Café de Plak blikt terug op Piersonacties met radio-uitzending en vensterbankmuseum

De Piersonacties, ook wel bekend als de Piersonrellen, vormen een bijzonder stukje Nijmeegse geschiedenis. Een belangrijke rol werd gespeeld door Café De Plak, die de protesten steunde en een uitvalsbasis voor de krakers werd. Nu veertig jaar later blikt De Plak terug op deze gebeurtenissen. 

Piersonacties en Café de Plak

In 1981 haalt Nijmegen het nationale nieuws door krakersrellen van ongekende schaal. Stadsbewoners zien tweeduizend leden van de Mobiele Eenheid (ME) door de straten lopen. En dat allemaal door een gemeentelijk plan om een parkeergarage te bouwen. Hoe het zover heeft kunnen komen, lees je hier

Café De Plak bevindt zich dicht bij de barricades die de krakers opwerpen om de politie buiten de deur te houden. Tegen de muur van het café nestelt zich een groep vreedzame demonstranten die een levende blokkade vormt. De medewerkers van De Plak steunen het protest en helpen door bijvoorbeeld soep en broodjes uit te delen. Ook gebruiken de krakers De Plak als plek voor overleg met de gemeente. Wanneer de Mobiele Eenheid (ME) zich uiteindelijk met veel geweld door de blokkade heen slaat om de huizen toch te ontruimen, vangt De Plak de slachtoffers op.

Terugblik

Veertig jaar na dato is het tijd om terug te blikken. Dit deed Café De Plak met een eigen radio-uitzending, in samenwerking met Radio Nul. In de uitzending zijn interviews te horen van zowel krakers als politieagenten, en natuurlijk persoonlijke verhalen. De radio-uitzending staat inmiddels online en is hieronder terug te luisteren. 

Daarnaast zijn de vensterbanken van De Plak ingericht als een klein museum. Loop vooral eens langs om de foto's van dichtbij te bekijken! 

Dit vind je misschien ook leuk