Op pad met de stadsecoloog: aandacht voor je omgeving

| Stadsecoloog

Ingeborg Swart is stadsecoloog bij de gemeente Nijmegen. Ze is dol op alles wat groeit en bloeit en neemt anderen graag mee in haar enthousiasme. Er is immers zoveel prachtig groen te vinden in Nijmegen! Voor haar is het een uitdaging om op de meest onverwachte plekken planten of dieren te spotten. Tegelijk werkt ze er aan om de stad nog groener en gezonder te krijgen. Ze vertelt hoe jij meer verbonden kunt staan met de natuur en de seizoenen door aandacht voor je omgeving te hebben.

Een boom of struik 'adopteren'

Heb jij goede voornemens voor dit jaar? Of kijk je gewoon wat 2022 zal brengen? Hoe je er ook in staat, af en toe even naar buiten is altijd een goed idee. Loop je favoriete rondje in de buurt, verken een nieuwe wijk, of maak een ommetje. Overal waar je loopt zal je natuur kunnen vinden, gegarandeerd!

En als je dan een fijn rondje gevonden hebt, kies eens een boom of struik uit die jij “adopteert” voor dit jaar. De komende tijd krijgt die van jou speciale aandacht. Elke keer wanneer je er langs komt, sta je even stil bij hoe de boom er bij staat. Je zult je al snel veel meer verbonden voelen met de natuur en de seizoenen.

Julianapark

Wanneer zie je bijvoorbeeld voor het eerst de knoppen groeien? Zitten die er nu al in? Komt dat pas in februari of maart? Dat verschilt natuurlijk sterk per boomsoort. Zo maken beuken in de herfst hun knoppen voor het volgende jaar al aan, de toverhazelaar bloeit zelfs vaak in januari al. Een eik of kastanje doet het wat rustiger aan, al zitten de beginselen van de knoppen er ook al in. Ook spelen de standplaats (zon of schaduw), de weersomstandigheden en allerlei andere factoren mee, zij helpen een boom om te bepalen wanneer het een geschikt moment is om te gaan groeien. Je wilt als boom immers niet per ongeluk te vroeg je voorraden gebruiken om flink te groeien, als het daarna nog gaat vriezen of er nog geen insecten zijn om je bloemen te bestuiven.

Leven ontdekken in jouw boom 

Wanneer de blaadjes meer beginnen te groeien, zal je ook steeds meer ander leven in je boom kunnen ontdekken. Herken je bepaalde insecten na verloop van tijd? Of heeft zich een vogelgezinnetje tussen de takken gevestigd? Sommige bomen, zoals eiken, kunnen wel honderden andere soorten organismen een huis bieden. Dat loopt van bijna onzichtbare schimmels en algen tot insecten, vogels en zoogdieren. Andere bomen hebben een minder grote soortenrijkdom, maar kunnen voor een aantal dieren wel van groot belang zijn. Kijk maar eens of je kunt inschatten hoe divers jouw boom is.

Boomklever
Boomklever

En let ook eens op hoe je boom er uit ziet in verschillende weersomstandigheden. Hoe gaat hij bijvoorbeeld om met harde wind? Sommige bomen blijven stug staan, terwijl andere wat flexibeler meebuigen. Wat vindt jij van de tactiek van jouw boom? Zou jij hetzelfde doen, of kies jij een andere aanpak in roerige tijden. Voldoende stof voor wat filosofische overpeinzingen.

Neem behalve de grote levensvragen vooral de tijd om lekker te genieten de komende tijd. Zelfs in de vroegste voorbereiding van het voorjaar is er al zo veel te ontdekken. Veel plezier!

Dit vind je misschien ook leuk...