Op pad met de Nijmeegse stadsecoloog: ommetje met kerst, op zoek naar groen!

| Stadsecoloog

Ingeborg Swart is stadsecoloog bij de gemeente Nijmegen. Ze is dol op alles wat groeit en bloeit en neemt anderen graag mee in haar enthousiasme. Er is immers zoveel prachtig groen te vinden in Nijmegen! Voor haar is het een uitdaging om op de meest onverwachte plekken planten of dieren te spotten. Tegelijk werkt ze er aan om de stad nog groener en gezonder te krijgen. Deze maand vertelt ze wat je allemaal ziet tijdens een kerstommetje.

Kerstommetje, op zoek naar groen! 

De kerst komt al weer snel dichterbij. Hopelijk betekent dat ook dit jaar dat je lekker zult eten en wat extra vrij hebt. Zelf vind ik het ook heerlijk om met een simpele kerstfilm op de bank te kruipen. Tussen al die gezelligheid door is het soms erg fijn om even naar buiten te gaan. Waar in de stad je ook bent, er is altijd wel een mooi rondje te maken. Kijk bijvoorbeeld eens bij de ommetjes op verschillende plekken in Nijmegen. Of heb je je eigen vaste rondje? 

Waar je ook loopt, er is altijd wel wat natuur te vinden op je route, zelfs in de binnenstad. Daag jezelf onderweg uit met een kleine speurtocht! 

Kerstboom in het wild

Behalve de kerstboom in je eigen woonkamer staan er ook best veel naaldbomen in de buitenlucht in Nijmegen. Je ziet ze bijvoorbeeld bij het ommetje door het Willemskwartier, maar ook op bijna alle andere rondjes. Veruit de meeste kerstbomen die je kunt kopen zijn sparren, terwijl in het wild in Nederland meer soorten naaldbomen voorkomen. Om het verschil te weten kun je een heel simpel ezelsbruggetje volgen. Je kijkt naar de naalden en telt hoeveel er bij elkaar aan de tak zitten gehecht. De naalden van de Spar zijn Solo (eentje), die van de Den zitten Duo (met zijn tweeën) en de Lariks heeft Legio naalden (veel). Simpel, toch? In de stad zal je vooral sparren en wat dennen tegenkomen. Struiken met naalden zijn vaak de (giftige) taxus. Kun jij een spar en een den vinden op je ommetjes? 

Natuur tussen de stenen

Naaldbomen hebben natuurlijk grond nodig om te wortelen en kom je meestal tegen in parkjes, op begraafplaatsen of in tuinen. Maar andere planten zijn minder veeleisend. Wanneer je goed oplet, kun je zelfs midden in de binnenstad nog allerlei groen vinden. Als je op een vrije dag toch de tijd hebt, struin dan eens wat langzamer rond. Een paar planten zijn goed te herkennen en groeien op veel plaatsen in het centrum. Probeer eens of je ze allemaal kunt vinden! En als je toch bezig bent, hoeveel verschillende andere planten kom je nog tegen? 

Je zult je verbazen wat je tegenkomt als je goed oplet. Heb je meteen weer wat te vertellen bij de volgende digitale borrel. Veel plezier! 

Dit vind je misschien ook leuk