrete uitbreidingsplannen voor de horecazaak zijn er nog niet: “We zijn heel erg ‘go with the flow’”. Sharon en Ananda willen wel constant innoveren en zien Atelier als een winstgevend kantoor waardoor zij hun ideeën kunnen laten groeien. Voor nu ligt de focus nog bij de horecazaak: “Betere kwaliteit en betere service, Atelier finetunen, de puntjes op de i zetten, en daarna kijken we waar het schip strandt.”

Atelier bar all day is te vinden op Van der Brugghenstraat 14 in Nijmegen. Neem ook eens een kijkje op de website www.atelier-nijmegen.nl en Instagram (@atelier_baralladay).

 

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk...