Erik Jansen: de vrijwilliger achter de Blauwe Steen 2023

| Lunya van Wunnik

Erik Jansen (45), een toegewijde Nijmegenaar, is bekroond met de Blauwe Steen 2023 als erkenning voor zijn uitzonderlijke vrijwilligerswerk binnen de stad. Als advocaat met een passie voor de stadsgeschiedenis heeft Jansen zich ingezet voor het behoud van Nijmeegs erfgoed en de gemeenschap verrijkt. Of het nu gaat om het ondersteunen van de iconische Stevenskerk of het leiden van de NEC-businessclub, zijn werk weerspiegelt een diepe verbondenheid met zijn geboortestad. "De geschiedenis van Nijmegen zit in mijn genen.”

Geboren en getogen in Nijmegen, was Jansen van jongs af aan al gefascineerd door de rijke geschiedenis van de stad. Deze interesse werd nog duidelijker toen hij op 17-jarige leeftijd contact opnam met Prins Bernard om een veteraan van Market Garden te bedanken, een bewijs van zijn vroege betrokkenheid bij en respect voor het verleden. Daarnaast wijdde hij zich aan het onderzoeken van de geschiedenis van de drankhandel van zijn overgrootvader, die verspreid door de stad verschillende kiosken had, waar drank en andere delicatessen werden verkocht. Deze kiosken, algemeen bekend als 'Peemankeetjes', groeiden uit tot een waar begrip onder de Nijmegenaren in de periode van 1910 tot 1980.

Na zijn rechtenstudie en de start van zijn carrière als advocaat in Utrecht, keert Jansen in 2006 terug naar Nijmegen. Zijn fascinatie voor geschiedenis heeft ook dan nog steeds zijn doorwerking in het leven van Jansen. Als succesvol advocaat en mede-eigenaar van een advocatenkantoor benut hij zijn professionele vaardigheden en juridische kennis om een positieve impact te maken, niet alleen op zakelijk gebied maar ook in het behoud en de promotie van het historische erfgoed van Nijmegen. 

Zijn vermogen om deze twee werelden samen te brengen, levert aanzienlijke voordelen op voor de gemeenschap. Dankzij zijn juridische kennis in combinatie met zijn voorliefde voor geschiedenis, kan Jansen op een bijzondere manier impact maken. Het is namelijk niet gebruikelijk dat het zakelijke bedrijfsleven en geschiedenis elkaar overlappen. Zo kan hij mede door zijn grote zakelijke netwerk bijvoorbeeld snel sponsoren vinden.

Hart voor de Stevenskerk en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Eén van de plekken waar Erik een grote impact maakt is de Stevenskerk. Het begon allemaal met een crowdfundingsactie die hij organiseerde voor zijn verjaardag. “Ieder jaar koos ik voor mijn verjaardag een goed doel. In plaats van cadeaus vroeg ik aan mijn vrienden en familie  een donatie.” Zo haalde hij tijdens een van zijn verjaardagen een paar honderd euro op voor de kerk. Dit leidde tot een gesprek met het bestuur van de Stevenskerk, waaruit bleek dat hij meer kon betekenen voor deze belangrijke plek. Voor de kerk lanceerde hij samen met o.a. Hubert Hendriks de 'Steveniers' crowdfundingsactie. “Het gaat om vaste donateurs, bedrijven én particulieren, die vijf jaar lang 1 euro per dag doneren aan de kerk, wat dus neerkomt op een bedrag van 365 euro per jaar.” 

Daarnaast heeft hij er ook voor gezorgd dat er meer diverse activiteiten worden georganiseerd in de kerk. “De stevenskerk staat niet alleen symbool voor de stad maar is ook een soort huiskamer voor veel evenementen.” Een belangrijk thema voor Jansen is dan ook inclusie. Dit probeert hij binnen de Stevenskerk te verwerkelijken door een breder publiek te bereiken. Een van die voorbeelden is de co-work Friday: een dag waarop mensen van verschillende sectoren samenkomen om te flexwerken. 

In 2015 trad Jansen toe tot het bestuur van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, waar hij zich concentreerde op erfgoed en zakelijkheid. Gevestigd in de Mariënburgkapel, biedt deze stichting een thuis voor de rijke verhalen uit de geschiedenis van Nijmegen, en brengt ze opnieuw tot leven voor het publiek. Met zijn financiële expertise speelde Jansen een cruciale rol bij het verzelfstandigen van de stichting, waardoor deze in aanmerking kwam voor meer subsidies en haar impact op de stad kon vergroten.

