Deep End Film x Club Goud: film kijken voor jong en oud

| Leonie Modderkolk

Zaterdag 2 februari organiseerden Deep End Film en Club Goud een speciale filmtour door het St. Jozefklooster met als doel: filmliefhebbers van verschillende generaties samenbrengen. Club Goud verbindt jongeren en ouderen door middel van sport, cultuur en bijzondere evenementen.

Op zaterdagmiddag kom ik na een fietstocht door de sneeuw aan bij het St. Jozefklooster in de Nijmeegse wijk Hees. In dit klooster wonen nog steeds nonnen en paters, maar het is tegelijkertijd een verzorgingstehuis voor ouderen. Via een rode loper komt een jong publiek binnen in de eetzaal van het woonzorgcentrum, waar het om half drie nog vrij rustig is. Het aantal grijsharigen is op één hand te tellen. Een grote club vrijwilligers serveert koffie met een plak cake, iemand kruipt achter de piano. Geleidelijk druppelen ook de bewoners van het St. Jozefklooster binnen. Uiteindelijk is de zaal gevuld met ruim 50 man, dankzij Deep End Film en Club Goud. Samen vertonen ze vandaag vier korte films op verschillende plekken in het klooster.

Generaties overbruggen

De eerste film wordt in de eetzaal gedraaid en vormt meteen een hoogtepunt. In de documentaire If Mama Ain't Happy, Nobody’s Happy interviewt de jonge filmmaakster Mea de Jong haar moeder over zelfstandige vrouwen. Om precies te zijn: vier generaties alleenstaande vrouwen in haar familie, van haar betovergrootmoeder (die trouwde met een diamantslijper die er met een zak diamanten vandoor ging naar New York) tot haar moeder (die na een tweejarige relatie met haar vader geen behoefte meer had aan een man). Beelden van schaatstochten in vervlogen winters en het doppen van erwtjes roepen kreten van herkenning op in de zaal.

If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy gaat over waarden die generaties lang worden doorgegeven ('wees altijd een flinke meid, die in bange uren, stevig door de appel bijt, ook al is het een zure'), over feminisme en onafhankelijkheid, maar ook over moeder-dochterrelaties, onvoorwaardelijke moederliefde en het schuldgevoel van De Jong nu ze haar moeder gaat ‘achterlaten’ om haar eigen leven te gaan leiden. Het toont een mooi contrast tussen een dochter aan het begin van haar volwassen leven en een moeder vol levenskennis. De film sluit daarmee perfect aan bij dit evenement van Club Goud en Deep End Film, waarbij verschillen tussen generaties opvallen, maar ook worden overbrugd.

Kloostergangen

Nadat het gezelschap in drie groepen is opgedeeld en alle rollators zijn herenigd met hun eigenaren, begint de filmtocht door het klooster. Terwijl de geur van verse popcorn zich door het klooster verspreidt, zien we de eerste korte animatiefilm in de huiskamer. Daarna dalen we af naar de kelder, waar ons een andere geur tegemoetkomt: de geur van wasmiddel. Ik duw een rolstoel over de drempel en kom binnen in de wasserette van het klooster, een plek die de meeste bewoners ook nog nooit hebben bezocht. Twee van de vijf wasmachines draaien nog, terwijl de film Reizigers in de Nachtwordt aangezet. We zijn getuige van een bizarre overval op een tankstation, geprojecteerd op de witte muurtegels.

Na de logistieke uitdaging om iedereen inclusief rollator of rolstoel via de lift weer omhoog te krijgen uit de kelder, komen we aan op de derde verdieping. We dwalen door de gangen met Bijbelse schilderijtjes en een verdwaalde hometrainer en komen uit in de hal. Onder de schouw die een Mariabeeld draagt, wordt de film Spoetnik geprojecteerd: een absurdistische film over een jongen die in een Belgische snackbar werkt en hele dagen berenklauwen maakt. Stukje ui, stukje gehaktbal. Stukje ui. Stukje gehaktbal.

Advocaatje

Na afloop komt iedereen weer samen in de eetzaal, waar de advocaatjes met slagroom en bitterballen al klaarstaan. Jong en oud mengen zich en de ouderen genieten er zichtbaar van om een praatje te maken over de kleinkinderen, de regen, de kunstgebitten die aan vervanging toe zijn en de 70-jarige verjaardag die morgen wordt gevierd in het klooster. Hier en daar worden nog wat levenswijsheden uitgewisseld: “Altijd veel mosterd bij de bitterbal nemen! Dat verbrandt vet.”

Conclusie: Club Goud heeft een gouden formule in handen, waarmee ouderen minder eenzaam zijn en jongeren een kijkje krijgen in een latere levensfase. Door samen te werken met organisaties als De Waalboog en Deep End Film ontstaan er unieke projecten. Wil je ook een keer naar een evenement van Club Goud? Op 24 februari slaat slaat het de handen ineen met Mensen Zeggen Dingen om het te hebben over het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk