Interview: maak een virtuele fietstocht door Nijmegen met Buitenblik

| Oscar van Heiningen

De coronacrisis heeft ons sociale leven ingrijpend veranderd het afgelopen jaar. Winkels moesten dicht, evenementen werden afgelast en handen schudden is voorlopig nog verboden. Dat zulke tijden ook het beste en meest creatieve in ons naar boven halen, bewijst Buitenblik. Buitenblik maakt speciaal voor ouderen die niet naar buiten mogen of geen bezoek kunnen ontvangen fietsfilms van Nijmegen. Het is beweging, een geschiedenisles en een leuk uitstapje in één. Wij namen een kijkje achter de schermen bij Sonja Willems, regisseur en producent van Buitenblik.

Net als voor vele anderen kwam er door de eerste coronagolf voor Sonja veel werk stil te liggen. Projecten werden uitgesteld of zelfs helemaal afgezegd. Samen met collega-filmmaker Jonathan Oosterhout ontstond het idee om iets voor ouderen te organiseren. “Er was toen veel in het nieuws dat mensen in verpleeghuizen en bejaardentehuizen erg vereenzaamden omdat alles op slot ging. Ze mochten geen bezoek meer ontvangen en zaten eigenlijk maar te verpieteren.” Jonathans eerdere ervaring met het produceren van fietsfilms vormde de basis voor de fietsfilms van Buitenblik. “Op die manier konden we ouderen tot bewegen aanzetten en virtueel mee naar buiten nemen, zodat ze toch de mooie straatjes en plekjes van Nijmegen kunnen zien.”

Geschiedenis, beweging én een uitstapje

Met dit plan benaderden Sonja en Jonathan de Provincie Gelderland die een potje voor sociale initiatieven rondom corona had klaargezet. Met de subsidie op zak, kon de productie afgelopen zomer beginnen. De presentatie is in handen van Ellen Barten, die onlangs nog schitterde als Winterfee tijdens de Nijmeegse Winterweken. In de films volgen we Ellen terwijl ze per fiets een route aflegt door Nijmegen. Op verschillende plaatsen stopt ze om wat van de geschiedenis van Nijmegen te vertellen. Voorafgaand aan en na afloop van de fietstochtjes kunnen we met Ellen vanuit onze woonkamer een warming-up en een cooling-down doen. Ook bevat iedere route een videoboodschap van bekende en minder bekende Nijmegenaren, onder wie burgemeester Hubert Bruls en Hennie Linders van Buurtwinkel Jan Linders.

Elk van de fietsroutes van Buitenblik belicht een ander stukje van de Nijmeegse geschiedenis: het Romeinse verleden, oude fabrieken, de Tweede Wereldoorlog en de mooie plekjes waar we vandaag de dag nog van kunnen genieten. Niet alleen iconische bezienswaardigheden als de Sint Stevenstoren, de Waalbrug en het gezicht van Nijmegen zijn te zien, maar ook minder bekende stukjes erfgoed als de Peemankeetjes en de zeepfabriek Dobbelman, die iets dieper in het collectieve geheugen liggen, passeren de revue. Het is dan ook geen wonder dat het Regionaal Archief Nijmegen de website en de films van Buitenblik heeft opgenomen in zijn collectie. Op die manier is Buitenblik niet alleen een terugblik op het verleden van Nijmegen, maar ook een momentopname van de stad anno 2020.

In tehuizen, bij fysiotherapeuten en meer

Tot groot genoegen van Sonja hebben de fietsfilms van Buitenblik hun publiek gevonden. De reacties zijn dan ook uitsluitend positief. “We hebben veel reacties gekregen van fysiotherapeuten en van ouderen zelf, maar ook van mensen die gewoon thuis hebben gekeken en dan mailen of bellen om te vertellen dat ze ervan genoten hebben. Eén van de mooiste reacties kwam van een fysiotherapeut die naar aanleiding van de fietsfilms en de herinneringen die ze opriepen mooie gesprekken met haar patiënten heeft gehad.” Een andere fysiotherapeut richtte naar aanleiding van de films zelfs fietsclubjes voor ouderen op in de verschillende tehuizen waar hij werkzaam is. Sonja: “Dat zijn hele leuke initiatieven die ontstaan naar aanleiding van de films. Dan denk ik dat het subsidiegeld wel goed besteed is.”

Plannen voor een volgende reeks fietsfilms zijn er volgens Sonja wegens een gebrek aan financiering nog niet. Desondanks krijgt Sonja verzoeken van Wijchenaren om ook in die gemeente fietsfilms te maken. Zelfs volkszanger Frans Duijts heeft laten weten dat hij zijn eigen woonplaats Tiel graag op eenzelfde manier vastgelegd ziet worden. Tot het zover is, kunnen we nog volop genieten van Nijmegen. Wie zelf een virtueel fietstochtje door Nijmegen wil maken, kan een kijkje nemen op de website van Buitenblik.

Fotografie: Jimmy Israel en Jonathan Oosterhuis

Dit vind je misschien ook leuk