Het leven van de Straatchampignon

| Stadsecoloog

Joep van Belkom is stadsecoloog bij de gemeente Nijmegen. Als stadsecoloog draagt hij bij aan een groene, klimaatbestendige en gezonde inrichting van de stad voor íedereen. Hij versterkt en verspreidt kennis over de stadsnatuur, werkt samen met bewoners en externe partners en zorgt voor een versterking van de biodiversiteit in Nijmegen. Deze maand vertelt hij over de de Straatchampignon.

De herfst breekt aan met volop regen. Het moment dat paddenstoelen zich vol zuigen met water en letterlijk uit de grond schieten. Je vindt ze vrijwel overal. In bossen, parken, tuinen, grasvelden, bermen en zelfs op straat! Eén soort die je veelal in de stad tegen kunt komen is de Straatchampignon. Zoals de naam al doet vermoeden vind je deze paddenstoel o.a. op straat of tussen de tegels van het trottoir. Ze zijn zo stevig dat ze zelfs het asfalt kunnen doorbreken.

Deze witte paddenstoel is nauw verwant aan de witte champignons die we in de supermarkt tegenkomen. Je kunt ze dan ook gerust eten. Toch doe je er goed aan om ze met rust te laten, aangezien ze vervuilende stoffen uit de omgeving opnemen, waaronder zware metalen. Ze hebben als het ware een zuiverende werking.

Nederland telt meer dan 5000 soorten schimmels – wat paddenstoelen eigenlijk zijn. Deze zijn onder te verdelen in drie groepen: opruimers (saprofyten), samenwerkers (symbioten) en profiteurs (parasieten). De Straatchampignon valt onder de categorie ‘opruimers’, wat betekent dat deze zich voedt met dood organisch materiaal. Denk bijvoorbeeld aan dood hout of blad dat op de grond ligt. Het is dan ook niet voor niets dat deze groep schimmels de ‘opruimers van de natuur’ worden genoemd.

Paddenstoelen leven een vrij verborgen leven en maken onderdeel uit van een uitgestrekt ondergronds schimmelnetwerk; ‘mycelium’. In tegenstelling tot de paddenstoelen, is dit schimmelnetwerk jaarrond aanwezig in de bodem. Daarmee kun je paddenstoelen vergelijken met een appelboom. De paddenstoel dat je ziet is namelijk de “vrucht” van het ondergrondse schimmelnetwerk. Dit schimmelnetwerk is van essentieel belang voor een gezonde bodem.

Wist je dat?

De staddijk in Nijmegen Dukenburg is één van de landelijke hotspots voor paddenstoelen. Dit is deels te danken aan de geschiedenis van dit gebied. Hier ligt namelijk een uniek restant van een verwilderd riviersysteem uit het late Pleistoceen dat oorspronkelijk in het gehele stadsdeel Dukenburg in de ondergrond te vinden was. De verschillen in bodemgesteldheid die hierdoor zijn ontstaan dragen bij aan de grote diversiteit van biotopen in dit gebied. Zodoende vind je hier paddenstoelen van zowel droge als vochtige bodems, maar ook zandige en kleiige bodems.

Lijkt het je leuk om meer te weten te komen over de mysterieuze wereld van paddenstoelen? Meld je dan aan voor de paddenstoelenexcursie in Heumensoord, op 15 oktober; georganiseerd door het IVN Rijk van Nijmegen.

Wil je graag meer natuur verkennen? Bekijk dan hier de Groenkaart van Nijmegen en ga op pad!

Dit vind je misschien ook leuk...