Verbinding bij NEC

Een andere plek die belangrijk voor hem is het NEC, waar hij sinds november 2022 voorzitter is van de OSRN – de onafhankelijke  businessclub van de voetbalclub. Onder zijn leiding zorgt de OSRN voor de organisatie van circa 12 activiteiten per jaar voor zijn circa 400 leden die sponsor zijn. Deze activiteiten omvatten onder meer een nieuwjaarslunch, voetbalreizen naar het buitenland, lezingen, netwerkevents, workshops zoals recent over de Wim Hof-methode, en het beklimmen van de Stevenskerk. 

Als voorzitter onderhoudt Jansen contacten met NEC en de overheid en waakt hij over de kwaliteit van de verbindingen tussen de leden. Het is voor hem essentieel dat de leden elkaar ontmoeten en zaken met elkaar kunnen doen, waarbij hij een bijzondere nadruk legt op inclusie, zoals het verwelkomen van vrouwelijke leden en jongeren in de club. Zijn inzet weerspiegelt een diepgaande toewijding aan het versterken van zowel de zakelijke gemeenschap als de bredere sociale cohesie binnen en rondom NEC.

Het genootschap van de Blauwe Steen

Gelegen op de hoek van de Broerstraat en Burchtstraat in Nijmegen, heeft de Blauwe Steen een rijke geschiedenis. Ooit gebruikt voor het uitvoeren van straffen, waarbij misdadigers aan de steen werden vastgeketend of zelfs verminkt, kreeg deze plek in 1984 een nieuwe betekenis. Het initiatief van de Vereniging Binnenstad Ondernemers (VBO) transformeerde de steen van een symbool van vernedering naar één van eerbetoon. Nu dient de Blauwe Steen als een ereplaats voor individuen die een belangrijke bijdrage leveren aan de gemeenschap van Nijmegen, waarmee een historisch gebruik een positieve wending kreeg.

De ceremonie van de Blauwe Steen vond plaats op 16 januari, een moment dat Erik Jansen beschrijft als zowel verrassend als eervol. "Iedere liefhebber van Nijmegen kent deze onderscheiding," merkt hij op, "en het is echt iets om trots op te zijn." Het feit dat hij nu tot dezelfde categorie behoort als zijn voorgangers, die stuk voor stuk een significante bijdrage aan de stad hebben geleverd, vindt hij erg bijzonder. 

Hij herinnert zich het moment dat Jan Diebels, de winnaar van afgelopen jaar, hem als een broeder op de steen sloeg tijdens de uitreiking, een gebaar dat de overdracht van eer symboliseert. Dit bijzondere moment werd bijgewoond door zijn ouders en vriendin en eerdere Blauwe Steen-dragers. Het aankomende jaar zal Jansen de Blauwe Steendrager zijn en na dat jaar zal hij altijd lid blijven van het genootschap. 

Vrijwilligerswerk brengt verbinding

Helaas merkt Jansen op dat het aantal vrijwilligers in zijn omgeving geleidelijk afneemt. “Veel mensen leggen hun prioriteit tegenwoordig bij zichzelf of de kleine eigen kring. Een bijdrage aan de gemeenschap, zoals dat vroeger veel gebeurde, neemt daardoor af en veel organisaties hebben daar last van.” 

Daarnaast ziet Jansen dat er door werkgevers te weinig ruimte wordt gegeven voor het doen van vrijwilligerswerk. “Nijmegen draait op ondernemers en vrijwilligers.” Hij zou dan ook graag zien dat werkgevers meer ruimte geven en flexibeler omgaan met werktijden om vrijwilligerswerk onder werknemers te stimuleren en mogelijk te maken. Jansen is er namelijk van overtuigd dat vrijwilligerswerk voor iedereen geschikt is. “Vrijwilligerswerk kan op zoveel verschillende manieren, waardoor er dus altijd wel iets bij zit waar jij je eigen talenten kan inzetten om impact te maken.”

Ondanks de waargenomen afname in het aantal vrijwilligers, benadrukt Jansen de talrijke voordelen die vrijwilligerswerk met zich meebrengt. “Het is goed voor je netwerk en ook nog eens een fijne tijdbesteding. Daarnaast maak je veel nieuwe contacten die hetzelfde doel hebben als jij en dat geeft een bijzondere verbinding.” 

Wil je meer weten over de Blauwe Steen en de dragers van de afgelopen jaren? Check dat de website

 

Fotografie: Joost de Groot

Dit vind je misschien ook leuk...