Mei: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Heb jij nog geen plannen voor Bevrijdingsdag, Hemelvaart of Pinksteren? Ga cultuur snuiven in Nijmegen! Ook in mei is er in Nijmegen weer van alles te beleven. We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Festivals & feestjes

5 mei 2023 – Bevrijdingsfestival

Locatie: Hunnerpark
De vrijheid vier je natuurlijk bij Bevrijdingsfestival Nijmegen. Het festival wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd door het 4 en 5 Mei Comité Nijmegen en poppodium Doornroosje. Met Hef, Compact Disk Dummies, Benwal, sor, Oguz, Banji en meer belooft het een geweldige dag te worden!

28 mei 2023 – Rainbow Collective Festival

Locatie: LUX Nijmegen & Mariënburg Bibliotheek
Stichting Rainbow Collective organiseert in 2023 voor het eerst het Rainbow Collective Festiva met verschillende cultuuruitingen over de stand van zaken wat betreft de LHBTIAQ+-emancipatie, aanbevelingen voor de regenboogagenda én lessen voor de toekomst. Zijn we daar al, of nog niet?

29 mei 2023 – Novio Magica: Fantasy, Book & Film Fest

Locatie: Stevenskerk & Mariënburgplein
Op tweede pinksterdag, 29 mei, zijn de Stevenskerk en het Mariënburgplein in Nijmegen het decor van een nieuw festival: Novio Magica, fantasy, book & film fest. Trek je mooiste outfit aan en dompel je tijdens het bomvolle programma onder in een wereld vol fantastische verhalen. Het wordt magisch!

27, 28 & 29 mei 2023 – Music Meeting Festival

Locatie: Park Brakkenstein
Music Meeting Festival gaat dwars door stijlen, genres en culturen en biedt al ruim 35 jaar een podium aan de beste artiesten wereldwijd. Tijdens het Pinksterweekend staat Park Brakkenstein in Nijmegen traditioneel drie dagen lang, met meer dan dertig concerten, in het teken van muzikale ontmoetingen.

Muziek & concerten

4 & 5 mei 2023 – Sonic Whip

Locatie: Doornroosje Poppodium
Sonic Whip, het meerkoppige rock-monster dat scheurende gitaren combineert met dampende baslijnen, beukende drums en andere sonische, psychedelische uitspattingen vindt weer plaats in Doornroosje op 5 & 6 mei.

12 mei 2023 – Radboud Sounds

Locatie: Doornroosje Poppodium
Muziek is niet weg te denken uit ons leven. Maar de wetenschap achter muziek ontdekken kan het nóg leuker maken. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten je kennis maken met muziek vanuit verrassende invalshoeken. Met livemuziek van o.a. Sophie Straat, YĪN YĪN en DJ’s Kim Josefine en Lysah.

27 mei 2023 – Clean Pete’s Klassieke Revue

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
In Clean Pete’s Klassieke Revue worden duistere krachten gevierd met bekende en onbekende stukken uit de klassieke muziek. Gastartiesten als Dudok Quartet, Djuwa Mroivili, Anne Soldaat, Terza Dance, Kika Sprangers & band staan paraat om krassen op de ziel achter te laten.

Expo & kunst

13 mei 2023 – Kunst in de Kerk: Groepsexpositie Lentste Kunstenaars

Locatie: Sint Maartenkerk
Op zaterdag 13 mei tonen 22 Lentse kunstenaars en creatieve makers een selectie van hun werk in het markante witte Hervormde kerkje aan Pastoor van Laakstraat 30 (Lent). De expositie maakt deel uit van de open kerkendag Overbetuwe en Lingewaard en is gratis vanaf 10 uur te bezoeken.

t/m 31 mei 2023 – Hemelig: een romeins heiligdom

Locatie: Valkhof Museum (Keizer Karelplein 33)
In Gelderland is een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt. Er zijn resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden. De hele maand mei laat het museum op de tijdelijke locatie aan het Keizer Karelplein de topstukken van de vindplaats zien.

t/m 4 juni 2023 – Symbiosis Series | Ischa Kempka & Tommy Smits

Locatie: POST Nijmegen
Kempka en Smits vertrekken in hun kunstpraktijk vanuit persoonlijke archieven: digitale plaatjes van op Instagram geplaatste memes, tot uiteenlopende steensoorten en gevonden fotoalbums uit kringloopwinkels. In deze editie van Symbiosis Series gaan ze een artistieke dialoog aan en wordt de hele tentoonstellingsruimte getransformeerd.

Theater, dans en meer

6 mei 2023 – Panama Pictures: Vanishing Point

Locatie: LUX Nijmegen
Panama Pictures vervlecht onder aanvoering van prijswinnend choreograaf Pia Meuthen dans met circus, acrobatiek en livemuziek tot meeslepende voorstellingen. In Vanishing Point ontrafelt een cast van dansers en acrobaten, variërend in leeftijd van begin dertig tot eind zestig, wat het betekent om ouder te worden.

11 mei 2023 – Floor Houwink ten Cate | Frascati Producties

Locatie: LUX Nijmegen
Samen met one-woman-operacomponist, -orkest en -koor Annelinde Bruijs bouwt Floor Houwink ten Cate met Dance Me to the End of Love verder aan een eigen pop-art-opera, waarin ze met de talentvolle actrice Charlie Chan Dagelet de klassieke vorm transformeren tot extreem vormgegeven, grote en kwetsbare gebaren.

12 mei 2023 – The Story of Hip Hop

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
In een bijzonder theatercollege vertelt Artiest/MC/Producer Brainpower (Gertjan Mulder) het verhaal van de evolutie van de Hip Hop Cultuur. Aan de hand van vele essentiële fragmenten (in beeld & geluid) maakt Brainpower, samen met zijn DJ TLM, het theaterpubliek deelgenoot van zijn intense en eindeloze liefde voor Hip Hop en haar Cultuur.

Voor kinderen

5 mei 2023 - In het spoor van soldaat Wojtek

Locatie: De Lindenberg
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er veel soldaten nodig. Een van die soldaten was Wojtek: een slimme bruine beer. Volg met een speurtocht de voetsporen van Wojtek en ontdek hoe deze beer werkte voor vrijheid. Een programma van Infocentrum WO2 en De Lindenberg.

5 mei 2023 – Kinderbevrijdingsfestival

Locatie: De Lindenberg
Op 5 mei vier je een feestje bij De Lindenberg. Vol vlaggen en met slingers, vol voorstellingen en muziek, met workshops en met 1000 leuke dingen. Omdat het belangrijk is dat we kunnen leven in een (be)vrij(d) land. En natuurlijk… omdat een fijn feest samen gewoon súperrrrr gezellig is! 

6 & 7 mei 2023 – Poppenvoorstelling door vertelbedrijf

Locatie: Vertelbedrijf Nijmegen
Een vrolijk, nieuw tafelpoppenspel, gespeeld door Femke Klein, verhalenverteller & poppenspeler bij Vertelbedrijf in Nijmegen. Een voorstelling in een mooi landschap, met als hoofdpersoon de kleurige Johannes, die de kleuren in de wereld brengt!

Dit vind je misschien ook leuk...