Op pad met de stadsecoloog: Nazomerpracht

| Stadsecoloog

Ingeborg Swart is stadsecoloog bij de gemeente Nijmegen. Ze is dol op alles wat groeit en bloeit en neemt anderen graag mee in haar enthousiasme. Er is immers zoveel prachtig groen te vinden in Nijmegen! Voor haar is het een uitdaging om op de meest onverwachte plekken planten of dieren te spotten. Tegelijk werkt ze er aan om de stad nog groener en gezonder te krijgen. Deze maand vertelt ze over de nazomerpracht.

Nazomerpracht

Op sommige ochtenden kun je al merken dat de zomer op zijn einde loopt. Oké, vooruit, misschien komt er nog een volle, warme augustus en september. Maar toch veranderen er al wat dingen richting de herfst. De geur in de lucht, de kortere dagen, en het gedrag van de planten. Als je door de stad loopt kun je bijna niet om die aanwijzingen heen.

Voorbereid op een nieuw jaar

Het grootste verschil is dat veel planten al aan het einde zitten van hun voorbereidingen voor het nieuwe jaar. Hoewel er nog van alles bloeit, zie je ook veel planten met vruchten of zaden, of zelfs al helemaal aan het verdorren. De zaadjes die nu in de bodem belanden, zorgen volgend jaar mogelijk weer voor nieuwe plantjes. Maar ook nu kunnen we er nog van genieten. Eigenlijk zijn bessen en zaden misschien wel net zo mooi als bloemen. En je kunt ze op veel plekken vinden! Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel bramen je tegenkomt op je ommetje. Die groeien graag op wat gekke plekken, zoals naast het spoor of op een vergeten stukje braakliggende grond. Ook (nog onrijpe) vlierbessen kun je op verschillende plaatsen in de stad vinden. Ze groeien bijvoorbeeld aan de randen van de Weezenhof of ten zuiden van het universiteitsterrein.

Late bloemen

Natuurlijk zijn er ook nog talloze planten die juist nu in bloei komen. Zij plannen hun moment om te pieken precies zo, dat andere bloemen inmiddels uitgebloeid zijn. Er is dan voor hen meer kans dat er voldoende insecten langskomen om ze te bestuiven. Een van die planten is de stokroos, bij uitstek een plant voor in steden. Met hun kleine ruimtebehoefte en rechte stengels zijn ze ideaal voor geveltuintjes. Heb je ze zelf niet in je tuin? Ga dan eens op jacht rond de Stevenskerk, het Groene Balkon of andere kleine oude straatjes, gegarandeerd dat je ze daar tegenkomt!

Houtige pracht

Niet alles hoeft te leven om mooi te zijn. Zaadpeulen van klaprozen zijn prachtig, lang nadat ze zijn uitgedroogd. Kom je er een paar tegen, neem dan eens de tijd om te bewonderen hoe ingenieus ze in elkaar zitten. Wanneer ze nog groeien of rijpen zijn ze groen. De klepjes bovenaan zitten dan dicht om de zaden binnen te houden. Eenmaal gerijpt zakt het vocht weg uit de peul (en de rest van de plant). Er staat dan geen druk meer op de klepjes waardoor ze uiteindelijk zullen openen. Met een beetje wind of een duwtje door dier of mens schudden de zaadjes er dan zo uit. Slim en het levert prachtige natuurlijke kunstwerkjes op!

Kortom, geniet van alle prachtige natuur die nu te zien is. Wees je bewust van de afwisseling tussen bloemen en vruchten, zo ervaar je de seizoenen op zijn best. Veel ommetjes-plezier!

Dit vind je misschien ook leuk